TG Kultura/Zabava

ŠTO SUBOTOM ZA RUČAK : Sarmu u listovima rašćike ili vinove loze (japrak), a preporučamo i naš recept

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Rana je jesen i  toplo je u duvanjskom kraju, a subota je, dobro bi “legla” sarma, ali ne u kiselom kupusu,  za tu će nam biti duga zima, nego…

Sarma u listovima rašćike ili vinove loze (japrak) a rašćike i odnedavno i vinove loze u duvanjskom kraju ima koliko ti srce želi. Dakle, ako se odlučite za sarmu, svejedno u listovima rašćike ili vinove loze,  za ručak za četiri osobe, a ponaški uvijek planirajte dvostruko, može i malo preko dvostruko, jer može netko banut, može ga privući miris…

Dakle, za sarmu za četiri osobe (rekli smo treba više nego dvostruko što piše!) potreban je nadjev:

– 500 g mljevene junetine, a može i miješano mljeveno meso (svinjetina-junetina-teletina)

– oko 20 listova rašćike (malo stariji listovi, jer se mladi raspadnu) ili  vinove loze

– pola šalice riže

– veća glavica crvenog luka, sol, vegeta, mljevena crvena paprika, papar- sve to po želji.

– ukoliko je samo juneće meso malo narežite šarene slanine na kockice (da slomi junetinu) ili ulijte žlicu ulja.

Sve to dobro umiješati, a ako vam se učini da je suho nalijte malo vode da bude mekana smjesa. Tako pomiješanu smjesu ostavite da se sjedini jedno sat vremena.

Za to vrijeme u bašči ili u vrtu, ili s loze nad terasom, uberiti-otkinite 20-tak listova (naglašavamo, treba više nego dvostruko!), održite oprezno one čvrste dijelove, ustvari samo jedan dio, ono “rebro” sredinom lista, ali da ne “prokinete” list. Stavite listove da prokuhaju u vodi (blanširanje), izvadite ih, prelijte hladnom vodom, odvojite listove i punite ih pripremljenim nadjevom, žlicom ili što je praktičnije-rukom. Nadjev stavljamo pri korijenu lista, podvijemo s obje strane i motamo u sarme.
Kad sve to pripremimo tada na masti ili ulju napravimo zapršku sa žlicom brašna, kad je toplo bolje ne pripremati zapršku, laganije je, ali po želji.

Dakle, na dno posude na sitno izrežemo dva tri lista rašćike, na koju stavimo dva tri suha rebra ili komadiće slanine, a može oboje, na to poredamo sarme.

Nakon toga ulijemo vodu, neki vole prije vode staviti žlicu dvije koncentrata rajčice, te isjeckane mrkve i peršuna, poklopiti tanjurom da se sarme ne napušu, ne puknu listovi pri kuhanju. Kad prokuha smanjiti na laganu vatru i krčkati sat i pol, do dva. Zapška se može staviti i pri kraju kuhanja, ako tako volite. Ljeti je najbolje bez ikakve zaprške, ali neki vole papreno. Možete, neki tako vole, u sarmu od rašćike staviti i koju punjenu papriku.

Servira se topla sarma, a može se razblažiti vrhnjem!

Ne kuhajte krumpir i ne pravite pire, to sutra, kad za nedjeljni ručak podgrijete sarmu! A znate već da je podgrijana (čak i treći dan, haha) najbolja. Bilo vam uslast, a hoće!

www.tomislavnews.com/Lj.Đikić