Bosna i HercegovinaTG Vijesti

FEDERACIJA BIH: Traži se uvođenje dodatka za branitelje koji do nisu ostvarili nikakva primanja

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Federalno udruženje Kamp branitelja uputilo je u Parlament Federacije BiH, točnije prema Odboru za /braniteljska/boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, inicijativu za uvođenje braniteljskog dodatka pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a koji “do sada nisu ostvarili nikakva redovna mjesečna primanja na osnovu sudjelovanja u obrani zemlje”.
Rješavanje pitanja kroz institucije, a ne prosvjedima.

U inicijativi su zatražili da se što prije održi radno-konzultativni sastanak Odbora za braniteljska/boračka i invalidska pitanja na kojem bi se definirao braniteljski/borački dodatak.

– Mi nismo ni za kakve prosvjede, smjene ministara, peticije nego za razgovore i rješavanje pitanja kroz institucije ove države i zakonom propisana prava – poručili su iz Kampa boraca.
Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) i zamjenik predsjednika u Odboru za braniteljska/boračka i invalidska pitanja kaže kako su u koordinaciji s braniteljskim/boračkim udrugama u vezi s braniteljskim dodatkom.
– Taj radno-konzultativni sastanak je u pripremi. Dobili smo njihovu inicijativu. Očekujem od novoimenovane predsjednice odbora da sazove sastanak na kojem će pored članova odbora biti i predstavnici Braniteljskih/boračkih udruženja Armije BiH, HVO-a i MUP-a iz perioda obrane BiH od agresije. Ja se nadam da je ovo dobar put da vratimo branitelje/borce u fokus interesiranja i konačno riješimo pitanje braniteljskog/boračkog dodatka – govori nam Aliefendić.
Ukazuje kako je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH tražio od federalnog ministra Nedžada Lokmića da se očituje i zauzme konačan stav kada je riječ o braniteljskom/boračkom dodatku, piše Faktor.ba
Bit će pozvan i ministar Lokmić
– Iskoristit ću priliku na ovom radno-konzultativnom sastanku na kojem će biti pozvan najvjerojatnije i ministar da nas upozna sa svim svojim planovima, posebno financijskim izdvajanjima iz proračuna prema braniteljskoj/boračkoj populaciji. Mi znamo da pripadnici Armije RBiH, HVO-a i policije biološki nestaju, sve je manji broj korisnika. Pokušavamo zadržati razinu izdvajanja iz proračuna, ali treba ta sredstva pravilno rasporediti – kazao je Aliefendić.
Još nije rečeno koliko bi iznosio braniteljski/borački dodatak po mjesecu provedenom u obrani zemlje.
– Smatramo da je krajnje vrijeme da branitelji/borci imaju braniteljski/borački dodatak na osnovu sudjelovanja u obrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 18.9.1991. do 22.4.1996. godine, oni koji nemaju nikakva mjesečna braniteljska/boračka primanja. I to se treba rješavati u Parlamentu Federacije – kazao je Hamza Krkalić, jedan od osnivača Kampa branitelja/boraca.

www.tomislavnews.com/ Faktor.ba/Foto arhiv TN s prosvjeda zaboravljnih branitelja