Hercegbosanska županija Zadnje Vijesti

Sij 18, 2018
By
Vlada Hercegbosanske županije na današnjoj sjednici donijela je Odluku o izboru najpovoljnijeg ...
Sij 05, 2018
By
Vlada Hercegbosanske županije na danas održanoj sjednici razmatrala je i primila k znanju ...
Sij 05, 2018
By
Vlada Hercegbosanske županije je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se subota 6. siječnja
Sij 05, 2018
By
Vlada Hercegbosanske županije u povodu nastupajućeg blagdana Božića svim vjernicima pravoslavne ...
Pro 22, 2017
By
Vlada Hercegbosanske županije na jučerašnjoj sjednici utvrdila je prijedlog Odluke o doplatku za
Pro 09, 2017
By
Na sjednici 6. prosinca 2017. godine Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe Ugovora između ...

Ganga

TG Vijesti

TKO JE BIO NAJUSPJEŠNIJI POLITIČAR NA PODRUČJU OPĆINE TOMISLAVGRAD U 2017. GODINI?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Svijet Događanja

Općina Tomislavgrad (967 četv. km) smještena je u sjeverozapadnom dijelu planinske Hercegovine, na granici prema Republici Hrvatskoj, u susjedstvu općina Livno, Kupres, Rama, Posušje, Imotski i Sinj.

Zemljopisno gledano, teritorij općine čini Duvanjsko polje s planinama koje ga okružuju: Tušnica, Vran, Ljubuša i Grabovica, te Buško blato, Roško i Šuičko polje. Po zadnjem službenom popisu stanovništva iz 1991. općina Tomislavgrad imala je 30.009 stanovnika, raspoređenih u 59 naselja, a sam grad danas ima oko šest tisuća stanovnika.

Na prostoru općine mogu se razaznati tri klimatska tipa: submediteranski na jugu, kontinentalni u središnjem dijelu i planinski u sjeveroistočnim predjelima. Iako na ovaj kraj pada mnogo kiše i snijega, vode nema kada je najpotrebnija - u ljetnim mjesecima. Tlo je vrlo propusno, pa se vodena masa izgubi brzo u krškom podzemlju. Raspon temperatura kreće se od +35 do -21 stupnja Celzijeva.

Tomislavgrad je glavno upravno, gospodarsko i kulturno sjedište općine. U ilirsko i rimsko doba zvao se Delminium. O njegovu položaju, pa i imenu, postoji nesuglasje među arheolozima i jezikoslovcima. Najraširenija je pretpostavka da naziv Duvno potječe iz ilirske riječi "delme", što znači ovca. Drugi pak tvrde da se u korijenu DEL- ili DAL- krije indoeuropska osnova za dol, dolinu. Grad je često mijenjao imena. U ranom srednjem vijeku naziva se Županjac, u tursko doba Županj Potok i Sedžidedid, za austrougarske vladavine ponovo Županjac, od 1928. do 1945. Tomislavgrad, a za bivše Jugoslavije Duvno. Na referendumu održanom 12. kolovoza 1990. Duvnjaci su odlučili vratiti staro ime Tomislavgrad. 

Evo što o Županjcu u drugoj pol. 19. st. pišu fra Ivan Frano Jukić i dr. Vjekoslav Klaić:

"Županjac, omalušan grad u ravnici: ima u njemu turskih kućah do 60, niekoliko dućanah i tri topića; izvan grada stoje kerstjani i ristjani". (fra I. Jukić, 1850.)

"Županjac, varoš na polju, broji 136 muhamedovskih, 84 katoličke, 12 pravoslavnih i 12 ciganskih kuća, te 1274 žitelja. Varoš je duga pol, a široka četvrt sata. Turci imaju 2 džamije, pravoslavni župu i školu, a katolici pučku školu sa 47 đaka. Županjac je udaljen od Mostara 10, a od dalmatinske međe 6 sati". (V. Klaić, 1878).

Cropedia.info

Rimski Delminium

Autor:  Radoslav Dodig mr.sc./Mi Media
Nakon razaranja Delminja i pokoravanja Delmata Rimljani su podigli novo naselje na području Duvna. Međutim, oko smještaja rimskoga Delminija postoje različita mišljenja. Najbolji poznavatelj antičkih cesta i naselja dr. Ivo Bojanovski kolebao se oko njegove lokalizacije. Prvo ga je tražio u antičkom naselju u Prisoju kod Buškoga blata, pa u Crvenicama na jugu Duvanjskoga polja, te na kraju u Borčanima podno Liba.S druge strane, većina istraživača vjeruje da se rimski Delminij, koji je imao status municipija, današnji jezikom rečeno – autonomne općine, prostirao na lokalitetima Crkvina i Karaula u Tomislavgradu, uz potok Seget, na petnaest hektara površine. Tamo su Carl Patsch i tadašnji duvanjski župnik fra Anđeo Nuić iskopali ostatke naselja u razdoblju 1896. do 1898. Na Karauli, gdje je danas groblje, prvo je fra Anđeo Nuić otkopao više ulomaka rimskih sarkofaga – u kamenu izdubenih grobnica, te nekoliko stupova i žrtvenika. Iskapanja je nastavio Carl Patsch, koji je također pronašao više žrtvenika, božici Dijani i bogovima Silvanu i Armatu, stupova, sarkofaga i glinena posuđa. Pretpostavlja se da je na Karauli u II. st. postojao rimski hram, na čijem je mjestu kasnije sagrađena ranokršćanska bazilika. Groblje na Karauli bilo je aktivo i u srednjem vijeku, o čemu govore ostaci osam stećaka.


Patsch je proširio iskapanja na Crkvinu, pored Franjevačkoga samostana. Rezultati istraživanja bili su impresivni. Pronađeni su ostaci javnih građevina, stupova i kapitela, više natpisa, dijelovi brončanoga kipa, keramika, oruđe, posuđe, nakit i 43 primjerka rimskoga novca. Čini se da je forum na Crkvini opljačkan i porušen oko 410. godine, u vrijeme provale Gota. Patsch je pretpostavio da se na Crkvini upravo nalazio forum rimskoga municipija Delminija. Nalazi rimskih spomenika – jednoga natpisa i nekoliko kapitela u proljeće 2004. u blizini groblja Karaule, samo potvrđuju ovu Patschevu pretpostavku.

Kolumne Što drugi pišu

Jedan poznati pisac rekao je: „Čovjeku treba otprilike dvije godine da nauči govoriti i otprilike pedeset godina da ...
Svi 09, 2016
By
Djetinjstva su, u vrijeme kada sam ja bila malena, doista bila čudesnija. Ne tako davno, doduše, ali dovoljno davno da
Tra 23, 2016
By
Majko, daj mi sliku kada sam bila malena. Daj mi posljednji komad nečega što spava ondje gdje je ostalo sve moje prvo.
Tra 18, 2016
By
No, sudeći po reakcijama studenata, čini se kako sveučilišta i fakultete nije zahvatila najgora korupcija nego najgore
Stu 07, 2014
By

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top