Danas donosimo ne-odgovor direktora ŠGD Hercegbosanske šume, Draška Brnića,odgovor ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ Ilije Šljivića i premijera Vlade HBŽ, Branka Ivkovića


Na molbu udruga branitelja HVO HBŽ, a nakon njihovog prosvjednog pisma protiv , kako su naveli, nezakonitog upošljavanja devet pripravnika i devet zaposlenika, a svih 18 iz Livna, upit o zapošljavanju u ŠGD Hercegbosanske šume, d.o.o. Kupres, poslali smo na nekoliko adresa.
Danas donosimo ne-odgovor direktora ŠGD Hercegbosanske šume, Draška Brnića, predsjednika Vlade HBŽ, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ Ilije Šljivića i premijera Vlade HBŽ, Branka Ivkovića.
Iz Županijske inspekcije rada javili su nam da je nadzor u ŠGD Hercegbosanske šume, d.o.o. Kupres, vezano za ovo pitanje u tijeku, pa uskoro, u drugom dijelu istraživanja, objavljujemo i njihov odgovor, ali i još neke odgovore, odnosno komentare!
Upit direktoru ŠGD HB šume, Drašku Brniću, poslan e-mailom 6. ožujka, 2014. godine:

Poštovani direktore,
dobili smo na naš e-mail Priopćenje-prosvjed udruga branitelja iz HBŽ u kojemu tvrde da se u ŠGD Hercegbosanske šume upošljavaju samo osobe iz Livna ( u zadnje vrijeme devet pripravnika i devet zaposlenika). Molimo Vas da čim prije odgovorite je li ova informacija točna, te ako nije da demantirate navode iz ovoga Priopćenja, a ako je točna, zašto samo iz Livna?

Draško Brnić, direktor ŠGD Hercegbosanske šume, d.o.o. Kupres

Na odgovor smo čekali tjedan dana, a potom dva dana uzastopice, po tri puta nazivali direktora Brnića, koji je stalno, po riječima ljubazne tajnice, bio na sastanku, izvan zgrade…znate već gdje sve budu oni koji ne žele odgovoriti na pitanje! Ali, i mi smo bili uporni, pa nam je tajnica, e da više ne bismo zvali, prenijela poruku, odgovor direktora, gospodina Draška Brnića, na naše pitanje:

„ Direktor je poručio da vi samo radite svoj posao, a on ne želi, neće odgovoriti na vaše pitanje!“

Hvala direktoru Brniću, mogao je prvi dan reći tako, a ne odugovlačiti s odgovorom i ne odgovoriti?!
A o njemu smo, doista, čuli samo najbolje i smatrali ga odgovornih čovjekom! Razočarao nas je, a vjerujemo i svoje suborce, one u čije ime smo pitali, ali i one koji su ga imenovali direktorom tako važnog društvenog poduzeća!

Nazvali smo ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ, Iliju Šljivića, koji nam se odmah javio i saslušavši naše pitanje, odgovorio:

Ilija Šljivić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ

„ Nažalost, ja vam o tomu ništa ne znam, osim ovoga što se napisali branitelji iz udruga HVO naše županije. Jesam ministar i šumarstva, ali ŠGD Hercegbosanske šume Kupres je samostalno poduzeće, Upravni odbor i direktor donose odluke, mene nitko ne obavještava. Dakle, ako rade dobro i sukladno zakonu, to je za njihovo dobro, a ako ne rade, rade na svoju štetu, štetu Šumarije i svih žitelja HBŽ. Da znam bilo što za zapošljavanju, rekao bih vam, ovako…“, kazao nam je ministar Šljivić, a mi samo dodali: „Nažalost“!

Nakon toga smo išli ka vrhu! Pitanje smo e-mailom poslali predsjedniku Vlade HBŽ Branku Ivkovići, i ugodno se iznenadili, jer nam je odgovor brzo stigao.

Branko Ivković, predsjednik Vlade HBŽ

Evo premijerovog odgovora:
HERCEGBOSANSKA ŽUPANIJA
      VLADA
 URED PREDSJEDNIKA VLADE
     LIVNO
Livno, 14.03.2014. godine

www.tomislavnews.com
                               
Predmet: Odgovor na Vaš upit

Poštovana,
Natječaj za prijem pripravnika u okviru programa Prvo radno iskustvo 2013. godine proveo je Federalni zavod za upošljavanje. Pravo sudjelovanja na natječaju su mogli ostvariti svi poslodavci na koje se ne odnose odredbe zakona o državnim službenicima i namještenicima.
Prijave su se podnosile putem prijave na natječaj Federalnom zavodu za upošljavanje. Odluku o sklapanju ugovora sa poslodavcima i odabiru kandidata koji će odraditi pripravnički staž kod poslodavaca koji su se javili na natječaj donio je Federalni zavod za upošljavanje. 
Prema informacijama s kojima raspolaže Vlada Hercegbosanske županije odnosno predsjednik Vlade, na natječaj se prijavilo 46 poslodavaca sa područja Hercegbosanske županije. Nije nam poznato koliko je pripravnika i kod kojeg poslodavca sklopilo ugovor o radu temeljem ovog natječaja, jer je to isključivo odluka Federalnog zavoda za upošljavanje.
Vlada Hercegbosanske županije službeno nije dobila nikakvu obavijest od Županijskog zavoda za upošljavanje niti od Federalnog zavoda za upošljavanje o samom natječaju. Samim tim nije bila uključena u donošenje odluka pri realizaciji ovog natječaj.
Konkretno vezano za Vaše pitanje o ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Vlada Hercegbosanske županije nije konzultirana o prijemu pripravnika iz razloga što ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres imaju status pravne osobe s potpunom odgovornošću te imaju svoja tijela rukovođenja i upravljanja. Smatramo da potpuni odgovor na Vaše pitanje trebate tražiti od Uprave ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Skupštine šuma i na koncu Skupštine Hercegbosanske županije koja je osnivač i vlasnik ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres.

Srdačan pozdrav.                           
Predsjednik Vlade
Branko Ivković

Zahvaljujemo gospodinu Ivkoviću, iako još nemamo konkretn odgovor na naše pitanje? Čekamo odgovor inspektora rada HBŽ,koji ćemo objaviti u drugom dijelu istraživanja, a upit šaljemo i svima koje je naveo premijer Ivković.
I umjesto da nam je direktori ŠGD odmah odgovorio, jer on zna odgovor, mi moramo provesti istraživanje, kao da se, nedajbože, radi o nekakvom zapošljavanju preko veze, rodbine i prijatelja, ili pak stranački podobnih članova?!
Nastavlja se...

www.tomislavnews.com

Rate this item
(4 votes)
Last modified on Ožu 17, 2014

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top