Poštovani, neugodno smo iznenađeni kada smo jučer pročitali priopćenje navodnog stručnog aktiva njemačkog jezika, vezan za status njemačkog jezika u osnovnim školama na prostoru HBŽ-a.


Krijući se neopravdano iza aktiva, istom je ponovno je, kao i 2011.godine, nanesena velika šteta i narušen ugled. Kako bi roditelji i ostali građani naše županije doznali pravu istinu, nužno je konstatirati nekoliko važnih činjenica:

Navodni sastanak stručnog aktiva od 15. svibnja 2013. godine održan je bez predstavnika aktiva njemačkog jezika iz Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara, te bez velike većine nastavnika njemačkog jezika iz Livna i Kupresa. Na sastanku je sudjelovalo 8  od ukupno 30  germanista s područja naše županije, što dovoljno govori o snazi održanog sastanka.

Na zadnjem sastanku aktiva njemačkog jezika od 01.prosinca 2012.godine, koji je održan u Tomislavgradu u nazočnosti gotovo svih germanista iz županije, te ministra i njegovog pomoćnika, dogovoreno je da će ministarstvo izaći s prijedlogom za rješavanje statusa njemačkog jezika. Međutim, do danas nije sazvan nikakav sastanak aktiva, gdje bi se ponovno razgovaralo o gore navedenoj temi.

Velika većina germanista, članova stručnog aktiva je protiv ovakve vrste komunikacije, jer želimo naš problem rješavati na našim sastancima s predstavnicima Ministarstva, a ne biti medijska hrana, jer očito pojedincima odgovara samo pojavljivanje u medijima, kako bi se zadovoljio vlastiti ego, te pod krinkom borbe za ravnopravnost njemačkog jezika, nastojati nametnuti korištenje kojekakvih neodobrenih  udžbenika za učenje njemačkog jezika.

Ilustracije radi, dovoljno je napomenuti kako većina potpisnika ranijeg priopćenja, konstantno održava plaćene tečajeve engleskog jezika u privatnom aranžmanu, što dovoljno govori o borbi za očuvanje njemačkog jezika, usmjeravajući na taj način interes upravo dijametralno suprotno iskazanim svojim stavovima.

Na kraju, smatramo da je njemački jezik uvođenjem devetogodišnjeg školovanja u nepovoljnom položaju, te po sadašnjem Nastavnom planu i programu treba zauzeti svoje namijenjeno mu mjesto kao jezik koji će se učiti već u drugom razredu, što će se, uvjereni smo, riješiti kroz istinsku suradnju roditelja, učenika, nastavnika njemačkog jezika i Ministarstva, unutar gore navedenih sastanaka.

Velika većina članova Stručnog aktiva njemačkog jezika

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top