Čaušević nastavio davanje iskaza - Dragan Čović pred UHIĆENJEM zbog multimilijunskih ilegalnih poslova s carinom

 

  Kemal Čaušević, bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH do sada je od 18. lipnja kada je i uhićen dao veći broj iskaza pred Tužilaštvom BiH, saznaje bh. tiskovna agencija Patria. 

Imena visokih stranačkih dužnosnika SDA, HDZBiH i SNSD-a koja je Čaušević već navodio kako u prvoj izjavi danoj odmah nakon uhićenja, tako iu narednim, uglavnom su ista, samo što je svoje dodatne iskaze dopunjavao novim detaljima navodeći sve usluge koje je obavljao pod njihovim pritiscima. 

Čaušević je iz pritvora pušten 12. rujna, a prema zakonu rok za podizanje optužnice od strane Tužiteljstva BiH jeste šest mjeseci koliko će i trajati tužiteljska istraga. 

To bi značilo da se u siječnju naredne godine može očekivati podizanje optužnice u aferi stoljeća u kojoj je država BiH prema onome što je do sada otkriveno oštećena za najmanje 2 milijarde KM, au džepove pojedinca se slilo na desetine milijuna KM. 

Među najčešće spominjanim visokopozicioniranim političarima za koje je Čaušević navodio detalje gdje je s njima bio, o čemu su razgovarali, i što su od njega tražili jeste i budući član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. 

Podsjećanja radi, Čovića je bivši direktor UNO BiH spomenuo u kontekstu "prijateljskog nagovaranja" da za potrebe UNO kupi halu Sokola preko puta već kupljene zgrade. 

 

Čović je navodno Čauševića vozao u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM da je UNO kupi za 1,5 milijuna KM! Uprava tu zgradu ustvari i nije kupovala od Sokola, već od Čovićevog prijatelja koji je objekt prvo privatizirao, a potom prodao UNO. 

 

Indikativno je da je Čovićev prijatelj tu zgradu kupio od Sokola u vrijeme dok je budući hrvatski član Predsjedništva BiH bio na čelu ove mostarske tvrtke. Razgovorima o kupnji sporne zgrade prisustvovali su i visoki funkcioneri HDZ BiH Dragan Vrankić i aktualni predsjedatelj Vijeća ministara i budući državni zastupnik Vjekoslav Bevanda, navodi NAP. 

 

Podsjećanja radi, Čović je već bio u pritvoru zbog slučaja "Lijanović". On je 2006. godine osuđen na pet godina zatvora za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bio ministar financija FBiH 2000. godine. Drugostupanjskom presudom Čović je oslobođen. 

 

Nakon što bude završena istraga u slučaju kriminala vezanog za UNO BiH, te eventualno dokazati da su svi prozvani dužnosnici iz ove tri stranke zaista bili politički nalogodavci Čauševiću, te da su nezakonito stjecali imovinsku korist koja se broji u milijunima, postavlja se sasvim logično pitanje da li će onda biti uhićen hrvatski član Predsjedništva BiH i pojedini državni zastupnici? 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN / dg)

NAPOMENA: Tekst nije lektoriran, nemamo kada od silnih ekskluziva! TN

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top