TKO JE BIO NAJUSPJEŠNIJI POLITIČAR NA PODRUČJU OPĆINE TOMISLAVGRAD U 2017. GODINI?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

U četvrtak je, 7. rujna, 2017. godine, u Mostar je pristigla nova, osma generacija postulanata, među njima i jedan iz duvanjske Župe sv, Mihovila Arkanđela, a Slaven Dodig je rodom iz duvanjskog sela Crvenice (Župa Seonica)...

 

To su: (gornji red, s lijeva na desno) Slaven Dodig (Župa sv. Jeronima, Zagreb), Robert Cvitanović (Župa sv. Petra i Pavla, Mostar), Antonio Petric (Župa Bezgrješnog začeća BDM, Posušje), David Slišković (Župa Uznesenja BDM, Široki Brijeg).
Donji red: Zlatan Bevanda (Župa sv. Jakova, Međugorje) i Josip Stanić (Župa sv. Mihovila arkanđela, Tomislavgrad). 
Preporučamo ih u Vaše molitve! Mir i Dobro!

ZA NEUPUĆENE : EVO ŠTO JE  FRANJEVAČKA POSTULATURA?

Početni odgoj u franjevačkom redu ima tri stupnja: postulaturu, novicijat i vrijeme privremenih zavjeta. Ja ću vam govoriti o postulaturi, prvom stupnju franjevačkog odgoja. Riječ postulatura dolazi od latinske riječi postulare što znači zahtijevati, tražiti. Franjevačka postulatura je vrijeme u kojem kandidat = postulant traži da prihvati franjevački život. U tom periodu postulant, živeći u zajednici s fratrima, potvrđuje vlastitu odlučnost da postupno prijeđe sa svjetovnog života na franjevački način života. Kroz to vrijeme, koje traje 10 mjeseci (može i kraće – do 6 mjeseci i duže – do 2 godine) postulant provjerava svoju odluku; počinje slijediti Krista po uzoru na svetog Franju; priprema se za novicijat.

Dakle, s jedne strane postulant promatra zajednicu, živi životom te zajednice i na kraju postulature izrazi želju postati članom te zajednice, a s druge strane i zajednica promatra postulanta i na kraju daje suglasnost da može biti pripušten u zajednicu. Kad se te dvije strane i želje usuglase, onda postulant oblači habit i odlazi u naš samostan na Humac u novicijat.

Kada neka osoba osjeti Božji poziv i poželi postati franjevac, javi se župniku ili nekom drugom fratru/svećeniku kojeg poznaje. Onda idu razgovori i prikupljanje potrebnih dokumenata koje treba predati u određenom roku. Provincijal, zajedno s odgojnim vijećem, razmatra zamolbu i primi (ili ne primi) kandidata u postulaturu. Kada dođe u samostan, kandidata sa samostanskim načinom života upoznaje meštar – odgojitelj postulanata. Naš meštar je fra Stanko Mabić.

 

www.tomislavnews.com / Izvor: Postulatura u Mostaru/franjevci.info

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top