Fra Vlado će ostat u srcima mnogih vjernika, jer je bio srčan propovjednik, bio je radišan, bio je graditelj i crkvenih zdanja i Božje crkve u Hercegovini


Tko je samo jednom slušao propovijed fra Vladimira (Vlade) Kozine, sigurno će se toga uvijek sjećati. Fra Vlado je propovijedao, Evanđelje tumačio glasno, jasno i svima razumljivo. Sav se unosio u riječi koje je izgovarao, na misama koje je predvodio nikada među vjernicima nije bilo priče dok je on propovijedao, uvijek je bio savršen mir. A znao je nadahnuto, produhovljeno propovijedati, uvijek s nekom zanimljivom prispodobom iz života vjernika, najčešće primjerene trenutačnom stanju u župi, ali i šire.

Kad nije bio za oltarom, bio je graditelj, veliki. Sada spomenimo samo da je kao mladi svećenik, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sa župljanima započeo i sagradio Crkvu sv. Franje u Bukovici. Tada se nisu plaćali pomoćni radnici, osim majstora sav posao su obavljali vjernici. Kako je to fra Vlado znao dobro organizirati. Gdje god je službovao na župi iza sebe je ostavio i graditeljski trag: crkvu, groblje, spomenik, župnu kuću, putove...
Fra Vlado je imao odlično pamćenje: nakon samo mjesec dana službe u Župi Bukovica, u Duvanjskom dekanatu, znao je imena, gotovo, svih župljana, njihove nadimke, poimenice članove domaćinstva...
I kada je otišao sa službe u Bukovici, često ga se moglo vidjeti, sresti u ovoj župi, na prigodnim misnim slavljima, ali i u posjeti obiteljima.
Ovo je samo malo sjećanje na velikog, zanimljivog čovjeka, velikog svećenika,vjeroučitelja, neumornog graditelja.

Dragi fra Vlado, hvala ti za sate provedene u ugodnim razgovorima, na savjetima, na pohvalama, na kritikama, hvala ti za jedno lijepo prijateljstvo!

************

Fra Vladimir Kozina rođen je 13. ožujka 1938. na Hrašljanima, franjeački habit obukao je 14.7.1958, a sveti red primio 2. svibnja, 1965. godine.
službovao je:
1965.-66.godine u Mostaru
1966.-70.       u Međugorje
1970.-80.       u Bukovica (župnik)
1980.-82.       u Mostaru (gvardijan)

1982.-88.       u Čapljini
1988.-91.       u Gorica-Sovići (župnik)
1991.-2000.   u Klobuku (župnik)
2000- 2013.   u  Humacu

****************

Obitelji fra Vladimira i Braći hercegovačkih franjevaca, iskrena sućut, a fra Vladi pokoj vječni daruj, Gospodine.

www.tomislavnews.com

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top