Uspješan svjetski poslovni čovjek, a Duvnjak porijekom, ove zime odlučio je proputovati Europom, upoznati njezine prirodne i kulturne znamenitosti i ponekad poslati zanimljive fotografije za TN. Ove upravo stigle...

 

 

Butrint jearheološka lokacija u južnoj Albaniji, koja se od 1992. godine nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićenih spomenika svjetske baštine. Nalazi se blizu grada Saranda, na manje od 10 kilometara od otoka Krfa  i povezan je sa Sredozemnim morem kanalom Vivari, koji vodi od jezera Butrinti do Jonskog mora.  Prostire se na 3980 hektara, a od 1997. do 2005. godine nalazio se na UNESCO-voj  listi ugroženih spomenika zbog pljačke.

Butrint je naseljen još u prapovijesti, a bio je i grčka kolonija, rimski grad i sjedište biskupije. Vrhunac je doživio u 4. st. pr. Kr. kada je imao oko 10,000  stanovnika. Iz tog vremena očuvane su kiklopske zidine ,akropola, Asklepijevo kazalište i hram, te oko stotinu natpisa na starogrčkom.

FOTO GALERIJA

Prizren  je povijesni i važan grad koji se nalazi na jugu Kosova i  sedište je istoimene općine.

Procenjuje se da oko 240,000 ljudi živi u općini Prizren, koja obuhvaća grad i 74 okolna naselja. .

Prizren se nalazi na padinama Šar planine, u blizini granice s Albanijom i Makedonijom.

Nama je posebno zanimljiva ova fotografija uz naslovnicu na kojoj se vidi obrub bunara na kojemu su usječeni tragovi od konopa i lanaca kojima se stolječima izvlačila voda iz bunara!

 

www.tomislavnews.com

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top