HAHAHA: Ravnatelj i dvojica zamjenika su, bez opravdanja, zajedno odletjeli na višednevni put u Kinu upravo u razdoblju kada BiH po prvi puta u povijesti počinje preuzimati nadzor nad svojim zračnim prostorom.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas (srijeda, 1.listopada, 2014.) je pokrenulo postupak smjene trojice najvažnijih dužnosnika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) nakon što je potvrđeno kako su oni bez opravdanja zajedno otišli na višednevni put u Kinu upravo u razdoblju kada BiH po prvi puta u povijesti počinje preuzimati nadzor nad svojim zračnim prostorom.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH potvrđeno je kako je od Ministarstva prometa zatraženo da pripremi i dostavi prijedlog o razrješenju Marina Raspudića, Đelala Hasečića i Damira Ćopića, ravnatelja i dvojica zamjenika ravnatelja BHANSA-e.

"Ovom informacijom ukazuje se na krajnje neprofesionalno i neodgovorno ponašanje čelnika uprave ove agencije zbog toga što su u vrijeme dugo planiranog i zakazanog početka operacija preuzimanja kontrole nad bosanskohercegovačkim nebom otputovali na ATC Global 2014 - sajam i konferenciju u Kini na kojoj nisu potpisali niti jedan dokument od značaja za BiH", stoji u priopćenju Vijeća ministara BiH dostavljenom medijima.

Istaknuto je kako je ovakvim postupkom BHANSA ostala bez osobe koja bi imala ovlasti nastaviti aktivnosti vezane za preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom iznad BiH.

U Vijeću ministara BiH ocijenili su kako je riječ o izravnoj opstrukciji projekta koji je iznimno važan za državu.

Bosanskohercegovački kontrolori leta u srijedu su, po prvi puta otkako je njihova država 1992. godine postala suverena, počeli postupno preuzimati poslove kontrole zračnog prometa iznad te zemlje. Te su poslove do sada obavljale kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu.

U srpnju 2014. godine uz posredovanje Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EUROCONTROL) BHANSA, Croatia Control i srbijanska AMATSA dogovorili su uspostavu novog središta kontrole leta u Sarajevu. Na temelju tog sporazuma bosanskohercegovački kontrolori leta koji su prošli obuku u inozemstvu od ovog tjedna postupno počinju nadzirati letove na tzv. donjem nebu odnosno na visini do deset tisuća metara, dok one iznad te visine i dalje vode kontrole u Zagrebu i Beogradu.

Kako je ovim povodom priopćeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, za uspostavu sustava kontrole letenja investirano je gotovo 20 milijuna eura, no očekuje se kako će dobit od toga samo do kraja 2016. godine biti najmanje 84 milijuna eura.

H/TN

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top