Intel Xeon IvyBridge procesori i Xeon Phi suprocesori temelj su fantastičnih performansi kineskog superračunala.

Superračunalo Tianhe-2 ili u prijevodu Mliječni put 2, koje je proizvelo Kinesko nacionalno sveučilište obrambenih tehnologija, s performansama od 33,86 petaflopsa (operacija s pomičnim zarezom u sekundi) po Linpack benchmarku, smijenilo je na vrhu američki Titan koji je sada pao na drugo mjesto s postignutih 17,59 petaflopsa.

Kinezi su ponovno uspjeli iznenaditi svijet, jer se nije očekivalo da će Tianhe-2 biti pušten u rad tako brzo, a skoro dvostruko veće performanse u odnosu na Titan djeluju posebno impresivno.

Novi poredak na vrhu najjačih svjetskih superračunala na listi TOP500 objavljen je tijekom otvaranja Međunarodne  konferencije za superračunala u Leipzigu. 

Puštanje u rad Tianhe-2 skoro dvije godine ranije nego što se predviđalo, postavilo je novu ljestvicu u svijetu superračunalnih performansi, te Kini vjerojatno stvorilo veliku zalihu vremena prije nego što je ponovno prestigne neki drugi sustav.

Povodom ovoga oglasio se i Intel, koji je ponosan na to što od 500 najbržih svjetskih superračunala, njih 403 koristi Intelovu procesorsku snagu.

Sustav Tianhe-2 pogoni 32.000 budućih dvanaestjezgrenih procesora Intel Xeon E5-2600 v2, temeljenih na arhitekturi Ivy Bridge i Intelovom 22-nanometarskom proizvodnom procesu, te 48.000 suprocesora Intel Xeon Phi, što ukupnu snagu sustava dovodi do 17,8 MW.

Intel navodi kako sustav koristi tzv. neoheterogenu arhitekturu, u kojoj se hardverska arhitektura sastoji od više klasa računalnih mogućnosti kojima pristupa zajednički programski model te tako pojednostavnjuje razvojne i optimizacijske procese. Riječ je o prednosti koju nije moguće postići pri korištenju kombinacije CPU i GPU ubrzivača.

Intel je najavio i proširenje postojeće generacije suprocesora Intel Xeon Phi dodatkom pet novih proizvoda koji se odlikuju različitim performansama, kapacitetom memorije, energetskom učinkovitošću i kućištima, a dostupni su već danas.

Linija suprocesora Intel Xeon Phi 7100 uključuje 61 jezgru radnog takta od 1,23 GHz, 16 GB kapaciteta memorije (dvostruko više no što je dosad bilo dostupno u ubrzivačima i suprocesorima) te više od 1,2 TFlops performansi dvostruke preciznosti. Linija suprocesora Intel Xeon Phi 3100 osmišljena je za visok omjer performansi i cijene. Linija nudi 57 jezgri radnog takta od 1,1 GHz te 1 TFlops performansi dvostruke preciznosti.

Naposljetku, Intel je u liniju suprocesora Intel Xeon Phi 5100 dodao još jedan proizvod predstavljen prošle godine. Suprocesor Intel Xeon Phi 5120D optimiziran je za okruženja visoke gustoće te nudi mogućnosti izravnog priključivanja utičnica u miniploče i njihova korištenja u plošnim poslužiteljima.

Intel je iznio pojedinosti o novoj generaciji proizvoda Intel Xeon Phi, koji bi trebali nuditi još veće superračunalne mogućnosti. Nova generacija arhitekture Intel MIC, kodnog naziva Knights Landing, bit će dostupna u obliku suprocesora ili glavnog procesora (CPU-a), a proizvodit će se pomoću Intelove 14-nanometarske procesne tehnologije s drugom generacijom 3D tranzistora Tri-Gate.

Kao PCIe suprocesor, Knights Landing će rukovati opterećenjima prenesenima s procesora Intel Xeon u sustavu te će korisnicima trenutne generacije suprocesora nuditi put za nadogradnju. No kao glavni procesor ugrađen izravno u matičnu ploču služit će kao CPU te omogućiti novi skok u računalnoj gustoći i performansama po vatu te istodobno rukovati svim zadacima primarnog procesora i specijaliziranog suprocesora. Kada se bude koristio kao CPU, Knights Landing će, kako kažu, "ukloniti i programske komplikacije vezane uz prijenos podataka putem utora PCIe, uobičajene u današnjim ubrzivačima".

Da bi se dodatno povećale performanse radnih opterećenja u okruženju računalstva visokih performansi, Intel kaže kako će znatno povećati memorijsku propusnost svih Knights Landing proizvoda uvođenjem integrirane memorije na samom procesoru. To će korisnicima omogućiti potpuno iskorištavanje dostupnih računalnih kapaciteta bez susretanja sa zastojima u memorijskoj propusnosti do kakvih danas dolazi. 

Izvori: TOP500.org, Intel Newsroom, vidi.hr

 

 

 

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top