obavijstiTG GospodarstvoTG Politika

VAŽNA OBAVIJEST ZDZ: Javna rasprava o dalekovodu “Široka draga”-Ključni trenutak za zaštitu našega kraja!

‼️𝐕𝐀Ž𝐍𝐀 𝐎𝐁𝐀𝐕𝐈𝐉𝐄𝐒𝐓 𝐎 𝐉𝐀𝐕𝐍𝐎𝐉 𝐑𝐀𝐒𝐏𝐑𝐀𝐕𝐈 𝐙𝐀 𝐃𝐀𝐋𝐄𝐊𝐎𝐕𝐎𝐃 Š𝐈𝐑𝐎𝐊𝐀 𝐃𝐑𝐀𝐆𝐀 – 𝐊𝐋𝐉𝐔Č𝐍𝐈 𝐓𝐑𝐄𝐍𝐔𝐓𝐀𝐊 𝐙𝐀 𝐙𝐀Š𝐓𝐈𝐓𝐔 𝐍𝐀Š𝐄𝐆 𝐊𝐑𝐀𝐉𝐀!🎯💪

Poštovani mještani buškoblatskog, zavelimskog i posuškog kraja,
obavještavamo vas da će se 7. listopada 2024. godine u Kazagincu održati javna rasprava o ocjeni Studije utjecaja na okoliš za izgradnju dalekovoda 2 x 220 kV, od lokacije VP “Široka Draga” u Livnu do priključka na dalekovod JP Elektroprijenos BiH u Posušju, dužine 46 km. Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokreće ovu raspravu kako bi se čula mišljenja svih nas koji živimo u ovom kraju.
Ovaj dalekovod, koji planira graditi tvrtka “Imres Smart Greenenergy” d.o.o. Livno, mogao bi imati značajan utjecaj na naše okruženje i kvalitetu života, uključujući uništavanje prirodnih staništa, promjene u ekosustavu, potencijalno negativne zdravstvene utjecaje te narušavanje vizualnog i ambijentalnog identiteta našeg kraja. Ovaj projekt nosi sa sobom i brojne ekološke rizike te ekonomske i socijalne posljedice.
𝐏𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐬𝐯𝐞 𝐦𝐣𝐞š𝐭𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐨𝐝𝐚𝐳𝐨𝐯𝐮 𝐨𝐯𝐨𝐣 𝐣𝐚𝐯𝐧𝐨𝐣 𝐫𝐚𝐬𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢, 𝐤𝐨𝐣𝐚 ć𝐞 𝐬𝐞 𝐨𝐝𝐫ž𝐚𝐭𝐢 𝐮 𝐩𝐨𝐧𝐞𝐝𝐣𝐞𝐥𝐣𝐚𝐤, 𝟕. 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐨𝐩𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒., 𝐮 𝟏𝟒:𝟎𝟎 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐮 𝐎𝐬𝐧𝐨𝐯𝐧𝐨𝐣 š𝐤𝐨𝐥𝐢 “𝐒𝐭𝐣𝐞𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐑𝐚𝐝𝐢ć𝐚” – 𝐏𝐎 𝐊𝐚𝐳𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚𝐜, 𝐭𝐞 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐨𝐦 𝐧𝐚𝐳𝐨č𝐧𝐨šć𝐮 𝐢 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐢𝐦 𝐬𝐮𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞𝐦 𝐳𝐚š𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬 𝐬𝐯𝐨𝐠 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐚.
Ovo je prilika da se jasno i glasno iznesu svi problemi, primjedbe i prijedlozi koje smatrate važnim, a koji će se uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o ovom projektu.
Ova rasprava je ključni korak za sve nas koji želimo očuvati našu prirodu, okoliš i zdravlje.
Ne dopustimo da se odluke donose bez nas!
Iskoristimo pravo da budemo informirani i da sudjelujemo u procesima koji utječu na budućnost našeg kraja!
Svi zainteresirani mogu proučiti dostupnu dokumentaciju na službenoj stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i unaprijed pripremiti svoja pitanja i prijedloge.
Zajedno odlučujemo o budućnosti našeg kraja!
TomislavNews.com Tomislavcity TC Radio Tomislavgrad ZAVICAJNO DRUSTVO ZAVELIM
Javna rasprava u postupku ocjene Studije utjecaja na okoliš – projekat izgradnje dalekovoda 2 x 220 kV od mjesta VP “Široka Draga” u Livnu do mjesta priključka na dalekovod JP Elektroprijenos BiH u Posušju ukupne dužine cca 46 km | Federalno
fmoit.gov.ba
Javna rasprava u postupku ocjene Studije utjecaja na okoliš – projekat izgradnje dalekovoda 2 x 220 kV od mjesta VP “Široka Draga” u Livnu do mjesta priključka na dalekovod JP Elektroprijenos BiH u Posušju ukupne dužine cca 46 km | Federalno
Federalno ministarstvo okoliša i turizma na osnovu čl. 40. stav (5), čl. 75., čl. 76. i čl. 77. Zakona o zaštiti okoliša („Službene novine Federacije BiH“ broj: 15/21) u saradnji sa nosiocem projekta “Imres smart greenenergy“ d.o.o. Livno, poziva stanovnike Hercegbosanske županije…

