vjera

FOTO: Duhovna obnova za trećare i proslava svetog Ljudevita

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

U nedjelju 25. kolovoza 2024. u franjevačkom samostanu na Humcu održana je duhovna obnova za trećare na koju je se odazvalo i naše bratstvo iz Tomislavgrada na čelu s našom ministrom Marijom Dilber.

Nakon uvodnih pozdrava organizatora i domaćina bratstva s Humca, duhovni nagovor održao je fra Dario Dodig. Geslo ovogodišnje duhovne obnove je bilo: “Bog moj i sve moje!” Fra Dario se kroz to geslo osvrnuo na 800-tu godišnjicu rana sv. Franje. Istaknuvši da je križ odgovor na pitanje što Bog misli o tebi.

Samo onaj tko je prolio svoju krv za tebe ima pravo tumačiti tvoj život! Samo preko križa i patnje možemo naučiti što to znači predanje Bogu. Možemo se poslužiti svom tom nelagodom koju nam križ daje da bi zadobili nebo. Naš križ nas otvara za Boga. Križ nam dolazi da nas izvuče iz naše samodostatnosti. Život bez križa, život je samoće. Odbijati križ znači izolirati se od drugih. Ti uđi u školu križa, to je zadaća cijeloga života. Sv. Franjo je rekao “da” svome križu. Ako ne razumiješ svoj križ, imaj povjerenja u Boga koji zna bolje i vidi dalje. Svoj križ ćeš prepoznati pitanjem: “Da mogu, što bih promjenio u svom životu?”Franjo nije odmah razumio riječi, koje je čuo od Isusa s Damjanova križa, da popravi Crkvu pa se dao u zidare. Poziv je bio izgradnja Crkve iznutra i to je bio Franjin križ.

Objasnio nam je značenje Damjanovog križa, likova i boja koji su na njemu. Istaknuo je da je na Damjanovu križu prikazan raspeti i uskrsli Krist. Završio je molitvom:” Svevišnji dični Bože rasvijetli tmine moga srca…”

Poslije smo imali prigodu za ispovijed i krunicu.

Misno slavlje predvodio je fra Josip Vlašić koji je u propovijedi govorio kako pet nedjelja zaredom slušamo šesto poglavlje Ivanovog evanđelja u kojem Isus govori o kruhu. Istaknuo je da je to tvrd govor koji ne mogu svi prihvatiti, “sažvakati”. Naveo je primjer svoje male nećakinje koja se počela gušiti kada je prvi put uzela zalogaj kruha pa joj roditelji iz straha nisu davali tvrdu hranu. Ispostavilo se kasnije da dijete nije moglo izgovarati neka slova sve dok nije naučilo jesti tvrdu hranu. Tako i mi, ako ne prihvatimo Isusov “tvrd” govor, nećemo moći duhovno napredovati ni doći k svome cilju, a to je nebo.

Poslije mise imali smo, kao i uvijek, lijepo druženje i okrepu nakon čega smo se uputili doma. Gospodin vam dao mir!

Tekst: Vinko Sliško
Objava je : samostan-tomislavgrad.info
www.tomislavnews.com