TKO JE BIO NAJUSPJEŠNIJI POLITIČAR NA PODRUČJU OPĆINE TOMISLAVGRAD U 2017. GODINI?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Prošloga tjedna  Centar civilnih inicijativa objavio je Izvješće o radu Skupštine i Vlade Hercegbosanske županije, a u kojemu je utvrdio kako su rezultati rada...

 

...zakonodavne i izvršne vlasti u 2015. godini u ovoj županiji loši, štoviše, najlošiji od svih županija u Federaciji B i H. Rezultati rada Vlade ocijenjeni su malo boljim od rezultata Skupštine, ali su zabrinjavajući.

Tim povodom kratko smo razgovarali s predsjednikom Skupštine HBŽ, gospodinom Robertom Bagarićem.

 Gospodine Bagariću, kako komentirate navode iz Izvješća CCI?

 Ne znam ima li uopće potrebe osvrtati se na rezultate iz tog izvješća, ja ga osobno  smatram nebitnim. Postavljam Vama pitanje: tko je uopće CCI i iz kojeg razloga oni mogu nekoga ocjenjivati, tko ih je ovlastio za to? Sada ćemo mi njih pokušati ocijeniti i dati im ocjenu nula, smatramo kako su neradnici i žive na tuđi račun, jer da im je stalo do informacija i bilo čega drugoga oni bi prisustvovali i pratili rad Skupštine, isto kao što vi novinari radite i pratite naš rad ma kakav on bio, a ne bi sjedili u toplim uredima i tražili dostavu materijala, odnosno CD-e sa sjednica.

 Pa ne možete baš tako prijeći preko tih ocjena?

Ocjenu našeg rada, odnosno rada Skupštine dat će birači nakon četiri godine i to je za mene jedina relevantna ocjena. Osim toga, svi vi znate da Skupština već duže vrijeme nema tajnika, koji bi trebao voditi sve poslove vezane za rad Kolegija Skupštine, rad skupštinskih povjerenstava kao i sam rad Skupštine. S obzirom na situaciju koja je trenutno u Skupštini osobno smatram uspjehom da smo održali ijednu sjednicu.

Zašto nemate tajnika Skupštine HBŽ, u čemu je problem: manjak kadra ili...? Ne očekujete, valjda, da vam CCI bira tajnika ili da je netko drugi odgovoran što nemate tajnika?

Idemo malo zamijeniti redoslijed u postavljenom pitanju: Vi opet na CCI, ponavljam, ma tko su oni da se bave ovako ozbiljnim stvarima, tko ih je osnovao, tko ih financira, kakav im je zadatak i zašto postoje, što se može promijeniti na osnovu njihovih ocjena koje nisu relevantne?! Vezano za Vaše pitanje o izboru tajnika, nije problem s kadrom već sa samom procedurom izbora. Tajnik Skupštine je državni službenik s posebnim ovlastima, a sam natječaj provodi Agencija za državnu službu, a imenuje ga, odnosno potvrđuje Skupština natpolovičnom većinom. Budući da je Agencija za državnu službu to i uradila, onda je, iz nepoznatih razloga, došlo do opstruiranja samog postupka potvrđivanja od strane nekolicine zastupnika koji su članovi Povjerenstva za izbor i imenovanje, te  tumačenja zakona na samo njima i tajniku po ovlaštenju poznat način. Da Zakon ne pozna tajnika po ovlaštenju u prilog  govori i Presuda Ustavnog suda o Zakonu o udžbenicima u HBŽ. Budući da su u sam proces uključene nakon svega navedenoga i još neke institucije, navedimo Ministarstvo pravosuđa HBŽ, Institucija Ombudsmana, te  dopisi, odnosno Mišljenja Agencije za državnu službu, mislim da će doći brzo do rješenja ove situacije.  

Zadnja sjednica Skupštine HBŽ održana je potkraj prošle godine, kada se   donosila Odluka o privremenom financiranju, sjednicu su bojkotirali zastupnici iz SNSD i SDA, zašto?

Moram Vas ispraviti, sjednicu nisu napustili samo zastupnici iz naših koalicijskih stranaka, nego i neki zastupnici iz reda hrvatskog naroda, a pojedini su bili suzdržani prilikom glasovanja..O tomu tko i zašto je bojkotirao rad Skupštine izdano je priopćenje Županijskog odbora HDZ BiH u kojemu se prozivaju neki članovi iz rukovodstva Skupštine koji namjerno opstruiraju rad Skupštine.

 Što Vi mislite tko i zašto opstruira rad Skupštine i  možete li to spriječiti, mislim, naravno, na političi dogovor, usuglašavanje?

Ako ja dolazim iz reda HDZ BiH koji mi je ukazao povjerenje na ovu odgovornu funkciju, onda ja stojim uz navedeno priopćenje, a može li se to spriječiti? Mislim da može i to na vrlo jednostavan način. 

Na kraju ovog kratkog razgovora recite nam kada će biti održana sljedeća sjednica Skupštine HBŽ, što će biti glavna točka dnevnog reda i očekujete li opet opstruiranje rada Skupštine, odnosno nedolazak zastupnika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda?

Sjednica bi trebala biti uskoro, a za dnevni red ima nekoliko prijedloga Zakona koji trebaju biti usvojeni. Nadam se kako će u proceduru ići i Nacrt proračuna HBŽ za 2016. godinu. Što se tiče opstruiranja i ne dolaska, nadam se da do toga neće doći i osobno smatram kako su zastupnici uvidjeli svoju pogrešku napuštanjem sjednice.

www.tomislavnews.com 

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top