obavijstiTG Kultura/Zabava

FOTO: PLAŽA MARINOVAC- buškoblatski biser ili poligon nekulture?

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Za vrijeme ovih ljetnih vrućina, kada termometar dnevno pokazuje temperature iznad 30° C, mnogo ljudi potraži osvježenje na plaži „Marinovac“.

Doista je lijepo vidjeti punu plažu kupača, igrača picigina i odbojke, čuti dječji smijeh i razigrane uzvike, gledati kako valovi ruše njihove dvorce u pijesku, a oni ih neumorno popravljaju, vidjeti kampere iz različitih dijelova Europe …
No, kao gotovo i svaka stvar u životu, tako i ovaj idealistički prikaz stanja na plaži ima svoju drugu, ne baš tako lijepu stranu. S povećanim brojem kupača na plaži sve se više gomila različit otpad, a dio lokalnog stanovništva već je umoran obavljati sizifovski posao sakupljanja istog po plaži, njenoj okolici, putu do plaže i drugim usputnim uvalama. Zabrinuti za zdravlje sviju nas, a u tu kategoriju ubrajamo i one koji otpad bacaju, apeliramo na sve kupače i posjetitelje da otpad ne odlažu u prirodu. Također molimo da se na plažu ne donose madraci s kreveta i ne ubacuje ih se u vodu, jer se na njima ne može ploviti, a ležanje na vlažnim madracima može izazvati upalu bubrega. Isto tako, molimo da se sjedala iz automobila odvoze na dubinsko čišćenje jer se njihovim potapanjem u jezersku vodu neće oprati prljavština te da se posuđe ne pere u jezerskoj vodi jer se tim činom prvenstveno šteti zdravlju onih koji će ga nakon toga ponovno upotrijebiti.


Tko želi vidjeti pjenu na vodi i rubovima plaže, može to učiniti za vrijeme i nakon vjetrovitih dana, kada pjena nastaje prirodnim putem, nije potrebno ulijevati u jezero različite deterdžente i šampone da bi se dobio ovaj efekt. Pustimo prirodu neka odrađuje svoje. Vozače se moli da svojim automobilima i ostalim prijevoznim sredstvima ne silaze na plažu i ne rade na taj način nepotrebne rupe i brazde u pijesku, ne zagađuju uljem iz prometala plažu, a da ne spominjemo opasnost po ostale kupače, posebno djecu, koju izazivaju vožnjom po plaži. Sve one koji žele roštiljati molimo da to ne čine na plaži jer ostali kupači zasigurno ne uživaju u vatri koja se loži u blizini vode, a ni dimu koji pritom nastaje. Vlasnike kućnih ljubimaca molimo da iste drže na povodcu i ne puštaju ih da se kupaju s nepoznatim ljudima. Koliko god bio sladak naš kućni ljubimac nama i drugima oko nas, trebamo biti svjesni da ga se netko možda i boji i pritom ne osjeća sigurno u njegovoj nazočnosti bez kontrole vlasnika.
Ovim slikovitim prikazom problema nemamo namjeru nikoga uvrijediti, već ukazati na apsurd navedenih postupaka. Pomozite nam svojim kulturnim ponašanjem, koje bi trebalo biti svojstveno svakom civiliziranom ljudskom biću, tolerancijom kao glavnom tekovinom demokratskog društva i ekološkom sviješću kao indikatorom i jamcem kvalitete života održati plažu čistim i ugodnim mjestom za svakog posjetitelja.

UDRUGA MLADIH BUŠKOG BLATA

www.tomislavnews.com/Tekst i foto: A.R.