Uz 14 zastupnika iz "dogovorene" postizborne koalicije (HDZ, SNSD i SDA), te, vjerojatno, zastupnika SDP, ostali se utrkuju  prikloniti skupštinskoj većini u HBŽ, samo je pitanje koga želi HDZ u toj većini…

 

Polaganjem svečani prisege zastupnika, u Hercegbosanskoj županiji je konstituirana Skupština, odnosno novi saziv zastupnika.

Skupština izgleda, po strankama i imenima zastupnika ovako:

Uz konstataciju da nema ni jedan zastupnik iz tri općine HBŽ: Kupresa, Bosanskog Grahova i Glamoča, najviše je zastupnika iz Livna (15), pa iz Tomislavgrada( 7) i iz Drvara(3).

Nije baš dobro što je Livnjaka natpolovična većina, jer u ovoj Županiji često je bilo vrlo važno iz kojeg mjesta  zastupnik dolazi, a manje kojoj stranci pripada!Ali, što je tu je!

Pretpostaviti  je da HDZ-u neće biti problem ustrojiti skupštinsku većinu, jer, kako sada stvari stoje, odnosno kakvi glasovi do nas dopiru, svi bi HDZ  da ulete, da ulete…u većinu! Neki čak i po cijenu da „izlete“ iz sadašnje stranke?! Dakle, kojoj god stranci ponude jedno ministarsko mjesto, priklonit će se HDZ. 

Možda je najizgledniji dosadašnji partner u vlasti- NS Radom za boljitak, jer njihov  do-sadašnji ministar  u Vladi Ilija Šljivić dobrim se pokazao, iako umalo -ukratko!

Sada bismo mogli malo nagađati kako će izgledati Županijska vlast i Vlada!

Red bi bilo da predsjednik Županijske skupštine u ovom mandatu  bude iz Tomislavgrada, ako će, a po svoj prilici hoće, za premijera ponovno biti izabran dosadašnji  predsjednik Vlada Branko Ivković, Livnjak. Ne znamo kako će ostali ministri biti izabrani, ali će Duvnjaci, po redu i zakonu, imati najmanje dva ministra u Vladi, i to baš ova dva, do-sadašnja, pokazalo se-vrijedna i poštena! A moglo bi i još jedno ministarsko mjesto, od ukupno osam ministarstava u Županiji, zapasti Duvnjake? 

Ovo sve imajući u vidu da je od svog zastupničkog mjesta odstupio načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, a koji je na izborima dobio najveći broj glasova u HBŽ, pa je mogao birati, da mu nije bilo draže mjesto načelnika, biti premijer ili ministar. 

A tko će, iz redova zastupnika, biti izabran u Dom naroda? Ako se biraju dva, jedno, svakako, treba pripasti zastupniku iz Tomislavgrada.

Znajući da je jedna zastupnica i dva zastupnika iz HDZ Tomislavgrada, a mladi, pošteni i sposobni, nije ih uopće teško rasporediti. Gdje god da ih izaberu, postave, pošalju, neće pogriješiti!

Sada je sve u fazi intenzivnog pregovaranja i dogovaranja, pa se strpimo još koji dan, da vidimo što će se od ovih predviđanja ostvariti!

www.tomislavnews.com

 

 

 

 

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top