Zavičajno Društvo Zavelim se osjeća odlučno.
5 h ·
📌‼️𝐌𝐣𝐞š𝐭𝐚𝐧𝐢 𝐛𝐮š𝐤𝐨𝐛𝐥𝐚𝐭𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐢 𝐳𝐚𝐯𝐞𝐥𝐢𝐦𝐬𝐤𝐨𝐠𝐚 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐚 𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐣𝐧𝐢 𝐮 𝐳𝐚𝐡𝐭𝐢𝐣𝐞𝐯𝐢𝐦𝐚 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐧𝐢š𝐭𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐤𝐚 𝐨 𝐢𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐢 𝐯𝐣𝐞𝐭𝐫𝐨𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐚𝐧𝐚
𝙉𝙖 𝙠𝙤𝙣𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙘𝙞𝙟𝙞 𝙯𝙖 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙟𝙚 𝙞𝙣𝙞𝙘𝙞𝙟𝙖𝙩𝙞𝙫𝙖 “𝙎𝙩𝙤𝙥 𝙫𝙟𝙚𝙩𝙧𝙚𝙣𝙟𝙖č𝙖𝙢𝙖 𝙪 𝙗𝙪š𝙠𝙤𝙗𝙡𝙖𝙩𝙨𝙠𝙤𝙢 𝙞 𝙯𝙖𝙫𝙚𝙡𝙞𝙢𝙨𝙠𝙤𝙢 𝙠𝙧𝙖𝙟𝙪” 𝙯𝙖𝙩𝙧𝙖ž𝙞𝙡𝙖 𝙟𝙚 𝙥𝙤𝙣𝙞š𝙩𝙚𝙣𝙟𝙚 𝙤𝙙𝙡𝙪𝙠𝙖 𝙊𝙥ć𝙞𝙣𝙨𝙠𝙤𝙜 𝙫𝙞𝙟𝙚ć𝙖 𝙏𝙤𝙢𝙞𝙨𝙡𝙖𝙫𝙜𝙧𝙖𝙙𝙖 𝙤 𝙞𝙯𝙜𝙧𝙖𝙙𝙣𝙟𝙞 𝙫𝙟𝙚𝙩𝙧𝙤𝙚𝙡𝙚𝙠𝙩𝙧𝙖𝙣𝙖 𝙣𝙖 𝙡𝙤𝙠𝙖𝙘𝙞𝙟𝙖𝙢𝙖 𝙑𝙞𝙣𝙞𝙘𝙖 𝙞 𝙇𝙞𝙨𝙠𝙤𝙫𝙖č𝙖, 𝙞𝙨𝙩𝙞č𝙪ć𝙞 𝙚𝙠𝙤𝙡𝙤š𝙠𝙚 𝙞 𝙯𝙙𝙧𝙖𝙫𝙨𝙩𝙫𝙚𝙣𝙚 𝙧𝙞𝙯𝙞𝙠𝙚 𝙩𝙚 𝙣𝙚𝙙𝙤𝙨𝙩𝙖𝙩𝙖𝙠 𝙩𝙧𝙖𝙣𝙨𝙥𝙖𝙧𝙚𝙣𝙩𝙣𝙤𝙨𝙩𝙞 𝙪 𝙙𝙤𝙣𝙤š𝙚𝙣𝙟𝙪 𝙤𝙙𝙡𝙪𝙠𝙖.💪
“𝟓 𝐃𝐎 𝟏𝟐 𝐙𝐀 𝐎Č𝐔𝐕𝐀𝐍𝐉𝐄 𝐁𝐔Š𝐊𝐎𝐁𝐋𝐀𝐓𝐒𝐊𝐎𝐆 𝐈 𝐙𝐀𝐕𝐄𝐋𝐈𝐌𝐒𝐊𝐎𝐆 𝐊𝐑𝐀𝐉𝐀”
Na konferenciji za medije pod nazivom “5 do 12 za očuvanje buškoblatskog i zavelimskog kraja”, održanoj jučer u Tomislavgradu, inicijativa “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju” zahtijevala je poništenje odluka Općinskog vijeća Tomislavgrada o izgradnji vjetroparka na lokacijama Vinica i Liskovača (Rješenja o davanju prethodne suglasnosti za dodjelom komcesija) te njihovo trajno isključivanje iz Prostornog plana općine.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici naselja Grabovice, Roškog Polja, Vinice, Rašeljaka i Kazaginca, te predstavnici raznih zavičajnih, ekoloških i mjesnih udruga. Naglasili su da je odluka donesena bez konzultacija s javnošću, ozbiljno ugrožava okoliš i zdravlje stanovništva te uništava perspektivu kraja koji već sada daje velik energetski i financijski doprinos široj zajednici.
Predstavnici inicijative istaknuli su brojne aktivnosti kojima su proteklih devet mjeseci nastojali osvijestiti općinske čelnike o potrebi poništenja Rješenja Općinskog vijeća o davanju prethodne suglasnosti za koncesije na ovim lokacijama i osigurati njihovo trajno izuzimanje iz Prostornog plana. Podsjetili su da je buškoblatski i zavelimski kraj već pretrpio teške posljedice ranijih energetskih projekata, poput potapanja Buškog jezera, što je rezultiralo demografskim slomom. Smatraju da treba spriječiti daljnju devastaciju i iscrpljivanje tog područja te očuvati potencijal prostora za druge održive oblike razvoja.
Izgradnja vjetroelektrana na spornim lokacijama donosi niz negativnih utjecaja na okoliš i javno zdravlje: uništavanje staništa, uznemiravanje životinjskog svijeta, štetni utjecaji na podzemne vodotokove i Buško jezero, erozija tla, kao i problemi povezani s otpadnim vodama. Štetni utjecaji na zdravlje ljudi uključuju visoku razinu buke, rizik od fotosenzitivne epilepsije te smetnje u telekomunikacijskim sustavima, što može povećati izloženost štetnim zračenjima.
𝘕𝘦𝘥𝘰𝘴𝘵𝘢𝘵𝘢𝘬 𝘵𝘳𝘢𝘯𝘴𝘱𝘢𝘳𝘦𝘯𝘵𝘯𝘰𝘴𝘵𝘪 𝘪 𝘰𝘥𝘨𝘰𝘷𝘰𝘳𝘢 𝘰𝘱ć𝘪𝘯𝘴𝘬𝘦 𝘷𝘭𝘢𝘴𝘵𝘪
