vjera

FOTO/VIDEO: U duvanjskoj Župi Bukovica proslavljena svetkovina svetog Franje

Svečanim misnim slavljem koje je započelo u 11 sati, župa Bukovica proslavila je svoga zaštitnika sv. Franju Asiškoga. Bio je ovo vrhunac slavlja koje je započelo još u utorak prvim danom trodnevnice, te se nastavilo u srijedu kad su u našu župu hodočastili članovi OFS-a mjesnoga bratstva Tomislavgrad, da bi trodnevna priprava završila sinoć svečanom sv. misom i Transitusom – Obredom preminuća sv. našeg oca Franje.

Današnje misno slavlje predvodio je fra Branmir Novokmet, župni vikar na Čerinu. U svojoj propovijedi nadahnuto je govorio o svetom Franji, osobito se osvrćući na veliki jubilej kojeg smo proslavili nedavno, a velika franjevačka zajednica ga obilježava u stvari cijele ove godine, a to je 800 godina od stigmatizacije sv. Franje odnosno osam stoljeća kako je Svetac, prvi put u povijesti kršćanstva dobio svete rane Isusove na svome tijelu. S tim u svezi, propovjednik je istaknuo da smo svi mi kršćani upravo po svojm životnim patnjama i teškoćama koje u životu imamo, najsličniji stigmatiziranom Franji, odnosno najsličniji raspetome Isusu. Ali, i da smo radosni, poput sv. Franje, koji nam je primjer i putokaz prema Isusu, a Gospodin nam je pokazao da patnja i smrt, nije ono posljednje, nego da se preko njih dolazi do zore uskrsnuća.

U misnom slavlju sudjelovali su fratri iz okolnih župa i iz samostana u Tomislavgradu. Liturgiju je pjevanjem uveličao veliki župni zbor, čitanja su animirali framaši a liturgijsku asistenciju su pružili ministranti. Svima od srca hvala. Neka bude Bogu na slavu i svetom Franji na čast! SRETNA SVETKOVINA!

Objave je Župe Bukovica

www.tomislavnews.com/Foto i video: Ana Bagarić i Anđa Klarić