BiH Vijesti

A tko ne bi bio? Čitluk lud za Gavrilovićem!

Iako se još ne zna točan datum, jedan od najpoznatijih hrvatskih prehrambenih brandova Gavrilović dio proizvodnje sigurno seli u susjednu BiH.

Budući da Hrvatska početkom srpnja postaje punopravna članica EU-a, za njene gospodarstvenike više neće važiti povoljni carinski uvjeti koji vrijede za članice CEFTA-e
Ulaskom u EU, naime, Hrvatska gubi povlašteni položaj na već osvojenom i uhodanom tržištu od tridesetak milijuna potrošača. Mesna industrija Gavrilović stoga već duže vrijeme traži način kako proizvodnju prebaciti kod susjeda. Plodno tlo našli su u Hercegovini, točnije u Čitluku.

‘Gavrilović je došao u našu općinu, u našu mesnu industriju Gipi i već dio proizvoda radi tu. Istina, još nije službeno napravljen ugovor o kupoprodaji, ali je na najboljem putu da se ta transakcija završi i da Gavrilović u potpunosti prebaci proizvodnju u Čitluk, što bi našoj općini jako puno značilo’, kaže načelnik općine Čitluk Ino Jerkić.

Čitlučka općina zadovoljno trlja ruke. Dolazak Gavrilovića u njihov kraj ne samo da bi otvorio prostor za nova radna mjesta, već bi i općinska blagajna zasigurno osjetno otežala. Prilika je to, znaju svi u Čitluku, koja se ne ukazuje često. Spremni su stoga ponuditi uvjete koji se ne odbijaju.

‘Na sastanku s predstavnicima Gavrilovića ja sam ponudio sve moguće povlastice na razini općine Čitluk i lokalne zajednice gdje smo išli s jednom jako prihvatljivim uvjetima, ali, naravno, uz uvjet da se izgrade objekti i zaposle ljudi. Nama bi se ta investicija trebala dugoročno isplatiti kroz zapošljavanje, kroz plaćanje raznih poreza, kroz doprinose, tako da smo sigurni da bi to bila dobra investicija i mi dajemo maksimalnu podršku u pregovorima između našeg Gipija i Gavrilovića’, dodaje čitlučki načelnik Jerkić.

Pravu malu euforiju uz općinare dijele i žitelji ove hercegovačke općine. Već duže vrijeme dolazak Gavrilovića u njihov kraj nezaobilazna je tema svakodnevnih razgovora. ‘Svi smo tu jako uzbuđeni. Bit će to prilika za zaposlenje koju neki od nas predugo čekaju’, kaže Mate Rozić, nezaposleni tridesetogodišnjak. Njegov prijatelj Ivan, po starom hercegovačkom običaju, već razrađuje strategiju kojom bi sutra svojoj obitelji osigurao egzistenciju: ‘S obzirom na to da se Gavrilović odlučio doći k nama, nadam se da bih kroz uzgoj svinja i eventualni otkup mesa od strane njihove mesne industrije mogao nešto zaraditi, bar za život dostojan čovjeka.’

Iz Gavrilovića poručuju kako su u ovoj početnoj fazi u Čitluku već uspostavili proizvodnju obarenih i polutrajnih proizvoda za BiH. Dodaju da u ovom slučaju ne možemo govoriti o preseljenju Gavrilovića u BiH, već o alternativnoj liniji. Ulaskom u EU, kažu, dobivaju tržište od 500 milijuna potencijalnih potrošača, ali ne žele se odreći ni ovog tržišta od 30 milijuna koje već imaju. Zapošljavanje novih radnika u Hercegovini, tvrde, ovisi o daljnjem razvoju suradnje.

Dolaskom Gavrilovića, prema riječima načelnika općine, otvara se prostor za stotinjak radnih mjesta. Za jednu malu sredinu poput ove bila bi to zlatna koka. No načelnikova razmišljanja tu ne prestaju.

‘Ako bi se proizvodnja širila, sigurno je da bi bilo prostora, osim ovih, i za nova zapošljavanja. Gavrilović je poznata firma s dugom tradicijom, i to ne samo na našim prostorima, tako da je jako važno da proizvodnja uskoro krene. Nadamo se i da dolasci hrvatskih firmi neće ostati samo na Gavriloviću’, zadovoljno, uz osmijeh zaključuje Jerkić.
tportal.hr/TN