TG Vijesti

Tomislavgradske ulice poplavljene, nigdje pješačkog prijelaza?!

Halo, halo, načelniče, halo, halo, direktore Livnoputova!!!

Neki dan smo pohvalili čistoću duvanjskih ulica, a jutros, pogledajte! I važno pitanje: gdje su pješački prijelazi?
Jesu, prošloga vikenda duvanjske su ulice bile čiste, ali s mnogo rupa i rupica, kako smo već pisali u tekstu: Krug po kraljevskom gradu, subotom popodne. Ali, ali, ali…
Noćas je padala kiša, u osvit zore bio je pravi prolom oblaka, praćen jakom grmljavinom, kiša pada i cijelo jutro, i što se događa: duvanjske ulice su poplavljene! Ništa neobično, događa se tako godinama, jer propusta nema,  rupe se ne krpe, vrijeme prolazi, pješaci i vozači su u opasnosti i kad je kiša i kad je suša! Odgovorni kažu da se ne isplati ništa popravljati na gradskim ulicama, jer će uskoro biti prekopavanje zbog izrade kanalizacijske mreža?! Dobro, čekat ćemo, a što nam drugo preostaje!
Nego, danima već mislimo pisati o jednom problemu čije rješenje ne bi trebalo ništa čekati , a problem je  vidljiv, štoviše, jako je opasno po život građana, odgađati njegovo rješenje.
Znam da ćete odmah pogoditi o čemu se radi: o pješačkim prijelazima, o zebrama, o horizontalnoj signalizaciji (valjda se tako stručno zove?) na gradskim ulicama!
Na ovo su nas, baš ovih dana, upozorili roditelji učenika Osnovne škole Ivana Mažuranića u Tomislavgradu, jer je jedan učenik umalo stradao pod kotačima vozila? Hvala Bogu sve se dobro završilo, osim moguće traume učenika i roditelja.
Naime, čak i na tako važnoj ulici gdje djeca izlaze iz škole i moraju prijeći ulicu nema obilježenog pješačkog prijelaza, a da ne  govorimo kako ne nes(p)retno rješenje prometnica i njihovog obilježavanja oko ove škole. To neka ide na dušu projektantima i izvođačima radova!

{gallery}kisa_prelazi{/gallery}
Međutim, vratimo se onomu što može učiniti gradska vlast: obilježiti pješačke prijelaze u gradu, zar je to problem? Doduše, od srpnja do srpnja se to i uradi (od Tavelića do Tavelića, znaju Duvnjaci što je to), oboje se, okreče ili što već, te bijele crte preko asfalta koje označavaju prijelaz-zebru, i vide se te bijele crte, taj prijelaz za pješake, dva tri dana, i izbriše se. I nema pješačkoj do ljeta sljedeće godine, ili ga ima u tragovima, krajičkom ceste! Čini nam se da su se mijenjali i izvođači radova za postavljenje signalizacije, ali nitko da kvalitetno odradi posao, zašto?
Da nisu ipak krivi Duvnjaci-pješaci, posebno umirovljenici. Jer, kaže jedan šaljivdžija, nezaposleni, ali i umirovljenici ,ništa ne rade samo prelaze tamo-amo po zebri, dok se ne izbriše!
To je, naravno, samo neslana šala, ali je istina, za ovu godinu, sljedeća:
U zgradi općine Tomislavgrad , 18. travnja ove godine,  potpisan je Ugovor za izvođenje radova na sanaciji lokalnih cesta i akcije u mjesnim zajednicama, te za signalizaciju gradskih ulica. Ugovor su potpisali općinski načelnik Ivan Vukadin i Ivica Brešić, direktor poduzeća Livnoputovi d.o.o. Livno.
Vrijednost potpisanog ugovora, u koji su uključeni svi troškovi nabave, izgradnje, kao i sva porezna davanja, iznosi 155.542,14 KM. Rok završetka radova je devedeset dana, ovaj smo tekst objavili prije dvadesetak dana, a radovi još nisu počeli?

Uradit će se to za 90 dana? Stvarno, zar za to treba tri mjeseca! Treba, jer još nismo vidjeli da se išta radi. A prednost bi, svako, trebalo dati obilježavanju pješačkih prijelaza, ništa ne čekati, nego odmah, kad kiša stane, farbati! Ne krečiti, kao do sada, pa kreč se pobriše ili ispere za dva tri dana!
Dakle, halo, halo, načelniče, halo, halo direktore Livnoputova!!!

Tekst i foto: www.tomislavnews.com