TG Zanimljivosti

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: Prvi put u Tomislavgradu, helikopterom po mladu!

Danas je duvanjski kraj obilovao događajima, na sreću sve lijepim i zanimljivim

Danas je u duvanjskoj Spomen bazilici  sakrament  Prve pričesti primilo 114 djevojčica i dječaka iz Župe Svetog Mihovila, u Župi Kongora podijeljen je sakrament  Krizme-potvrde, večeras je HTV emitirao prvi dio Glazbeno –scenskog spektakla „Lijepom našom“, snimljenog u Tomislavgradu.

Događaji sve ljepši od ljepšeg!

A jedan, u popodnevnim satima vrlo zanimljiv, neobičan i prvi put viđen u Tomislavgradu, pa ga vrijedi zabilježiti, jer je to bila glavna tema u kraljevskom gradu-Tomislavgradu, a izmamila i građana da iziđu iz kuća i gladaju kruženje helikoptera nad gradom.
Naime, mladoženja iz Tomislavgrada, Marko Kovačević, helikopterom je letio po mladenku Josipu Šarac, također iz Tomislavgrada, kuće udaljene oko kilometar jedna od druge. Potom je helikopter s mladencima sletio nedaleko Spomen-bazilike, mladenci su ušli u crkvu na vjenčanje, potom helikopterom do mladoženjine kuće, gdje su ih dočekali oduševljeni svatovi, a od mladoženjine kuće do svadbenog salona, opet helikopterom!

Ovo bilježimo samo kao zanimljivost. Jer do sada su u duvanjskom kraju svatovi bili pješice, na nogama se išlo po mladenku, zatim na konjima, pa na gvozdenim i gumenim kolima-konjska zaprega, bilo ih je i u kočijama…
Posljednjih četrdesetak godina svatovi po mladu odlaze i na vjenčanje dovoze, uglavnom,  u dugoj koloni vozila, a evo, danas, prvi put u Tomislavgradu, mladenci su stigli na vjenčanje helikopterom!
I odmah je spjevana nova ganga: Nova moda u Tomislavgradu, helikopter dovezao mladu!

{gallery}cicko-helikopter{/gallery}

Čestitamo sretnim mladencima!

www.tomislavnews.com/Foto: J. K.

O neobičnom vjenčanju u Tomislavgradu piše i Slobodna Dalmacija

Marko Kovačević došao po mladu – helikopterom!

Svatovi Josipe Šarac i Marka Kovačevića iz Tomislavgrada bit će upamćeni po tome što je mladoženja došao po mladu helikopterom. Letjelica se spustila na livadu nadomak nevjestine kuće u naselju Latice. Iz nje su izašli kum i mladoženja, inače suvlasnik tvrtke Ćićko Comerce, koje su u kolu dočekali znatiželjni mještani. Potom su helikopterom odvezli mladu na vjenčanje u duvanjsku baziliku.

Ova će svadba biti upamćena i po neobično velikom broju uzvanika – oko 800 svatova Oni su nastavili veselje u novotvorenom svadbenom salonu kod Bilog na Kolu koji može primiti tisuću svatova.

Ne tako davno, prije 50-tak godina, Duvnjaci su organizirali tradicionalne svadbe s konjima, potom se po mladu nevjestu dolazilo na gumenim kolima, pa traktorima, kamionima, pa na kraju automobilima. Helikopter je novina. Također se stalno povećavao broj uzvanika, tako da su postojeći svadbeni koji mogu primiti do 500 svatova, postali pretijesni za gazdinske svatove.

U općini Tomislavgrad može se govoriti i o svatovskom turizmu. Naime, ovdje svadbe priređuju brojni gastarbajteri koji žive u Europi, pošto je jeftinije, a rodbina je tu. Zbog manje cijene po stolici ovdje svatove organiziraju i neki mladi bračni parovi iz susjedne Dalmacije, tako da je u pet salona zauzeto mjesto svaki dan srpnja i kolovoza dvije godinu dana unaprijed. (SD)