Sutra, petak, 20, ožujka, 2015. godine, sve oči bit će uperene u nebo: Kako gledati pomrčinu Sunca?


Uz pomrčinu koja će se vidjeti između 9.33 i 11.53 sati, u petak nas očekuju i tamni "supermjesec" te proljetni ekvinocij kad će dan i noć trajati jednako.Sve oči bit će uperene u nebo: Kako gledati pomrčinu Sunca?
Iznad naših krajeva sutra (petak) vidjet će djelomična pomrčina , dok ćemo na sljedeću potpunu morati čekati do 2081. godine. U svakom slučaju pazite na vlastite oči.
Potpuna pomrčina Sunca u petak ujutro najbolje će se vidjeti s Farskih otoka i s otočja Svalbard u Arktičkom oceanu, no tijekom dvosatnog spektakla u njoj ćemo moći uživati i iz Hrvatske, gdje će biti djelomična. Ali, oprezno pri gledanju u Sunce i pratite brojne upute za pravilno gledanje pomrčine. Ako nećete moći biti vani, pomrčinu ćete moći pratiti i preko streama na slooh.com.

No, uz pomrčinu će petak obilježiti i proljetni ekvinocij, odnosno ravnodnevica. To je trenutak u kojem Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju nebom stigne na nebeski ekvator, a dan i noć traju po 12 sati.

Mjesec će u petak također biti u perigeju, odnosno nalazit će se najbliže Zemlji. To znači da će biti veći no inače, ali kako je mladi Mjesec on se neće vidjeti.

Potpuna pomrčina Sunca u petak najbolje će se vidjeti iznad najsjevernijih krajeva Europe i to kod otočja Svalbard i Farskih otoka, dok će iznad naših krajeva biti vidljiva djelomična pomrčina. Ali i u njoj će moći sigurno uživati građani na brojnim lokacijama. Astronomska društva organiziraju praćenje pomrčine, pa će tako AD Beskraj na Trgu maršala Tita u Zagrebu organizirati gledanje pomrčine, a Splićani će u njoj moći uživati sa zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor. Sve ostale lokacije možete vidjeti na stranici Hrvatskog astronomskog saveza.

Ako nećete moći pomrčinu pratiti uživo, prijenos možete pratiti i online, a jedna od stranica je slooh.com.

Sljedeća djelomična pomrčina koju ćemo moći vidjeti iznad Europe bit će 2022. godine, dok ćemo morati čekati čak do 2081. godine kako bi iznad Hrvatske vidjeli potpunu pomrčinu Sunca.


Kako sigurno pratiti pomrčinu?

U svakom slučaju, ono što ne smijete raditi je gledati direktno u Sunce jer možete oštetiti mrežnicu. Sunčane naočale također nisu dovoljna zaštita. Naočale za gledanje pomrčine opremljene su filtrima kako bi sigurno vidjeli prolazak Mjeseca ispred Sunca. No, ako ih nećete naći u nekoj od trgovina, u krajnjoj liniji vam može poslužiti i maska za zavarivanje, ali s oznakom DIN 13, što znači razinu zaštite. Često se spominje i začađeno staklo, no to nije preporučljivo jer se debljina tog sloja ne može kontrolirati i lako se skida.
Slično možete napraviti i dalekozorom, tako da deblji kraj okrenete prema Suncu, a tanji na papir na kojem bi trebali vidjeti prolazak Mjeseca ispred Sunca. Nikako ne gledajte u Sunce kroz dalekozor. Čak i ako koristite naočale s filtrima, prema Suncu gledajte samo nekoliko sekundi i nakon toga odmorite oči. Pomrčina će trajati dovoljno dugo da stignete uživati u njoj.

Izradite sustav projekcije uz pomoć papira ili kartona. Na jednom papiru pribadačom probušite sitnu rupu i držite ga iznad drugog na dovoljnoj udaljenosti. Na njemu bi trebali vidjeti zrcalnu sliku Sunca koja prolazi kroz rupu. Istu sliku možete projicirati i na neku drugu površinu poput zida. Slične sustave projekcije sunčeve svjetlosti možete izraditi na razne načine, a jedan je i uz pomoć metalnog cjedila. Njegove sitne rupice također bi trebale moći poslužiti kao i papir.

www.tomislavnews.com / Izvor: znanost.hr i 24 sata

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top