Akademika Reinera je podržalo 88 zastupnika, a suzdržano je bilo 62. U svom prvom govoru istaknuo je da će predložiti povratak naziva Hrvatski državni sabor

 

12.39 Izabrano je i Mandatno imunitetno povjerenstvo na čelu s Margaretom Mađerić (HDZ). Njena zamjenica je Gordana Sobol.

12.31 Reiner je rekao da će od prvog dana morati donositi teške odluke te je poučio da je zajedništvo ono što "nasušno treba Hrvatskoj".

- Moramo građanima vratiti nadu i optimizam, osmijeh na lica te ponos. To je naša obveza i mi te obveze moramo biti svjesni. Podjele u društvu ne smiju više biti kočnica razvitka društva no prošlost ne smijemo zaboraviti - rekao je Reiner. 

Poručio je da se promjene trebaju donositi konsenzusom.

12.25 Strukturne promjene jedino su jamstvo za sretniji život građana te da se Hrvatska pretvori u državu blagostanja i prosperiteta.

- Na tom putu čuvao nas dragi Bog da donosimo najbolje odluke - zaključio je Reiner.

12.27 Leko je čestitao Reineru na izboru te ga pozvao da se obrati nazočnima te potom preuzme svoje mjesto i nastavi predsjedati. Novi predsjednik Sabora Željko Reiner zahvalio se svima koji su glasali za njega i izabrali ga, ali i onim koji nisu glasali jer to pokazuje da Hrvatska zemlja u kojoj svatko može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće, kaže, koje moramo biti zahvalni prvom predsjedniku Franju Tuđmanu ali i svim braniteljima.

- Duboko sam uvjeren da se demokracija treba temeljiti na kulturi dijaloga,odbacivanju isključivosti i otvaranju prema različitim stavovima - rekao je.

Reiner je zahvalio Leki na vođenju Sabora, iako je svjestan da mu nije bilo lako.

HRT

12.20 Sabor je izabrao Željka Reinera za predsjednika Sabora i to s 88 glasova za, 62 suzdržana i jednim glasom protiv. Time je konstituiran Hrvatski sabor. Intoniranjem himne odana je počast domovini.

12.17 - Reiner je u svijetu najviše citirani znanstvenik s područja medicina iz Hrvatske. Bio je u 90-ima zamjenik ministra zdravstva i ministar zdravstva. Pozivam sve zastupnike i zastupnice da podrže izbor Reinera i da time pokažemo zajedništvo i dostojanstvo - rekao je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko obrazlažući prijedlog. 

12.15 Leko je objavio kako je prijedlog da se za predsjednika Sabora izabere Željko Reiner iz HDZ-a. 

- Hrvatska je ono što nas okuplja ili on što bi trebalo biti na vrhu prioriteta. Očekujem demokratsko odlučivanje, da  poštujemo demokratske institucije i vrijednosti, a zastupnike da poštuju dignitet Sabora. Demokracija traži strpljenje, toleranciju, razumijevanje svih procesa bilo u strankama ili izvan njih u korist svih građana. Toga se trebamo držati - rekao je Leko.

12.04 Dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko otvorio je sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi trebao biti izabran njegov nasljednik.

- Pripala mi je dužnost i čast otvoriti konstituirajuću sjednicu Sabora i privremeno joj predsjedati do izbora novog predsjednika, izjavio je Josip Leko koji je još jednom pozdravio izabrane zastupnike i čestita im na izboru. Potom je redom pozdravio goste. 

12.01 Zastupnici sjedaju u klupe, Sabornica je puna. Stigla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u društvu mandatara Tihomira Oreškovića. Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na kratko su razgovarali prije početka konstituirajuće sjednice. 

Izabrani saborski zastupnici okupili su se kako bi na još jednoj sjednici pokušali izabrati predsjednika Sabora, čime bi se novi saziv konstituirao, a izabranim zastupnicima počeo teći zastupnički mandat.

Da će istaknuti zajedničkog kandidata na dužnost predsjednika Sabora najavili su iz HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta, a neslužbeno se spominje ime dosadašnjeg potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Nakon što se Most nezavisnih lista konačno odlučio na suradnju s HDZ-ovom koalicijom i nakon što je njihov zajednički kandidat Tihomir Orešković dobio podršku 78 izabranih zastupnika na temelju koje je postao mandatar za sastavljanje nove vlade, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za ponedjeljak je sazvala novu sjednicu.

Uz zastupnike stranaka Domoljubne koalicije i Mosta, Oreškovića su kao mandatara potpisima podržali zastupnici stranke Milana Bandića te dvoje zastupnika nacionalnih manjina, a u HDZ-u očekuju kako će konstituirajuća sjednica Sabora pokazati da je parlamentarna većina koju su okupili i šira od toga.

24 sata/TN

 

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top