Gornji Brišnik je selo u općini Tomislavgrad, a za razliku od Donjeg Brišnika koji se nalazi uz magistralnu cestu Tomislavgrad - Posušje, Gornji Brišnik je smješten među brdima, oko 3 kilometra uzbrdo, pođaše od Donjeg Brišnika...

 

Nekada je u Gornjem Brišniku bila i četverogodišnja škola, puna učenika, a usporedbe radi ovo selo 50-tih godina prošlog stoljeća imalo je oko 700 stanovnika, po službenom popisu iz 1981. godine bilo je 315, a 1991. godine 146 stanovnika. Danas ih je manje od 50 koji stalno žive u Gornjem Brišniku i to, uglavnom, starijih osoba.

Istina je kako je 70-tih godina prošlog stoljeća, odlaskom na rad u Zapadnu Europu, većina Brišničana je iz Gornjeg Brišnika  napravila kuće u Donjem Brišniku i tu preselila. Iz tog vremena je i brišnička šala kako je bio jak vjetar pa je sve koji su izašli iz kuće u Gornjem, prebacila - otpuhala u Donji Brišnik!

Sada se najveći broj vjetrenjača nalazi upravo iznad Gornjeg Brišnika, pa će jak vjetar okretati vjetrenjače i proizvoditi struju. A asfalt i struja davno su, negdje 80-tih godina prošlog stoljeća stigli u Gornji Brišnik. Doduše, asfalt je dobro propao, ali je zato stigla javna rasvjeta u Gornji Brišnik.

Javna rasvjeta zasvijetlila je u Gornjem Brišniku ljetos uoči Ilindana, kada se u ovom selu, na starom groblju "U Borovima" služi sveta misa. Svijetlile su sijalice samo dvadesetak dana, a onda su prestale svijetliti, navodno zbog kvara koji je nastao za neke vremenske nepogode.

FOTO GALERIJA

A prije neki dan ponovno su zasvijetlile sijalice javne rasvjete u Gornjem Brišniku - kroz Bagariće, Ćurčiće i Batarile...Javna rasvjeta osvijetljava i vjetrenjače, pa se nadamo kako će svijetliti još dugo, te da će eventualni kvarovi brzo biti otklonjeni!

I ne manje važno, o momcima iz Gornjeg Brišnika pjesme se pjevale, djevojke se hvalile:

"Sinoć mi je dolazio dika, priko brda iz Gornjeg Brišnika, oj...", e, rano moja, kad li to biješe?!

www.tomislavnews.com/ Foto : Katarina Bagarić

Gdje ste?

Vi ste na pravom mjestu, a pred vama je redizjanirani duvanjski portal, namijenjen, prije svih, onima rođenim na Duvanjskom polju ili porijeklom iz ovoga, prirodnim ljepotama i poviješću, bogatog kraja. 

Pratite nas.

 
Top