Bosna i HercegovinaHB ZupanijaTG Politika

PREDSJEDNIK Vlade HBŽ Ivan Vukadin sudjelovao na međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Connecto 2024“

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin jučer u Mostaru sudjelovao na međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Connecto 2024“

U Mostaru je jučer (25.lipnja,2024.) u organizaciji Intera Tehnološkoga parka otvorena sedma po redu međunarodna poslovna konferencija ”Connecto 2024.” Otvoreni dijalog lokalnih vlasti i poduzetnika na putu prema transformaciji ekonomije i društva te potpora iz EU-a malim i srednjim poduzećima u našoj zemlji, neke su od tema ovogodišnjeg izdanja CONNECTO 2024.

Značajan dio današnjeg programa bila je i panel-rasprava na temu “Gospodarstvo regije Hercegovine” s Ivanom Vukadinom predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije, Marijom Buhač, predsjednicom Vlade HNŽ-a, Predragom Čovićem, predsjednikom Vlade ZHŽ-a. Razgovaralo se o unaprjeđenju dijaloga između vlade i poduzetnika, gdje se naglasila važnost sinergije javnog i privatnog sektora u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja u BiH, kao i o projektima prekogranične suradnje.

„Pripremamo i educiramo zaposlenike u administraciji za odgovoriti izazovu vremena, a to znači pisati EU projekte na način da budu odobreni i tako dobijemo potpore. Nekad je puno jednostavnije dobiti novce nego kvalitetno provesti realizaciju“, istaknuo je Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije. Služba za koordiniranje razvoja i integracije HBŽ uspješno funkcionira i realizira projekte i pomoć je i potpora svima onima koji su zainteresirani za pisanje i realiziranje projekata. Radimo na tome da svako ministarstvo kao i službe imaju educirane ljude za pisanje projekata, što nam je i cilj, tako ćemo moći više sudjelovati u projektima kao i u njihovoj realizaciji ”, rekao je premijer HBŽ-a, Ivan Vukadin, na pitanje o projektima prekogranične suradnje.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije za svoj strateški cilj postavila je stvaranje optimalnog i boljeg okvira za razvitak gospodarstva. “Turizam vidimo kao izuzetno važnu granu jer smo svjesni kako naša županija ima iznimne potencijale koje trebamo dodatno staviti u funkciju ukupnog razvitka”, kazala je Marija Buhač, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na panel-raspravi konferencije CONNECTO 2024.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović istaknuo je kako je županija otvorena za pozitivne inicijative. “Radimo zajedno i za prioritet imamo digitalizaciju javne uprave i unaprjeđenje sustava obrazovanja. Imamo sreću što smo već 2019. godine otvorili Ured za europske integracije koji je radio na strateškim dokumentima. Kreirali smo i Razvojno vijeće županije koje čine predsjednik Vlade, dopredsjednici i načelnici općina i otvorili se za projekte koje predlažu naši gospodarstvenici. Vlada ZHŽ-a želi unijeti pozitivne promjene korak po korak, godinu za godinom i stvoriti bolje uvjete za sve“, kazao je Predrag Čović, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije.

CONNECTO 2024 stavlja naglasak na povezivanje ljudi, implementaciju inovacija, ideja i investicija, nudeći platformu za razmjenu iskustava i stvaranje novih poslovnih prilika. Ove godine konferencija je ugostila poznate govornike i stručnjake iz oblasti inovacija, tehnologije, industrije, obrazovanja i znanosti, čime su potvrdili svoju ulogu kao jedan od najkvalitetnijih i najutjecajnijih događaja u regiji.

Zajedno s INTERA Tehnološkim Parkom, organizatori CONNECTO 2024 konferencije su GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kroz BOOST Projekt, sufinanciran od Europske unije i njemačke Vlade kroz projekt EU4DigitalSME, kao i Enterprise European Network (EEN), priopćeno je iz Vlade HBŽ.

www.tomislavnews.com