TG Vijesti

FOTO : SVE JE SPREMNO za 14. Memorijalni malonogometni turnir u nedjelju “Andrija Bartulić-Toni” u Kongori

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Još su četiri dana do 14. Memorijalnog malonogometnog turnira Andrija Bartulić – Toni, koji se ove godine održava na igralištu u Kongori. Sve započinje u 10 sati polaganjem vijenaca na mjesnom groblju Kongora, gdje je pokopan tragično stradali predsjednik Udruge HVIDR-a Split.

11 sati bit će održana misa u crkvi Presvetog Srca Isusova.

U 12.15h sudionici turnira položit će vijenci pred centralni križ u Kongori

12.30 počinje malonogometni turnir

U 18.20 bit će održana revijalna utakmica uoči finala između Veterana HNK-a Hajduk i HNK-a Tomislavgrad.

Za 19 sati predviđeno je finale, proglašenje pobjednika, dodjela pehara i medalja.

U 20h počinje koncert grupe Dalmatino.

Organizatori su HVIDR-a Split, Udruga hrvatskih branitelja Pukovnik Andrija Bartulić Toni – Kogora. – Svi ste pozvani, dragi prijatelji, na Memorijal i na dan Branitelja Župe Kongora – ističu organizatori.

Obiteljska grobnica u Kongori u kojo je pokopan Andrija Bartulić Foto: Dominik Tomašević

Sav prihod od prodaje pića ide u humanitarne svrhe, djeci sa poteškoćama u razvoju,udruga “Nova Nada” Kovači-Tomislavgrad.

Ekipe koje sudjeluju na turniru su: UHBDDR Podstrana, Udruga veterana 4. grbr., Udruga hrvatskih branitelja Pukovnik Andrija Bartulić Toni, Udruga veterana 72. bojne Vojne policije, HVIDR-a Split i prijatelji, Županija splitsko-dalmatinska, MUP – IPA Split, U.R.D.R.”Ante Bužančić” – ATVP, IX. Bojna HOS-a, Grad Split, Udruga specijalne jedinice policije BATT – Split, Udruga tenkista HVO Tomislavgrad, HNK Tomislavgrad, Veterani HNK Hajduk – Split.

Fotografije su iz ratnog arhiva

Istinski junak Domovinskog rata Andrija Bartulić rođen je u Splitu 1967. godine. Kao pripadnik pričuvne policije od listopada 1990. godine od samog početka ratnih zbivanja u Hrvatskoj aktivno se uključio u obranu te već u srpnju 1991. godine službeni stupio u sastav 4. gardijske brigade Zbora narodne garde. Svoj ratni put započeo je kao zapovjednik voda. Već krajem 1991. preuzima dužnost zamjenika zapovjednika satnije, pa potom u proljeće 1992. godine zapovjednika satnije te na ljeto iste godine pomoćnika zapovjednika bojne za PD.

U travnju 1993. postaje savjetnik za ONP u brigadi da bi u rujnu 1994. godine stupio na dužnost zapovjednika bojne koju je obnašao do ožujka 1998. godine kada postaje opet savjetnik za ONP do časnog umirovljenja. Sudjelovao je u ratnim operacijama na svim bojišnicama na kojima je ratovala proslavljena Četvrta gardijska brigada: obrana Kruševa, Šibenika i Zadra gdje, 5. listopada 1991. godine zadobiva prostrijelnu ranu prsišta. Iako teško ranjen sa statusom hrvatskog vojnog invalida s 80 postotnim oštećenjem organizma prekida bolovanje te se u siječnju 1992. godine vraća u postrojbu na zadarsko ratište još uvijek zdravstveno neoporavljen i tjelesno vrlo slab. Također je sudjelovao i u borbama na Južnom bojištu, u operacijama Zima 94, Ljeto 95 i Oluja. Iskazao se u Kruševu i Zadru Zbog svojih zasluga i organizacijskih sposobnosti poslan je u Časničku školu za zapovjednike bojne koju završava s odličnim uspjehom.

Za iskazanu hrabrost i požrtvovnost u Domovinskom ratu pukovnik Andrija Bartulić dobio je niz pohvala, medalja i odlikovanja, te za hrabrost u obrani Kruševa i Zadra dobiva prvi pištolj s posvetom koji je ujedno i prvi pištolj dodijeljen u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog križa, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog trolista, Medaljom za iznimne pothvate te medaljama Ljeto, Oluja i Pauk. Nakon završetka Domovinskog rata Andrija Bartulić se aktivno uključio u rad braniteljskih udruga, gdje je svojim iskustvom i znanjem nastojao pomoći toj populaciji kojoj je i sam pripadao, te je jedan od utemeljitelja i dopredsjednika Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata.

www.tomislavnews.com/ Izvor : www.dalmacijadanas.hr/Foto: Ratni arhiv