Marija Krolo, pravnica, istaknula je da građani imaju zakonsko pravo podnositi inicijative za donošenje određenog akta ili rješavanja određenog pitanja, te da Općina Tomislavgrad može donijeti akt kojim će utvrditi da ovi projekti nikad neće zaživjeti. Ona je upozorila da se općinska vlast, umjesto konkretnog pravnog odgovora, skriva iza proceduralnih izgovora i izbjegava jasno očitovanje o pitanjima koja zabrinjavaju građane.
Predstavnici inicijative također su naglasili da su, nakon dodatnih razgovora s načelnikom Buntićem i predsjednikom Vlade HBŽ Vukadinom, zatražili jasnu i nedvosmislenu političku izjavu kojom bi se podržalo izuzimanje lokacija Vinica i Liskovača iz Prostornog plana. Iako im je takva izjava obećana, umjesto toga dobili su opširno pismo koje ne odražava dogovorene zaključke i sadrži dodatna obrazloženja koja nisu bila predmet njihovih zahtjeva. Time se pokušala prebaciti odgovornost na prethodnu vlast iz 2007. godine, iako dostupna dokumentacija to demantira.
Umjesto jasne podrške zahtjevu izraženom u peticiji za poništavanje Rješenja o koncesiji i odbacivanje lokacija za vjetroelektrane, dobili su pismo koje sadrži samo jednu nejasnu rečenicu, bez konkretnih koraka ili obveza općinskog vodstva, kao ni odgovor na pitanje zašto zahtjev za poništenje rješenja iz listopada nije prihvaćen. Predstavnici inicijative napominju kako ovo potvrđuje da općinsko vodstvo nije zainteresirano za rješavanje problema već za kupovinu vremena i prebacivanje odgovornosti na novu vlast nakon izbora.
Ignoriranje građanskih zahtjeva i manjak političke volje
Inicijativa je provela intenzivnu komunikaciju i višekratne sastanke s općinskim čelnicima, a nakon obećanja očekivali su brzo rješavanje problema. No, ubrzo su shvatili da su prevareni jer su te lokacije i dalje zadržane u Nacrtu Prostornog plana. Nakon što je inicijativa podnijela peticiju, koju je potpisalo 1.038 mještana, zahtijevajući trajno izuzimanje tih lokacija za vjetrenjače i solare, zaštitu planinskog masiva Zavelim i odbacivanje planiranog dalekovoda, inicijativa je očekivala da će se ti prijedlozi objaviti na mrežnim stranicama Općine prije rasprave o njima.
Umjesto toga, njihov zahtjev za uvrštavanje točke o vjetrenjačama na dnevni red sjednice Općinskog vijeća bio je potpuno ignoriran od strane aktualne općinske vlasti (vijećnika POMAK-a i HDZ-a 1990.).
Načelnik Buntić je tek nakon najave ove tiskovne konferencije izjavio da su “zahtjevi mještana u potpunosti uvaženi”, no nije dao nikakvo objašnjenje kako su točno uvaženi. Mještani su peticijom decidirano tražili da tijelo koje je donijelo Rješenje o prethodnoj suglasnosti o vjetrenjačama isto i poništi, što je ignorirano i odbijeno. Isto tako, tražili su da se kroz prostorni plan te lokacije trajno izbace, što također nije uvaženo u nacrtu plana, već se loptica prebacuje na sljedeću vlast nakon izbora. Inicijativa zaključuje da su iza svega ostala prazna obećanja, bez ikakvog konkretnog pravnog ili političkog odgovora koji bi im dao jamstva o rješavanju ovog pitanja.
𝘗𝘰𝘥𝘳š𝘬𝘢 𝘭𝘰𝘬𝘢𝘭𝘯𝘦 𝘻𝘢𝘫𝘦𝘥𝘯𝘪𝘤𝘦 𝘪 𝘱𝘰𝘻𝘪𝘷 𝘯𝘢 𝘢𝘬𝘤𝘪𝘫𝘶
