TG Sport

FOTO: TRADICIONALNI uspon na Zavelim – biser prirode i izvora života

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas (subota, 14. rujna 2024.) pod pokroviteljstvom Zavičajnog, planinarskog i ekološkog društva Zavelim, održan je tradicionalni uspon na Kolakovac, najviši vrh ove prekrasne planine, na nadmorskoj visini od 1347 metara.

Pedesetak mještana, planinara i ljubitelja prirode okupilo se u Rošnjačama, te kroz blagu šumsku stazu preko kapelice Srca Isusova i Paripovca, zajednički stiglo do vrha Kolakovca. Pod savršenim vremenskim uvjetima, sudionici su uživali u veličanstvenim prizorima Zavelima, čija ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
S vrha se pružao očaravajući pogled prema jugu, gdje dominiraju najviši dalmatinski vrhovi, s posebnim naglaskom na Sv. Juru. Na sjeveru su se moćno uzdizali Kamešnica, Tušnica i Cincar, a svaki od tih vrhova pričao je svoju priču kroz mirise, boje i panorame.

Zavelim, planina opjevana u mnogim narodnim pjesmama, bogata izvorima i netaknutom prirodom, iznova je oduševila sve sudionike. Mještani, iseljeni prijatelji i ljubitelji zavičaja uživali su u šetnji kroz gustu bukovu šumu, osjetivši mirise ljekovitog bilja, svježinu planinskog zraka i snagu prirode koja je uvijek spremna pružiti okrjepu.
Ovaj uspon, iako tehnički nezahtjevan, izuzetno je ugodan kako oku, tako i duši. Krajolik, bogatstvo izvora i spokoj koji pruža Zavelim, čini svaki korak posebnim iskustvom.
Po povratku s vrha, planinari su se okupili kod izvora Močila, prema kojem su mještani nedavno uredili i asfaltirali pristupnu cestu. Ovaj izvor, dragocjen i jedinstven, planira se dodatno urediti i zaštititi kako bi ostao trajno dostupan i očuvan za sve ljubitelje prirode koji ga posjećuju.
Uz okrjepu i veselo druženje kod Močila, sudionici su nastavili uživati u prirodi i zajedništvu do večernjih sati, sljedeći duh zavičaja i ljubavi prema netaknutoj ljepoti Zavelima.
Objava je Zavičajnog društva Zavelim/ Tekst i foto: Petar Škorić

www.tomislavnews.com