Svečano je u ponedjeljak bilo u triljskom kraju, koji je posjetio predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

 

Nakon što je u jutarnjim satima posjetio splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara, Josipović je nazočio otvaranju Vjetroparka Voštane –Kamensko, potom je obišao pogon tvrtke Conex Trade u Poslovnoj zoni Čaporice te otvorio pogon tvrtke Eko- sir Puđa. Tu je priređena prava fešta....

- Kako bi bi još više dali naglasak na oživljavanju triljskog i sinjskog polja, Grad Trilj je pokrenuo inicijativu da Čaporice imenujemo agro-industrijskom zonom. Jednom riječju, u našoj zoni u narednim godinama želim izgraditi agrocentar gdje ćemo poljoprivrednicima i stočarima otvoriti vrata, za ono što je zamrlo, da vratimo u život – kazao je Ivan Šipić, triljski gradonačelnik, čestitavši „svima, a posebice obitelji Puđa koja može biti za primjer svim našim malim obiteljima“.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja pozdravio je sve nazočne na čelu s predsjednikom Republike dr. Ivom Josipovićem.

- Ovo je veliki dan, jer su u jednom danu otvorena dva vrijedna gospodarska objekta – Vjetropark Voštane – Kamensko i  pogon za proizvodnju dalmatinskih sireva Eko – sir Puđa. To je najbolji lijek u ovoj teškoj krizi – istaknuo je Ževrnja, pohvalivši gradonačelnika Šipića i njegove suradnike.


- Vi ste na pravom putu. Zašto? Zato jer ova zona prije nekoliko tjedana ušla u naš razvojni županijski projekt kao zona agro-industrijske proizvodnje. U u tom duhu će naša županija sigurno vrijedno surađivati. U našim uredima će sigurno imati vrijednog suradnika. Na kraju osobno od srca čestitam ovoj vrijednoj firmi, ovoj vrijednoj obitelji Puđa koje osobno poznajem cijeli niz godina – kazao je župan Zlatko Ževrnja.

Posebno je pozdravljen predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, koji se prije nego što je osobno otvorio siranu Puđa, pozdravio sve nazočne, a posebice vrijednu obitelj.

- Zaista je vrijedno svakog poštovanja otvaranje ijednog radnog mjesta, ijednog novog pogona, a vi to ovdje činite. I vidim, to vas jako dobro ide, kako obitelji Puđa, a bome i Gradu Trilju. Nastavite tako, odličan ste primjer! U vremenima kada nedostaje radnih mjesta, kada nedostaje optimizma, kada nedostaje uspjeha, vi pokazujete da se može. I to u kraju za kojeg mnogi smatraju da nije najidealniji za biznis. Zato vam čestitam, svima vama želim puno uspjeha, obitelji Puđa, te svim gospodarstvenicima iz ovog kraja. I nadam se da ću svako malo doći ovdje otvoriti nešto novo. Hvala Vam – kazao je predsjednik Josipović.

- Nakon što je novi objekt blagoslovio don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata, otvorio ga je predsjednik Josipović, koji je potom zajedno s domaćinima i ostalim gostima obišao Pogon Eko-sira Puđa, nakon čega je za sve nazočne organiziran ručak.

Vrijedi istaknuti da se u obitelji Puđa tradicionalna receptura pripreme livanjskog sira prenosila s generacije na generaciju. Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se sir proizvodio u skromnim uvjetima seoskog domaćinstva.

No, poboljašavanjem uvjeta, usavršavanjem tehnologije i povećanjem proizvodnje došlo je do napretka u proizvodnji sira, što je 2003. godine rezultiralo otvaranjem modernog pogona u Golinjevu kod Livna. Danas se u sirani godišnje proizvodi oko 300 tona trapista, polutvrdog i livanjskog sira.

- Kako bi naša tvrtka bila što konkurentnija i zastupljenija na europskom tržištu napravili smo dodatni iskorak otvaranje ovog pogona u Čaporicama. U novom pogonu proizvode se vrhunski dalmatiski sirevi tradicionalna recepture, a nastaju na sjecištima puteva Bosne i Hercegovine i Dalmacije, na pašnjacima Kamešnice i Dinarskog gorja. Dakako, otvaranjem ove sirane u Čaporicama, ne otvaramo samo direktna radna mjesta, već potičemo i indirektno razvoj mljekarstva, budući da namjeravamo otkupljivati još više mlijeka od domaćih proizvođača, od kojeg radimo i naše sireve – kazao nam je Tomislav Puđa, direktor tvrtke Eko - sir Puđa.

Dalmacijanews

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top