vjera

FOTO: Svečano misno slavlje na svetkovinu svetog Ante ispred crkve u Brišniku predvodio je fra Branimir Musa: “Svetog Antu ovdje štuju i ljube!”

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Već od ranoga jutra, kako smo javljali, hodočasnici s Duvanjskog polja hodočaste Svetom Anti u crkve kojima je ovaj omiljeni svetac patron: Župna crkva u Šujici, Župna crkva u Grabovici i Područna crkva u Brišniku, Župa Bukovica i na Blidinju-Dugo polje.

Na svetoj misi u svim tim crkvama bile su i ekipe Tomislavnews.com, a prvo objavljujemo fotografije Brišnika, iz najmlađe crkve Duvanjskog dekanata koja nosi ime sveca Čudotvorca.
Vrijeme je bilo ugodno, pretežito vedro i toplo, pa je sveta misa u Brišniku služena ispred crkve, jer su stigli brojni hodočasnici, pa bi crkva bila pretijesna. Prije početka svete mise vjernici su “lizli” oko kipa Svetoga Ante, koji je bio ispred crkve, i molili. Maleni su dodirivali kip sveca, a majke podizale djecu kako bi mogla poljubiti kip svetoga Ante, jer je ovaj svetac vrlo omiljen u cijelome svijetu, a u Brišniku ga ljube!

Na početku misnog slavlja bila je molitvena procesija oko crkve s kipom svetoga Ante.
Svečano misno slavlje predvodio je fra Branimir Musa, nekadašnji svećenik u Tomislavgradu, a kojega se s radošću sjećaju vjernici iz Tomislavgrada.
U nadahnutoj propovijedi fra Branimir je govorio o životi današnjeg sveca, o simbolima i simbolici svetkovine Svetoga Ante, osvrćući se i na današnji život u župi, ali i na život duvanjskog čovjeka. Posebno je govorio o odgoju današnje djece, o molitvi u obitelji, koja se ponekad zanemaruju, a trebala bi okupljati obitelj, posebice djecu koja će to pamtiti i kroz život nositi-prenositi na mlađe naraštaje.

 

Svečano misno slavlje uveličao je Župni zbor Bukovica i Zbor iz Brišnika kojima je ravnao maestro Pere Tokić iz Tomislavgrada.

Ove godine, nažalost, nije bilo kulturno zabavnog programa nakon mise, pa se nije pjevala ganga ispred crkve, ali jest zato po selu, po Brišniku, na užinama na koje su stigli rodbina, prijatelji…
Uglavnom se jela janjetina, pilo pivo, a bilo je i pita i kolača svih vrsta.
Evo, upravo sada se čuje ganga u selu, a mi molim našega Svetoga Antu, čudotvorca, da zaustavi Brišničane pri iseljavaju iz svoga lijepoga kraja, nego da se vraćaju, na svoj kamen, tu je znamen!

www.tomislavnews.com/ Foto: Monika Miškić