Na konferenciji je sudjelovao i bivši načelnik Zdravko Prka, koji je odbacio optužbe da je tijekom svog mandata pripremio teren za izgradnju vjetroelektrana. Istaknuo je da je tada bio jedan od najglasnijih protivnika izgradnje termoelektrane u Kongori, a vjetroelektrane su se smatrale boljom opcijom. “Predložio sam Općinskom vijeću odluku o mogućim lokacijama za vjetroelektrane, no na tom popisu nisu bili buškoblatski i zavelimski kraj, što se može vidjeti na karti”, rekao je Prka. Naglasio je da su prve koncesije date 2009. godine, kada on više nije bio načelnik, te da nije u redu svaljivati odgovornost na prethodnike. “Zavelim i buškoblatski kraj tada nisu bili u planu. Ovaj kraj ima potencijal, ali to ne znači da na svakom brijegu mora biti vjetroelektrana. Vrijeme je da podvučemo granicu,” zaključio je Prka.
Stipe Ćavar iz Udruge mladih Buško Blato pročitao je pismo podrške i istaknuo jednoglasnu potporu svih za poništavanje i izbacivanje ovih lokacija iz Prostornog plana, naglašavajući važnost transparentnosti u odlučivanju o ovim pitanjima. “Ova vjetroelektrana je preblizu našim kućama i takav oblik projekta nije u interesu stanovnika. Za nas je ovo apsolutno apolitična priča, nije platforma za skupljanje političkih poena. Ujedinjenost koju smo postigli govori da smo spremni ići do kraja u ovakvim inicijativama, a ovo je za nas pitanje zdravog razuma i onoga što naš narod želi,” kazao je Ćavar.
Nikola Mamić iz Mijakova Polja, agronom i zaljubljenik u prirodu, istaknuo je da su mještani saznali za planove o izgradnji vjetroelektrana tek kada je već bilo usvojeno Rješenje za prethodnu suglasnost za koncesije. “Ovdje smo da zaštitimo taj kraj od devastacije. Razmjeri uništenja su takvi da čovjek ne može vjerovati da je lokalna administracija sklopila takve ugovore s investitorima,” rekao je Mamić.
Mijo Gačić, predsjednik Mjesne zajednice Roško Polje, i predstavnica Udruge Selo Rašeljke, Mila Ćirko, iskazali su punu potporu zaštiti ovog kraja od vjetrenjača, naglašavajući veliki interes mještana koji su pokazali peticijom te spremnost da se nastave boriti za svoj kraj svim raspoloživim snagama.
𝘗𝘰𝘥𝘳š𝘬𝘢 𝘭𝘰𝘬𝘢𝘭𝘯𝘦 𝘻𝘢𝘫𝘦𝘥𝘯𝘪𝘤𝘦 𝘪 𝘱𝘰𝘻𝘪𝘷 𝘯𝘢 𝘢𝘬𝘤𝘪𝘫𝘶
Zajednički zaključak svih predstavnika inicijative na konferenciji je jasan: i dalje su odlučni u obrani svog kraja od vjetroelektrana i svih aktivnosti koje bi mu mogle nanijeti štetu. U ime 1.038 potpisnika peticije, nastavit će se boriti svim demokratskim i pravnim sredstvima za poništenje Rješenja Općinskog vijeća i trajno izuzimanje lokacija Vinica i Liskovača iz planova za izgradnju vjetroelektrana, što smatraju ključnim za očuvanje buškoblatskog i zavelimskog kraja od neodgovornih ekoloških i gospodarskih politika.
Iskazali su razočaranost dosadašnjim postupcima općinskog vodstva, koje u devet mjeseci nije našlo za shodno riješiti problem kojeg su sami stvorili, te ih još jednom pozivaju da ponište postojeće Rješenje o prethodnoj dodjeli koncesija prije izbora, a kasnije i trajno isključe ove lokacije iz planova.
Inicijativa “Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju” ostaje usmjerena na zaštitu doma i ekoloških vrijednosti te poziva sve političke opcije da poštuju stav građana i djeluju u skladu s njihovim interesima.
𝐈𝐧𝐢𝐜𝐢𝐣𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚 “𝐒𝐭𝐨𝐩 𝐯𝐣𝐞𝐭𝐫𝐞𝐧𝐣𝐚č𝐚𝐦𝐚 𝐮 𝐛𝐮š𝐤𝐨𝐛𝐥𝐚𝐭𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐢 𝐳𝐚𝐯𝐞𝐥𝐢𝐦𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐮”

