sjećanjeTG Vijesti

FOTO: Fra Mijini osnovci posjetili Izložbu ratnih fotografija tomislavgradskih tenkista u Galeriji KIC-a

Kako bi pokazali nadu i vjeru u budućnost obično se kaže “na mladima svijet ostaje”.

U ona prošla, svršena komunistička vremena tadašnja mladost primorana je bila učiti službenu (iskrivljenu) verziju povijesti ali u svojim obiteljima učili su pravu povijesnu istinu kojoj su ih podučavali njihovi didovi i bake koji su preživjeli strahote Drugog svjetskog rata i poraća, njihovi očevi i majke… Danas je školski sustav drugačiji, otvoreniji a velike zasluge pripadaju i nastavnicima i profesorima koji se iskreno trude i rade na odgoju djece na svim poljima, a danas ističemo prije svega važnost povijesti, poglavito one nedavne, iz Domovinskoga rata.

Prije desetak dana otvorena je izložba ratnih fotografija u Gradskoj galeriji KIC-a koju su priredili bivši tenkisti oklopne bojne Brigade kralja Tomislava i 1. Gardijske brigade Ante Bruno Bušić, sada u miru okupljene u Udruzi tenkisti HVO HBŽ.

Predvođeni svojim nastavnicima ovu izložbu danas su posjetili učenici Osnovne škole fra Mije Čuića iz Bukovice. Usporedo s razgledavanjem izložbe predavanje im je održao legendarni zapovjednik duvanjskih tenkista pukovnik Mijo Šteko. Koliko im je sve bilo zanimljivo govori podatak da su izložba i predavanje trajali sat i deset minuta i da im je sve nekako prošlo u trenu. To ne treba niti čuditi s obzirom na činjenicu da su upravo učenici ove škole višegodišnji pobjednici natjecanja u poznavanju povijesti pod nazivom “Tomislavgrad u Domovinskom ratu “.

Dobro bi i poučno bilo da se za primjerom ove škole i razgledavanjem ove izložbe ugledaju i ostale škole iz naše općine, objava je mandini-selo.com

www.tomislavnews.com