TG Vijesti

FOTO : U TOMISLAVGRADU održano predavanje o temi: Zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI)

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas je u organizaciji Udruge “Nada” Tomislavgrad u hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu, kako je i najavljeno, održano predavanje o temi :  Zapošljavanje osoba s invaliditetom(OSI).
Predavač je bila predstavnica Federalnog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gđa Nejra Šabić. Po dolasku, prije predavanja, gospođa Šabić je s tajnicom Udruge “Nada” gđom Magdalenom Marinčić posjetila Starački dom u Tomislavgradu gdje ih je dočekao ravnatelj Ante Sladoja i  tajnica Ivanka Ljubas. Gospodin Sladoja ih je uputio u rad tomislavgradskog Staračkog doma te ih poveo u obilazak doma u kome rade i volontiraju osobe s invaliditetom. Na ulazu su upoznali Dinu, koji je odnedavno postao i korisnik doma, ali isto tako i pomaže u svemu što se traži od njega. U kuhinji su razgovarali sa Ivanom, Amelom i Anđelom, koji iako im je istekao Ugovor kojim su bili uposleni u Staračkom domu i dalje dolaze i volontiraju , gdje su se savršeno uklopili s ostalim radnim osobljem, što se vidi iz njihovog ponašanja koliko su zadovoljni i koliko su prihvaćeni. U vešeraju su upoznali Ružicu koja pomaže pri peglanju i koja je isto tako zadovoljna što je tu uposlena. Danas je bio odsutan i naš Zvone koji je isto tako već godinama miljenik osoblja u Staračkom domu i pomaže u svemu što treba.
Razlog posjeta Staračkom domu je taj što je ovaj Dom primjer dobre prakse kako sve funkcionira kada se zaposli osoba s određenim poteškoćama. Naravno, tu je i pitanje što nakon isteka Ugovora koji se provodio preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.
Upravo zbog toga je i organizirano ovo predavanje na kojemu se okupilo, na veliko iznenađenje organizatora, preko 40 učesnika. Bili su tu pomoćnik ministrice rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Mićo Mihaljević s pomoćnicima, predstavnici Skupštine HBŽ-e, predstavnici Centara za socijalnu skrbi iz Kupresa i Tomislavgrada, predstavnici Zavoda za zapošljavanje, predstavnici Staračkog doma Tomislavgrad, predstavnici centra “Nova nada” Kovači -Tomislavgrad, predstavnici Javnog komunalnog poduzeća Tomislavgrad, predstavnik pošte Tomislavgrad, predstavnici Udruga koje se skrbe o pravima OSI iz Kupresa i Livna, predsjednica Koalicije udruga OSI HBŽ-e “Zajedno možemo” gđa Šemsija Dželadini, članovi općinskog vijeća Tomislavgrad Ivica Kelava i Ćikeša Čolina, koji je ujedno i roditelj,član Udruge “Nada”, te nekolicina roditelja djece s poteškoćama u razvoju iz Udruge “Nada”.

Od većeg broja firmi koje su pozvane na ovo predavanje je bio slab odaziv, odazvale su se samo dvije firme što je razočaravajuće s obzirom na to da se zna da firma na svakog šesnaestog uposlenika  treba imati uposlenu jednu osobu s invaliditetom.
Gđa Šabić je na predavanju objasnila koje koristi poslodavac može ostvariti u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Također je objasnila  kakva prava ima OSI i kada se ponovo može prijaviti preko Fonda da bi ostvarila radni odnos.
Fond u okviru provođenja politike razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI obavlja i ove aktivnosti:
-stručnu podršku programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI,
-isplatu novčanih nadoknada i stimulansa,
-financiranje i sufinanciranje programa i projekata,
-nadzor nad ostvarivanjem prava i namjenskim utroškom sredstava,
-stručnu podršku korisnicima Fonda.
Svi prisutni su mogli pitati što ih zanima, pa je zaključeno kako je predavanje bilo uistinu kvalitetno. Još samo  kada bi se odazvao veći broj poduzeća i tvrtki  koje bi uposlile OSI.  Ravnatelja Staračkog doma gospodin Ante Sladoja naglasio je kako svi zajedno možemo postići puno više u ostvarivanju prava OSI nego što to može pojedinac, priopćili su iz Udruge “Nada” Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com/ Foto: Udruga “Nada” Tomislavgrad