VAŽNO PROČITATI!
Javna rasprava u postupku ocjene Studije utjecaja na okoliš – projekat izgradnje dalekovoda 2 x 220 kV od mjesta VP “Široka Draga” u Livnu do mjesta priključka na dalekovod JP Elektroprijenos BiH u Posušju ukupne dužine cca 46 km
Federalno ministarstvo okoliša i turizma na osnovu čl. 40. stav (5), čl. 75., čl. 76. i čl. 77. Zakona o zaštiti okoliša („Službene novine Federacije BiH“ broj: 15/21) u saradnji sa nosiocem projekta “Imres smart greenenergy“ d.o.o. Livno, poziva stanovnike Hercegbosanske županije/Kantona 10, grada Livna, Općine Tomislavgrad, Zapadnohercegovačke Županije, Općine Posušje i sve ostale zainteresirane subjekte: građane, predstavnike mjesnih zajednica, nevladine organizacije i cjelokupnu zainteresovanu javnost da uzmu učešće na:

JAVNOJ RASPRAVI

o ocjeni Studije uticaja na okoliš za izgradnju dalekovoda 2 x 220 kV od mjesta VP “Široka Draga” u Livnu do mjesta priključka na dalekovod JP Elektroprijenos BiH u Posušju ukupne dužine cca 46 km koji je izradila ovlaštena konsultantska kuća “Tehnozaštita” d.o.o. Mostar. Podnosilac zahtjeva/nosioc projekta je privredno društvo ”Imres smart greenenergy“ d.o.o. Livno, s adresom u Ul. Župana Želimira bb, Livno, a u ime Elektroprijenos AD Banja Luka.

Javna rasprava će se održati 07.10.2024. godine (ponedjeljak) sa početkom u 14:00 sati u Osnovnoj škola “Stjepana Radića” – PO Kazaginac,

Kazaginac bb, Tomislavgrad

Dnevni red:

1. Prezentacija zakonskog temelja u postupku ocjene Studije uticaja na okoliš (predstavnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma).

