Premijer HBŽ, dr. Nediljko Rimac prima mjesečno oko 3400, ministri 3000 maraka, a učinkovitost ili korist od njihova vladanja i rada iznosi malo više od ništice (0+)!!!Proračuni županija u Federaciji su u ogromnim deficitima, prema nekim informacijama ukupan deficit županija prelazi 400 milijuna maraka, no i pored toga nikome ne pada na pamet da skreše izdvajanja.

S deficitima u županijskim proračunima do kojih je došlo isključivo zbog lošeg priljeva sredstava, planiranja i rasipanja novca svi su upoznati, a oni u nekim županijama poput Sarajevske idu i do 100 milijuna maraka, dok se najmanji deficiti na isteku godine kreću oko 20 milijuna koliki je prema nekim informacijama u HNŽ-u. Loši rezultati u radu vlasti ipak ne priječe da sebi i svojim najbližim suradnicima isplaćuju visoke plaće i sve moguće beneficije, dok plaće državnim službenicima, počinju kasniti o čemu govori i podatak da je policija u HNŽ-u tek na isteku ovoga mjeseca primila plaću.

Podaci kojima raspolažu Centri civilnih inicijativa, ali i oni od Ureda za reviziju institucija u FBiH, pokazuju brojne nepravilnosti u radu županija i bahato trošenje novca bez pokrića, ali i to da županije imaju malo rezultata na kraju godina, a previše potrošenog novca.
Ništa se ne radi

U monitoringu rada županija navodi se kako većina vlada efektivno radi po nekoliko sati mjesečno, a za taj “rad” dobiju od 2 do 4 tisuće maraka. Kada se govori o radu vlasti, dobro je reći da se posao ministara i premijera ne svodi samo na rad tijekom sjednica Vlade te da je njihovo djelovanje mnogo šire. Stoga su valjda i primanja i po četiri puta veća od primanja običnih službenika.

Vlada SŽ-a na čijem čelu je Suad Zeljković u 9 mjeseci 2013. zasjedala je 181 sat, što je oko 20 sati mjesečno. Za taj rad Zeljković je mjesečno dobivao za osnovnu plaću 2622 marke, a ministri 2484 marke. Uz ovo trebaju se dodati i naknade za topli obrok i prijevoz, što je oko 1000 maraka.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje je premijer Denis Lasić mjesecima se ne radi ništa zbog složene političke situacije, no bez obzira na to vlast plaće prima redovito. Lasić tako prima mjesečnu plaću od 3750 maraka, a njegovi ministri istu toliku ili za 200 maraka nižu, dok je prosječna plaća običnih ljudi u HNŽ-u, koja je inače druga najviša u Federaciji (prosjek oko 850), 875 maraka. Na kraju valja kazati kako su, prema podacima CCI-ja, Lasić i njegovi ministri u prvih devet mjeseci ove godine zasjedali ukupno 24 sata, odnosno mjesečno su na sjednicama proveli oko 3,4 sata.
Rade po nekoliko sati

Kada je u pitanju rad vlada, sve osim Sarajevske županije, bilježe jako loš postotak odrađenih sati. Tako se i u Tuzlanskoj županiji na čijem čelu je Sead Čaušević u devet mjeseci zasjedalo tek 54 sata, što je oko šest sati mjesečno. Za ovo je premijer uzeo plaću od 3913 maraka, a ministri oko 2854 marke. Izračun koji je radio CCI kaže kako su do rujna premijer i neki ministri uzeli iz proračuna više od 30 tisuća maraka.

U Zeničko-dobojskoj županiji u kojoj je premijer Munib Husejnagić radilo se na sjednicama Vlade 146 sati, odnosno 16 sati mjesečno, a za to je Husejnagić dobivao 3638 maraka, a ministri od 3000 do 3140 maraka.

U Hercegbosanskoj županiji na čijem čelu je Nediljko Rimac radilo se u ovoj godini svega 41 sat ili 4,5 sati mjesečno. Na osnovi prosječnih mjesečnih primanja članova Vlade, izračunato je da su članovi Vlade na ime plaća, paušala i ostalih naknada, građane ove županije koštali oko 245.700,00 maraka. Nediljko Rimac je mjesečno uzimao 3400 maraka, a njegovi ministri oko 3000 maraka.

Mjesečna neto primanja članova Vlade Bosansko-podrinjske županije kreću se od 1500 do 2700 maraka, koliko prima premijer Emir Frašto, dok se u Srednjobosanskoj županiji gdje je premijer Tahir Lendo primanja u Vladi kreću od 2700 maraka do 3200 maraka za premijera. Iako ne postoje zadnji podaci o plaćama u Unsko-sanskoj, Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, iz izvješća Ureda za reviziju institucija u FBiH za prošlu godinu doznajemo kako plaća premijera Unsko-sanske županije Hamdije Lipovače iznosi 3666 maraka, dok su njegovi ministri imali primanja od po 3116 maraka. Prema istim podacima, mjesečna primanja premijera Posavske županije Marijana Oršolića su 2104 marke, a ministara 1773 marke. Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić prema Uredu za reviziju ima plaću od 2512 maraka, a ministri 2303 marke.

Denis Lasić prima mjesečnu plaću od 3750 maraka, a njegovi ministri u HNŽ-u istu toliku ili za 200 maraka nižu

Suad Zeljković za osnovnu plaću dobije 2622 marke, a ministri 2484 marke. Uz ovo treba dodati i oko 1000 maraka za topli obrok i prijevoz

Plaća Seada Čauševića je 3913 maraka, a ministri u Tuzlanskoj županiji imaju mjesečno oko 2854 marke

Munib Husejnagić ima mjesečno 3638 maraka, a ministri u Zeničko-dobojskoj županiji od 3000 do 3140 maraka

Nediljko Rimac je mjesečno uzimao 3400 maraka, a njegovi ministri u Herceg-bosanskoj županiji oko 3000 maraka

Mjesečna neto primanja članova Vlade Bosansko-podrinjske županije kreću se od 1500 do 2700 maraka, koliko prima premijer Emir Frašto

U Srednjobosanskoj županiji gdje je premijer Tahir Lendo primanja u Vladi kreću od 2700 maraka do 3200 maraka za premijera

Premijer USŽ-a Hamdija Lipovača ima plaću od 3666 maraka, dok su njegovi ministri imali primanja od po 3116 KM

Mjesečna primanja premijera Posavske županije Marijana Oršolića su 2104 maraka, a ministara 1773 marke

Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić prema Uredu za reviziju ima plaću od 2512 maraka, njegovi ministri 2303 marke

Sve vlade osim Sarajevske i Zeničko-dobojske županije u prosjeku rade mjesečno po nekoliko sati

Dnevni list/TN

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top