U duvanjskoj Spomen bazilici danas je upriličeno misno slavlje, koje je predslavio biskup mons. Tomo Vukšić, a u povodu 51.Svjetskog dana sredstava društvenog priopćavanja...

 

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini danas(nedjelju, 24. rujna) obilježava Svjetski dan sredstva društvenoga priopćavanja kada su svi katolici u našoj zemlji pozvani moliti za medijske djelatnike i razmišljati o Poruci Svetog Oca koju upućuje svake godine za tu prigodu.

U prepunoj spomen bazilici, uz koncelebraciju mnogih svećenika, misno slavlje predslavio je biskup mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij i predsjednik Vijeća za Medije pri Biskupskoj konferenciji BiH.

Biskup mons. Tomo Vukšić uistinu je imao nadahnutu i poticajnu propovijed za sve medijske djelatnike, počinjući propovijed porukom Pape Franje za Dan katoličkih medija da mediji šire nadu i povjerenje.

„ Čovjeku našega vremena treba u medijima ponuditi nadu i povjerenje, konstruktivne, dobre, radosne vijesti, pa kada se objavljuje i loša vijest treba je početi blago. Ne treba se rukovoditi time da dobre vijesti ne zanimaju čitatelje, te da su loše vijesti bolje čitane. Loše vijesti ne trebaju uvijek biti glavna tema medija. Mediji trebaju širiti dobro naspram lošega, jer u svakom žitu ima kukolja, ali on ne smije zamagliti ono zdravo klasje... Ima dobrih i loših vijesti, ima dobrih i loših ljudi, ali mediji trebaju prije svega prepoznavati dobra djela i dobre ljude i o tomu izvješćivati, jer to usrećuje ljude“, kazao je u svojoj današnjoj propovijedi mons. Tomo Vukšić na misi u Spomen bazilici u Tomislavgradu, a u povodu Dana katoličkih medija.

Dodao je kako se dobrim vijestima širi i potiče nada na kojoj izrasta povjerenje u ljude i u ljudima.

„U Bosni i Hercegovini mnogo toga treba popraviti ili nanovo izgraditi: imamo mnogo nezaposlenih, ljude koji rade na crno, bez radničkih prava, često i bez plaća, izrabljivani, obitelji su često bez zaštite, mnogo toga je ugroženo. Ništa kao nada ne može povratiti povjerenje, a nada kao da je protjerana iz Bosne i Hercegovine. Zato je treba vratiti onima koji se osjećaju ugroženo, nezaposlenima, onima koji iseljavaju ili žele iseliti... Rješenje nikada nisu pronašli oni koji bježe od problema, nego oni koji su ostajali i uz pomoć nade rješavali probleme“, kazao je, među inim, u svojoj današnjoj propovijedi biskup Vukšić i pozvao medijske djelatnike da se svojim djelovanjem pridruže rješavanju pitanja prava čovjeka, naroda, prava na njihovu kulturu, vjeru, jezik, na različitost koja će širiti nadu, povjerenje, ljubav, a kršćani sve to grade na svojoj vjeri...

Dičimo se nadom slave Božje i po zagovoru svetog Franje, zaštitnika medija, molimo da mediji šire nadu i povjerenje i u tom duhu služe na dobro ljudima“, završio je svoju propovijed mons.dr. Tomo Vukšić.

FOTO GALERIJA

Na kraju misnog slavlja, fra Gabrijel Mioč zahvalio je svima na današnjem dolasku na svetu misu u povodu Dana katoličkih medija u B i H, te zahvalio svim radio postajama koje su izravno prenosile ovo misno slavlje: Radio postaje Tomislavgrad, Kupres, Livno, Međugorje, Studio N, Radio Herceg Bosne...i u ime Uredništva Hrvatskog katoličkog mjesečnika „Naših ognjišta“, kao domaćina, pozvao sve nazočne novinare na susret s biskupom Tomom Vukšićem. Kazao je, također, kako je Vijeće za sredstva društvenoga priopćavanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pripremilo prigodnu knjižicu u kojoj se nalazi i ovogodišnja Poruka pape Franje - Poruka nade i povjerenja u našem dobu, kao i drugi prigodni tekstovi, a koji će biti podijeljeni medijskim djelatnicima.

www.tomislavnews.com/ Foto : Ivan Žilić Čamber

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top