tomislavnews.com

ISTRAŽUJEMO: KOLIKA je ovisnost o igrama na sreću, o klađenju, kocki u Tomislavgradu i šire, tko se najviše kladi? Objavljujemo svjedočenje bivšeg ovisnika Stipe Šumanovića-Džile

Jučer smo na FB našega portala objavili kratki tekst sljedećeg sadržaja, za one koji nisu vidjeli:
NISMO VJEROVALI U PRIČE, PA SMO IŠLI PROVJERAVATI I POTVRĐENO NAM JE U DVIJE KLADIONICE U TOMISLAVGRADU
Žene češće od muškaraca ulaze u kladionice u Tomislavgradu i klade se, igraju sve vrste igara na sreću!!!💘
Pa ti budi normalan?!
Pratili smo komentare koji su nas, malo je reći, još više iznenadili, odnosno potvrdili ono što smo napisali, a mi naivno očekivali kako će netko napisati da to nije istina, da se u Tomislavgradu ne klade žene ni maloljetnici, niti igraju igre na sreću, ali nitko to ne napisa, pa smo odlučili malo istražiti tu temu, koja je, izgleda, više uzela maha nego što smo mislili, a vjerujemo i mnogi to ne znaju.

Ne znamo, a pitat ćemo one koji znaju, koliko ima kladionica u Tomislavgradu, u HBŽ, po nekim podacima u Županiji ima oko 100? Koliko registriranih ovisnika o kockanje, o igrama na sreću? Naravno da osim ove ovisnosti ima i drugih ovisnosti i ovisnika, ali o njima nekom drugom prigodom, ovaj put samo o ovisnosti o kockanju, klađenju, igrama na sreću, bez pretenzije da ovo bude studija, ne, nego samo novinarsko istraživanje!

Temu ćemo obraditi i objaviti u više nastavaka, a danas objavljujemo svjedočanstvo Duvnjaka i bivšeg ratnika Stipe Šumanovića – Džile, vjerujemo mnogima dobro poznatog. Džile se javio iz Njemačke i evo što je, među inim, rekao, a dopustio nam objaviti:

STIPE ŠUMANOVIĆ DŽILE: Gips, vjerujte, liječi sve bolesti😅

Ta priča s kockom, koju ste otvorili na Tomislavnews.com je puno kompliciranija i šira. Iz prve ruke svjedočim:
Te vaše žene (dobre žene) a bilo ih je i ima ih mnogo, igraju uglavnom bingo i one kerove. Sad je manje i muških jer su izgubili već sve. Manje ih je, ali je i to previše kad nemaš ništa. Ali ne bih o drugima. Te igre bingo, trke pasa, sitna kladionica, loto su amaterske igre. Gdje ljudi uglavnom dangube jer ne znaju što sa sobom pa se tako zabavljaju. Ali i ta sitna zabava košta. Možeš i 5000 KM dnevno izgubiti, a možeš i 1 KM, dvije. ..
Ae. Ozbiljnije kockanje kao što su poker, texas holden, rulet, aparati, bilijar… Možeš kuću prokockat za jednu noć. Nije šala. Znam za više slučajeva samoubojstava radi kocke. Ali pokoj im duši. 🙏 Nitko im nije znao, mogao, a možda ni htio pomoći.
Uvijek mislim da najbolje govore primjeri, pa svjedočim o svome slučaju ovisnosti: Bio sam odličan učenik sve petice. Ali… S 14 godina počinjem igrati bilijar, mnogi su moji vršnjaci, a i oni stariji igrali, ja bio među najboljima čak u bivšoj državi. Talenat rođeni, tako su me hrabrili. Ali bilijar se u Bilića igrao po 50, 100 KM partija. I ja tako kao dijete imam svaki dan 2000 KM. Što da radi dijete s tolikim novcem? Kući ga ne smijem nositi, reći će ukrao, prijavit će me policiji. Zato častim “cijeli grad”, trošim, razbacivam, poklanjam. Milijun prijatelja imam😅.
I tako do rata. Bilijar stao. Ali ja se navukao, puca adrenalin. Pa onda igram poker, remi, par – nepar. Kladiš se po 500 KM koja će ptica prva poletiti i slično, samo se moraš kladiti, kockati. Kockaš uvijek zadnje pare i pare koje ti trebaju… Rat pojačava alkohol, pa kocku. Na kraju dotaknem dno i radi obitelji odem dr. Šimundiću. Dijagnoza: alkoholizam i patološko klađenje. Bacam alkohol, pijem antidepresive par god i sve ok..
Zbog posljedica svega razrušim i brak i sve…Sad na gipsu okajavam svoje grijehe. Gips vjerujte liječi sve bolesti😅
Sve u svemu kocka kao i druge ovisnosti je pakao i gori od pakla. Život prepun laži manipulacija… Ja sam se zakleo 2000. godine da više neću lagati nikada i ni o čemu. Jer kockari, kao i drugi ovisnici, u sekundi smisle laž, vrhunski su manipulatori… Jer sam 20 godina lagao i sebe, i obitelj, i prijatelje…Kockaru vrijeme stane kad igra, nema nikakvih problema do sutra, momka koji kocka ne zanimaju cure i obratno. Npr. momak koji igra poker da bira između miss svijeta ili da izgubi na pokeru 10000 KM, on će Izabrati poker. I to je jednostavno bolest. Teška.
Koristim ovu priliku ispričati se svima koje sam povrijedio.
Nadam se da će ova moja kratka i brza ispovijest pomoći bar jednoj osobi da podvuče crtu i prestane s kockom bilo koje vrste. 🙏🙏☺️
P.S. Pomaže samo prevencija u 7-8 razredu osnovne škole, kada sve počinje…
(Nastavlja se…)

P.S. Mi ćemo tražiti odgovore od stručnjaka za bolest ovisnosti i kako je liječiti, a vi koji želite objaviti ovdje svoje svjedočenje o ovisnosti, pošaljite, objavit ćemo, ali potpisano imenom i prezimenom!

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija