Danas je, sa zakašnjenjem od 80 minuta, dakle u 12.20 sati, započela izvanredna sjednica Skupštine HBŽ u Tomislavgradu. Razriješena dosadašnja i imenovana nova Vlada HBŽ, donosimo njezin sastav!


Nikomu nije jasno, čak ni većini zastupnika, zašto je pauza od pola sata, koju je zatražio zastupnik SDA Jasenko Tufekčić, trajala gotovo tri sata?
Naime, nastavak sjednice počeo je u 17 sati ponovnom prozivkom zastupnika i pošto se utvrdio kvorum, prišlo se usvajanju  Odluke o razrješenju Vlada HBŽ, premijera i svih ministara u dosadašnjoj vladi.
Nakon ponovnog, pa pojedinačnog prebrojavanja glasova, utvrđeno je da je 17 glasova za, 2 suzdržana i 3 protiv, te je tako razriješena Vlada. Za smjenu Vlade glasali su zastupnici HDZ BiH, SNSD-a, SDA, Radom za boljitak, SDP, HSS i DNS . Naravno, kako je i najavljivala, zastupnica Ivica Pašalić-Lhotak  (HDZ)nije glasovala za smjenu Vlade, jer je odmah pri usvajanju dnevnog reda kazala, a citirajući poslovnik o radu Skupštine, da se za ovu sjednicu i njezin dnevni red nije ispoštovala demokratska procedura. S njom se složio i Dinko Barać iz 1990, no Povjerenstvo za statut i poslovnik potvrdilo je kako je održavanje današnje sjednice sukladno statutu i poslovniku!
Nakon toga, zastupnicima se obratio do današnji predsjednik Vlade HBŽ, dr.Nediljko Rimac.
Kazao je da je, unatoč očekivanjima, on sretan, jer je završio ovaj cirkus u HBŽ. Govorio je o svom i ratnom i premijerskom putu, što je sve učinio za ovu Županiju, te naglasio da je smjena Vlade u prvom redu atak na njega kao čovjeka i liječnika koji je svima pomagao.
-Nekima sam, doslovce, dao kruh u ruke, a ono danas glasuju protiv mene- kazao je dr. Rimac napomenuvši da on ima što raditi i bez premijerske funkcije.
Predsjedavajući Skupštine HBŽ  Stipe Pelivan je, nakon svojevrsnog oproštajnog govora dr. Rimca, zahvalio na suradnji dr. Rimcu, malo ironično, ali…
Po drugoj točki dnevnog reda Izbor i imenovanje mandatara nove Vlade HBŽ, nakon konsultacije od 15 minuta u Povjerenstvu za izbor i imenovanja, pročitan je prijedlog za mandatara: diplomirani ekonomist Branko Ivković, dosadašnji ministar financija u Vladi HBŽ i predsjednik ŽO HDZ.Nakon stanke od 15 minuta, predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Skupštine HBŽ pročitao je prijedlog Odluke o imenovanju novog premijera i  ministra u novoj Vladi HBŽ.


Donosimo njihova imena:

Predsjednik Vlade HBŽ Branko Ivković, dip. ekonomist iz Livna predsjednik Vlade HBŽ

Petar Galić, prof. iz Tomislavgrada, ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta

Mario Lovrić, dip. kriminalist iz Kupresa, ministar MUP

Anka  Papak–Dodig, dip. ekonomistica iz Drvara, ministrica gospodarstva

Stipan Šarac, dip. ekonomist iz Tomislavgrada, ministar financija

Ilija Šljivić, dip. politolog iz Livna, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Hikmet Hodžić, dip. ekonomist iz Livna,ministar graditeljstva, obnove, prostornog    uređenja i zaštite okoliša

Dragoslav Topić iz Drvara, ministar rada, zdravstva  i socijalne skrbi

Željko Rujević, dip.iur. , ministar pravosuđa i uprave

Nakon ovoga prijedloga, zastupnicima se obratio mandatar Ivković, zahvalio na povjerenju  Povjerenstvu za izbor i imenovanja i pozvao zastupnike da usvoje prijedlog Odluke o imenovanju ministra, naglasivši da su dvije trećine ministara iz stare-razriješene Vlade, a samo jedna trećina su novi ljudi. Uslijedilo je glasovanje za prijedlog sastava nove Vlade: 17 glasova bilo je za, 2 suzdržana i 2 protiv, što znači da HBŽ od večeras ima novu Vladu!
Nakon što su premijer i ministri potpisali svečanu prisegu, zastupnicima se obratio Dinko barać u ime kluba zastupnika HDZ 1990.
Kazao je da skupštinska većina za razrješenje dosadašnje Vlade i imenovanje nove nije upitna, ali za njegov klub je upitna procedura kojom je to urađeno, pa će uputiti upit i Središnjem izbornom povjerenstvu  i Ustavnom sudu.
Novoj Vladi nemamo na čemu čestitati, ali joj možemo i moramo poželjeti uspješniji rad od prošle, da upre svom snagom, odmah prebaci u petu, i učini vidljive pomake u ovoj županiji, jer imaju samo desetak mjeseci! Prije svega na stvaranju uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i barem malo zaustavi iseljavanje mladih ljudi iz Županije, koje je poprimilo alarmantne razmjere, htjeli to priznati političari ili ne!
www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top