2. Prezentacija Studije utjecaja na okoliš (predstavnik konsultanta – “Tehnozaštita” d.o.o. Mostar).

3. Pitanja, diskusija, odgovori i objašnjenja.

Dokumentacija ocjenu Studije uticaja na okoliš dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma – Sektor za okolišne dozvole, ul. Hamdije Čemerlića br. 2, Sarajevo, kao i na web stranici ministarstva www.fmoit.gov.ba, podlink okolišne dozvole/javne rasprave i javni uvidi od 26.8.2024. godine.

Elektronska verzija: Studija utjecaja na okoliš – dalekovoda 2 x 220 kV od mjesta VP “Široka Draga” u Livnu do mjesta priključka na dalekovod JP Elektroprijenos BiH u Posušju:

– link na komplenu Studiju uticaja na okoliš: https://we.tl/t-HqsAhXJR0S

kao i na sljedeći način:

Studija uticaja na okoliš – prvi dio stranica 1-100

Studija uticaja na okoliš – drugi dio stranica 101-150

Studija uticaja na okoliš – treći dio stranica 151-170

Studija uticaja na okoliš – četvrti dio stranica 171-199

Studija uticaja na okoliš – peti dio stranica 200-301

Federalno ministarstvo je obavezno da u roku od 15 dana od dana prijema Studije, dostavi elektronsku kopiju Studije zainteresiranim organima i zainteresiranoj javnosti i objavi Studiju na internet stranici (član 75 stav (2) Zakona).

Javnost može, u roku od 30 dana od dana objavljivanja informacije dostaviti u pisanom obliku primjedbe, informacije, analize, ili mišljenja koje smatra bitnim za rješavanje u predmetnom postupku (član 40. stav (6) Zakona).

U postupku ocjene Studije Federalno ministarstvo obavještava i poziva javnost na javnu raspravu o Studiji na način propisan članom 40. Zakona i članom 76. Zakona.

Poziva za javnu raspravu/obavještenje sadrži obavezno:

osnovne informacije o zahtjevu,
rezime sadržaja i zaključke studije uticaja,
vrijeme i mjesto na kojem se obezbjeđuje besplatan uvid javnosti u zahtjev i studiju uticaja na okoliš,
predviđeno vrijeme i mjesto održavanja javne rasprave o studiji uticaja na okoliš,
adresa na koju se mogu dostaviti mišljenja zainteresovane javnosti,
činjenice da se radi o projektu sa mogućim uticajem na okoliš drugog entiteta ili Brčko Distrikta (ako je primjenjivo).
Javnost se obavještava putem pisanih sredstava javnog informisanja i internet stranice nadležnog ministarstva u pisanoj formi o vremenu održavanja javne rasprave, postupka izvođenja dokaza, te o mogućnosti dostavljanja dokaza i činjenica od uticaja na rješavanje u predmetnom postupku (član 40. stav (5) Zakona).

Obavještenje kojim se poziva za javnu raspravu se dostavlja najmanje 15 dana prije dana održavanja javne rasprave. (član 76. stav (2) Zakona).

Sugestije i primjedbe javnosti dostavljaju se Federalnom ministarstvu u pisanoj formi u roku od 15 dana od dana održavanja javne rasprave član 76. Stav (3) Zakona).

Federalno ministarstvo organizuje javnu raspravu o projektu u prostoru koji je najbliži lokaciji datog projekta. (član 77. stav (1) Zakona).

U javnoj raspravi obavezno učestvuje predstavnik Federalnog ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša koji i vodi javnu raspravu.

Nadležno ministarstvo priprema zapisnik sa javne rasprave u roku od 7 dana od dana održavanja javne rasprave (član 77. stav (2) Zakona).

Rezultati učešća javnosti uzimaju se u obzir pri donošenju odluke, o čemu se informiše javnost putem internet stranice nadležnog ministarstva, dok se zainteresovane strane koje su dostavile svoje komentare u toku postupka učešća javnosti obavještavaju u pisanoj formi u rokovima koji važe za podnosioca zahtjeva (član 40. stav (7) Zakona).

Okolišne dozvole
Statistika – OKOLIŠNE DOZVOLE
Okolišna dozvola
IZDATE OKOLIŠNE DOZVOLE U 2022 GODINI
IZDATE OKOLIŠNE DOZVOLE U 2023 GODINI
Sudjelovanje javnosti
Registri i izvješćivanje
Projekti
Nova postrojenja
Postojeća postrojenja
BAT
Javne Rasprave i Javni Uvidi
Registri i statistički podaci o prijavljenim incidentnim situacijama, najava je Federalnog ministarstva okoliša i turizma


www.tomislavnews.com