Bliži se 01. srpanj, povijesni datum kada će Republika Hrvatska (RH), nakon dugogodišnje borbe s vlastitim problemima, ući u društvo zemalja Europske unije (EU)

 

Samim time Hrvatska se ovih dana užurbano priprema za izbore koji će po prvi put iznjedriti 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament.
Pored toga sto su ovo prvi europski izbori, u RH se po prvi puta koriste otvorene liste. Ovim putem čitava RH, uključujući i dijasporu te Hrvate u Bosni i Hercegovini (BiH), će biti jedna izborna jedinica u kojoj će se birati 12 kandidata sa 28 lista koliko ih je prijavljeno. Putem otvorenih listi omogućen je izravan izbor pojedinih kandidata s određene liste, što bi značilo da nema više dosadašnje prakse zaključanih ili zatvorenih listi u kojima stranka određuje tko prolazi u parlament tako što odrađuje redni broj kandidata na listi.
Ulaskom Hrvatske u EU Hrvati u BiH koji imaju državljanstvo RH steći će mnoge pogodnosti. Prva u nizu je apsolutna sloboda kretanja kroz EU. To dovodi do lakšeg zapošljavanja unutar EU bez komplicirane papirologije i vađenja radnih dozvola. Također moći će konkurirati za brojna mjesta u institucijama EU. Samim time Hrvati iz BiH će biti u prilici ostvariti mnogo bolja zdravstvena i socijalna prava kroz rad u zemljama Europske unije. Osim boljih mogućnosti za pojedince Hrvatska će sigurno pomoći BIH na njezinom europskom putu konkretnim savjetima i lobiranjima.
Ukoliko želite glasovati, morate podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu i konzularnim uredima u Mostaru, Banja Luci i Tuzli, i to do 03. travnja.
Zahtjevi se mogu podnositi osobno, putem pošte, faksa i e-maila U svim slučajevima podnositelj zahtjeva obvezan je vlastoručno potpisati zahtjev. Kad se zahtjev šalje poštom, faksom ili e-mailom (skenirano), podnositelj zahtjeva mora priložiti i presliku valjanog identifikacijskog dokumenta.
Ovim putem, Udruga Hrvatski studentski politološki forum poziva sve bh. građane koji imaju i hrvatsko državljanstvo, da izađu na ove, i za njih vrlo važne izbore, te glasuju po svojoj savjesti. Za razliku od naših političara, mi zaista znamo koliko je dug put naše države ka europskim integracijama, i baš zato maksimalno moramo vježbati europsku demokraciju i političku kulturu. Izbori 14. travnja su dobar početak.

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top