TG Zanimljivosti

FOTO/Karmelićanin Jure Zečević: Duhovne vježbe u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Poštovani i dragi moji i Božji prijatelji!
Ovih dana se nalazim na zajedničkim duhovnim vježbama koje svi mi redovnici, redovnice, svećenici, već i po svojoj „staleškoj dužnosti“, trebamo imati jednom u godini. Dakako bilo bi dobro kada bi si i vjernici laici mogli „priuštiti“ i organizirati barem povremeno takve bilo individualne bilo zajedničke duhovne vježbe, a poznato mi je da neki i čine tako. Osobno sam veoma zahvalan dragom Bogu što je to nama koji pripadamo redovništvu i svećeništvu moguće već po samoj predviđenoj i “propisanoj” organizaciji našeg načina života i uvijek se radujem tim zajedničkim, „vođenim“ duhovnim vježbama. One su tematske, a vodstvo i način provođenja povjere se jednom voditelju.
Mi karmelićani za duhovne vježbe se najčešće okupljamo u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (dijelim s Vama u privitku fotografije te prekrasne duhovne oaze), gdje su – u tom obilju ljepote nebeskog plavetnila, vode i kamena – uistinu iznimno povoljni uvjeti za posvješćenje i preispitivanje kvalitete vlastitog životnog hoda i kvalitete osobne povezanosti s Bogom i ljudima. Tema ovih aktualnih duhovnih vježbi na kojima sudjelujem glasi: „Na Malom putu sa sv. Malom Terezijom“. Mala Terezija je naučiteljica ne samo Karmela nego cijele crkve. Od nje doista možemo puno korisnoga naučiti za svoj vlastiti „mali životni put“.
Mala Terezija npr. kaže: „Slijedim put koji mi On (Bog) iscrtava“. Potaknut time ja se također mogu pitati prihvaćam li svoj put koji je meni iscrtan, osobito ako taj put vodi kroz poniženje, bolest i trpljenje, kao što je vodio put Male Terezije pa i samog Isusa.
Ili kada na drugom mjestu Mala Terezija govori o „znanosti ljubavi“: „Shvaćam jako dobro da nas samo ljubav može učiniti milima dragom Bogu i ta je ljubav jedino dobro kojemu težim.“ Poput Terezije i ja sebe mogu propitkivati: „Čemu ja težim, sada, ovih dana, ovih mjeseci i godina? Čemu ja težim uopće u svom životu?“ Što to ima vrijednost za mene? Težim li i ja, poput Male Terezije, da sebe izgradim u osobu ljubavi i dobrohotnosti ili sam još uvijek više usmjeren na svoje vlastite sebične interese i ugode, čak i kada se ti interesi i ugode ostvaruju po cijenu unesrećivanja mojih bližnjih i moga otuđenja od Boga?
Dragi prijatelji, kod ovih duhovnih vježbi molim i za Vas, da po uzoru i zagovornoj solidarnosti crkvene naučiteljice svete Male Terezije, budete obdareni vlastitim iskustvom, da Vas isti onaj dragi Bog, koji Vas je svojom dobrotom i ljubavlju stvorio, tom istom svojom ljubavlju i dobrotom održava i krijepi Vaš životni hod, vodeći Vas k što višem stupnju vječnog i vremenitog dobra, radosti, sreće i spasenja.
Vaš brat u Bogu,
Brat Jure od Krista Raspetoga (Zečević), karmelićanin

www.tomislavnews.com/Foto: Jure Zečević /FB