TG Zanimljivosti

FOTO : Kamerom po Ljubuši iznad Letke, prnduša se prva nadigušila!

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas je uistinu bio ugodan dan za šetnju: i po gradu, po polju, po brdima, gaju, planinama, neki su se uspinjali na Vran po snijegu, a naša Ivona prošetala po Ljubuši iznad Letke i poslala nam lijepe fotografije prvog proljetnog cvijeća.

A kako vidite na fotografijama prvi proljetni cvijet, a još se ni snijeg nije otopio, već je u prančiocima, na Ljubuši nikao i to “prnduša”, tako narod zove ovaj proljetni šafran, o kojemu smo nešto više našli u enciklopediji:

PROLJETNI ŠAFRAN
Crocus vernus (L.) Hill
PORODICA: perunike

Zeljasta trajnica s gomoljem, visoka 10 – 15 cm. Listovi su prizemni, usko linearni i uvijenih rubova (žila) u sredini, a u doba cvatnje nisu još potpuno razvijeni. Svijetloljubičasti do bijeli cvijetovi pojavljuju se pojedinačno ili po dva zajedno. Ocvijeće se sastoji od po šest jednakih listova, donjim dijelovima sraslih u cijev. Vrlo tanak končasti tučak nadvisuje šest izrazito žutih prašnika i obično strši narančastom njuškom iznad cijelog cvijeta. Cvijeta u rano proljeće (naziv vrste od lat. ver = proljeće), katkad i do svibnja. Sjemenke se razvijaju u malenu tobolcu pri samome tlu.

STANIŠTE I EKOLOGIJA:
Nastanjuje svijetle šume i šikare, travnjake i voćnjake, od nizina sve do planinskih područja. Voli svježa i hranjiva tla.

Mi čekamo ono ljepše proljetno cvijeće ljubičicu, jaglac…, vjerujemo da ih negdje u zaklonicama, u prančiocima, već ima!

www.tomislavnews.com/ Foto: Ivona Baćak