BiH Politika

Dr. Josip Perić: Jednostrano ukidanje županija značilo bi rušenje BiH

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

No, ono što je vrlo važno, smatra Perić, jest porazna činjenica da upravo hrvatska politika u Federaciji snosi veliku odgovornost za sadašnje stanje, jer županije funkcioniraju vrlo loše te uopće nisu iskoristile ovlasti koje su im date Washingtonskim i Daytonskim sporazumom.

Političko pregrupiranje uoči rujna kada bi stranke u Federaciji BiH konačno trebale predstaviti svoje prijedloge ustavnih promjena u Federaciji odaje zabrinjavajuće tenzije u vrhu bošnjačke političke elite iz čijih se redova u posljednje vrijeme sve češće čuju zahtjevi za potpunim ukidanjem županije.
Sarajevska scena očito vrlo lako prelazi s prijedloga o reduciranju broja županija na priču o potpunom ukidanju, koju je nedavno iznio i prvi čovjek Ustavnog povjerenstva Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Mahmut Alaghić (SDP), a koji je otkrio kako je stav njegove stranke da se ukinu županije. Naime, upravo u rujnu ističe neformalni rok do kada političke stranke moraju u Parlament uputiti svoje prijedloge kako bi se do kraja listopada pokušao sačiniti nacrt novog teksta Ustava Federacije, a svi materijali će se naći upravo pred Ustavnim povjerenstvom.
U trenutačnoj konstelaciji odnosa koji vladaju u tom tijelu, jasno je kako većinu imaju upravo SDP i SDA, što u startu otežava poziciju dvaju HDZ-ova i drugih hrvatskih stranaka koje će na svojim materijalima početi raditi vrlo brzo. Drugim riječima, svaki od prijedloga hrvatskih stranaka mogao bi vrlo lako pasti na ovom tijelu, a samim tim bi se otvorila vrata da se nekakav “kompromisni” prijedlog bošnjačkih elita “ubaci” u parlamentarnu proceduru čime raste opasnost da se u istom nađe i prijedlog o reduciranju broja županija na štetu nekih hrvatskih područja poput središnje Bosne i Posavine. Na pokušaj ukidanja ipak, unatoč izjavama bošnjačkih čelnika, teško da će se odlučiti iole ozbiljniji bošnjački političar, jer zna da bi takav potez mogao imati dalekosežne posljedice.

Imali ovlasti

Prema mišljenju dopredsjednika HSP-a BiH i izaslanika u Domu naroda Josipa Perića, takva mogućnost, iako postoji, mogla bi se zaustaviti upravo kroz Dom naroda, no, osobno smatra kako bi pokušaj Bošnjaka da bez suglasnosti Hrvata pokušaju reduciranje ili ukidanje županija bio ravan političkom harakiriju.
No, ono što je vrlo važno, smatra Perić, jest porazna činjenica da upravo hrvatska politika u Federaciji snosi veliku odgovornost za sadašnje stanje, jer županije funkcioniraju vrlo loše te uopće nisu iskoristile ovlasti koje su im date Washingtonskim i Daytonskim sporazumom.
– To je pogreška naše politike koja ne radi svoj posao u županijama. Mogli smo se sasvim drukčije postaviti i spriječiti da se otimaju ovlasti županijama, jer se svakim zakonom pomalo nagrizaju te ovlasti, a županije ne reagiraju kako bi trebale. Imali smo mehanizme, mogli smo ih koristiti i spriječiti majorizaciju, ali smo dopustili da nam se ovo radi, upozorio je Perić, koji je naveo i kako je pogreška što hrvatske stranke nisu stale iza prijedloga HSP-a o izmjenama Zakona o Vladi FBiH kojim bi se spriječilo preglasavanje hrvatskih ministara.

Još jedna prilika?

Ipak, razdoblje koje je pred nama, slažu se analitičari, jedinstvena je prilika da hrvatska politička scena konačno pokaže konsenzus oko ovog prevažnog pitanja te okupi sve društvene snage oko ideje budućeg ustroja Federacije BiH.
U tomu bi bitnu, a možda i ključnu ulogu trebao odigrati Hrvatski narodni sabor, ali samo pod uvjetom da se u idućim tjednima preobrazi od stranačke u nacionalnu instituciju u kojoj će biti mjesta za druge stranke i pojedince, kao i sve one koji žele dati svoj doprinos u rješavanju hrvatskog nacionalnog pitanja i ravnopravnosti Hrvata. Predsjednik Središnjega odbora HDZ-a 1990. Nediljko Rimac je jasnog stava – ukidanje ili pak nekakvo reduciranje županija bez alternativnog rješenja koje će Hrvatima jamčiti ravnopravnost je nedopustivo, a to objašnjava činjenicom da su županije, kakve god bile, jedini način na koji hrvatski narod može crpiti svoju konstitutivnost. Stoga pozivi za nekakva rješenja u kojima će se županije spajati ili čak i ukidati moraju imati jasan odgovor hrvatske strane, a on se može izgraditi kroz, naveo je Rimac, jačanje nacionalne strategije i okupljanje svih stranaka pa i unutar HNS-a.
Članica Predsjedništva HDZ-a 1990. Slavica Josipović kao jedino rješenje postavlja okupljanje hrvatskih stranaka u idućem razdoblju oko pitanja ustavnih promjena te iskorištavanje nekih pozitivnih poruka o rješavanju hrvatskog pitanja, a koji se mogu čiti iz nekih europskih krugova.
– Pa valjda srpski i bošnjački političari trebaju znati da BiH nema bez hrvatskog naroda. Smiješno je da im to pada na pamet, jer bi onda oni bili odgovorni za rušenje BiH, jer Hrvati u svim institucijama daju značajan doprinos i čine sve da BiH postane prava država, upozorila je Josipović. No, hoće li se bošnjačke stranke u konačnici i zaista odvažiti na neke radikalnije poteze glede ustavnih prekrajanja Federacije ostaje za vidjeti.

Uključivanje svih snaga

Naš list je prvi otkrio kako se sprema neka određena vrsta reforme Hrvatskog narodnog sabora na način da se on proširi ne samo zastupnicima drugih stranaka iz hrvatskog naroda, već i snagama iz društvenog života, a sve s ciljem da se kroz tu instituciju govori jednim glasom kada su u pitanju ustavne promjene.
Dnevni list/TN