Kolumne

MADA PERŠIĆ : “Voljela sam bauštelca”, dodajemo: “A tko nije?!”

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Gumica i blogerica  piše o svojim simpatijama i ljubavima, a mi prenosimo samo dio nove kolumne jer piše simpatično o bauštelcima, a kojoj Duvanjki nisu bili , a nekima i sada, a nekima će tek biti simpatični bauštelci?!

Još jedna od mojih simpatija bio je bauštelac. Imala sam 14 godina i taj mladi, ali ipak stariji od mene, dečko od kojih 18 godina, radio je pločice na našem balkonu. Mene su njegove pločice na trbuhu zanimale mnogo više od balkonskih.

Ne sjećam mu se imena, ne znam zašto, vjerojatno zato što se njegovo ime u našoj obitelji nije spominjalo.

Ali, sjećam se da je ovaj mladi bauštelac bio velika atrakcija ne samo za mene, nego i za mnoge moje školske prijateljice koje bi ga dolazile provjeriti nakon što bih o njemu u školi pričala. Volio je Cedevitu, pa sam lako s njim mogla stupiti u kontakt i dobiti afirmativan odgovor tako da ga pitam “Jesi žedan? Hoćeš Cedevitu?”

Moj prvi morski dečko kad sam imala 14 godina zvao se Juergen i bio je, koliko smo se uspjeli sporazumjeti na broken english – mehaničar. Sjećam se još njegovih žuljeva na rukama kojima sam se divila, jer žuljevi na rukama odaju mnogo o karakteru.

Bauštelci su mi kasnije u životu, kad sam već postala punoljetna, često znali popraviti dan vičući mi da sam zgodna dok bih hodala ulicom.

Moj prvi dečko koji je danas doktor najfinije kirurgije, radio je za vrijeme studija na baušteli. Oduvijek mi se to sviđalo. Jako poštujem kad netko može napraviti nešto što ja ne mogu i kad je spretan s rukama i kad ne podcjenjuje rad na baušteli koji procjenjujem jednim od najtežih radova.

Evo, jučer dok smo snimali pjesmu u muzičkom studiju, a Producent i ja smo uzeli predah u kuhinji, pa sam ja priupitala gdje su drugi, Producent je odgovorio – još na baušteli, misleći pritom dati važnost radovima u studiju za mix pultom. Dakle, riječ bauštela koristi se kod nas da bi se nečemu dalo na važnosti i težini.

Isto tako, dokazano je da sposobnost rada rukama ima jaku vezu sa sposobnošću rafiniranog i zanimljivog govorenja. Povezano je to s planiranjem i izvršavanjem nastale ideje, što je proces zajednički manualnom radu i radu glasnica i mišića usta i lica.

Ne znam gledate li reality show Love Island i jeste li uočili Jordana – muškarca kojeg zovu Hulk, jer je, pogađate, velik i mišićav kao Hulk. Istovremeno je senzibilan i osjećajan kao pjesnik. I prizemljen. Zanimanje mu je groundskeeper, što bi u prijevodu značilo npr. domar, ili onaj koji održava područje parka ili škole.

Jordan je zaista jedan od najpoželjnijih muškaraca u Love Islandu, ne samo meni, nego i natjecateljicama, a možda i Vama. Iako nema veze s bauštelom, ima veze s razbijanjem predrasuda pa valja navesti i primjer prezgodnog modela za Calvin Klein rublje koji je pak najnačitaniji čovjek u vili Love Islanda.

Upoznala sam raznih površnih i dubokih ljudi, a to mahom nije imalo veze sa zanimanjem koje obavljaju. Ima i vrlo površnih tzv. intelektualaca i vrlo dubokih manualnih radnika, tzv. bauštelaca. Bauštela podrazumijeva gradnju, a netko tko može sagraditi kuću, meni je vrlo privlačan.

Netko tko uopće umije graditi, konstruirati, taj je konstruktivan, a to je isto privlačno. Netko tko umije graditi, umije možda i graditi odnos. Kaže se graditi odnos, zar ne? Čak i na engleskom se kaže: build a relationship.

Evo i malo populizma: jedan moj djed bio je vrhunski psihijatar, a drugi je bio vrhunski frizer za muške. Oba moja djeda čine me jednako ponosnom na njih.

Količina novaca ili količina fakseva meni ne govori ama baš ništa o količini mogućih dodirnih točaka s nekim čovjekom.

Sigurna sam da imam mnogo dodirnih točaka s mnogo bauštelaca. Prodavači lubenica ostali su nepravedno zanemareni u ovoj kolumni, ali i s mnogo prodavača lubenica zasigurno imam mnogo dodirnih točaka. Prva je naša velika dodirna točka (nepravilna kugla) lubenica. Tko od nas ne voli lubenice?

www.tomisavnews.com/Izvor: Slobodna Dalmacija