HBŽ Politika

OTVORENO PISMO JAVNOSTI: 15 zahtjeva gospodarstvenika Livna!

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Poštovani,

prije svega vas srdačno pozdravljamo te se nadamo da će Vas ovaj dopis naći u dobrom zdravlju i koliko je moguće dobrom raspoloženju.

Povod našeg obraćanja je situacija koja nas je sve zadesila a uzrokovana proglašenjem pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Od 13.03.2020 i uvođenja mjera zabrane rada te poslije i policijskog sata kao Gospodarstvenici Grada Livna smo šutjeli kao i inače, čekali odluke a u skladu s ponašanjem država u regiji u vidu spasa gospodarstva i kako iste nismo dočekali, a kako stvari stoje i kako se vlade, što Županijska tako i Federalna Vlada, ponašaju tako da olakšanje i smislen potez ne možemo očekivati odlučili smo se
na dopis ovog tipa kako bi javnost upoznali sa stanjem.

Naime Grad Livno još nije izašao ni sa kakvim priopćenjem, obraćanjem zbog ove situacije, Vlada HBŽ je tek nedavno a pod pritiskom i prijetnjom COVID – 19 donijela proračun, a radnici , firme , gospodarstvo trpi i na čekanju je…

Dok se sami organiziramo , što firme i obrti tako i običan mali čovjek koji je zbog nerada napustio ove prostore i skupljamo novac da bi kroz bolnicu pomogli sebi na način da za istu kupujemo opremu i osnovni materijal, dani prolaze a nijedna jedina mjera na razini Grada Livna, na nivou HBŽ nije
donešena niti je bilo tko postavio pitanje što će biti sa firmama i što će se desiti sa radnim mjestima?

Kako smo osuđeni na sami sebe i kako zbog nebrige godinama od strane Grada Livna i institucija HBŽ odlučili smo se na ovaj zadnji potez i da skrenemo  pažnju da ljudi su zaposleni i u realnom sektoru , da taj isti realni sektor puni proračun , plaća poreze , investira , otvara nova radna mjesta, da radnik u realnom sektoru  ima pravo na iste uvjete rada kao i onaj radnik u državnoj firmi , da radnik iz realnog sektora ima obitelj kući , da ima svoje obaveze…

Da skratimo , ako ne bude realnog sektora , koja je Vaša svrha?

Osuđujemo nebrigu i ponašanje Grada Livna, ministra gospodarstva i ministra financija koji u ovoj situaciji se prema gospodarstvu ponašaju gore  od bilo kojeg neprijatelja i očekujemo žurnu reakciju i konkretne mjere pomoći gospodarstvu.

Nitko ne želi prejudicirati negativne stvari , nikom nije u interesu u današnjem vremenu zatvarati obrte i firme , međutim ukoliko nešto ne napravite ovaj teret gospodarstvenici  sami iznijeti ne mogu i doći će do tog najgoreg scenarija, zatvaranja i slanja radnika na zavode za zapošljavanje a što će biti zatvaranje od oko 1500 radnih mjesta.

U tom slučaju, nas , radna mjesta i gospodarstvo nije uništila pandemija i COVID – 19 nego isključivo Vaš nerad i nebriga.

Srdačan Pozdrav

Gospodarstvenici Grada Livna

GOSPODARSTVENICI GRADA LIVNA
Poštovani,
Ovim putem a zbog specifične i otežane situacije u kojoj smo se svi skupa našli a uzrokovane pojavom COVID-19 i proglašenjem pandemije Vam se obraćamo sa slijedećim zahtjevima :

ZAHTJEVI GOSPODARSTVENIKA GRADA LIVNA
1. Odmah uvesti subvencioniranje plaća svih zaposlenih u sektorima koji su pogođeni u iznosu minimalnog osobnog dohotka (platne liste iz veljače 2020.) za period od 15.03. do minimalno 3 mjeseca nakon završetka proglašene pandemije te otpis poreza na dohodak i doprinosa na plaće zaposlenika tijekom kriznog razdoblja. Odgoda plaćanja istih nije prihvatljiva.

2. Odmah osigurati bezuvjetni grejs period od najmanje 6 mjeseci na sve osobne kredite zaposlenih i pravnih lica koji su pogođeni nastalom situacijom i pojavom COVID-19.

3. Uvesti obustavu na plaćanja zakupnina za poslovne prostore koji su u vlasništvu Grada, Županije na period dok traje kriza i nakon toga najmanje 3 mjeseca bez moratorijuma, odnosno bez naknadnog plaćanja za privredne subjekte koji su pogođeni ovom krizom. Osigurati i isplatiti potporu za sve djelatnosti zbog skraćenog radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za radne sate koje zaposlenik ne radi.

4. Prolongirati uplatu poreza na dobit do kraja 2020. godine;

5. Zahtjev o plaćanju PDV-a po naplaćenoj fakturi ili minimalno pomjeranje plaćanja PDV-a sa 10. u mjesecu na zadnji dan istog mjeseca.

6. Grejs period na plaćanje komunalnih usluga poduzećima koja su pogođena pojavom COVID-19 (odvoz smeća, komunalna naknada, voda , struja , itd…) na period dok traje proglašeno stanje nesreće dok na zakup javnih površina tražimo odluku Grada da se iste ustupaju bez naknade u tekućoj godini.

7. Trajno ukidanje parafiskalnih nameta.

8. Stopiranje svih isplata političkim strankama u ovom teškom vremenu i preusmjeravanje sredstava u oporavak gospodarstva i očuvanje radnih mjesta.

9. Trajno ukidanje plaćanja akontacije na dobit.

10. Smanjiti cijene i produžiti rokove za plaćanje kupcima drvnih sortimenata na području HBŽ.
11. Do 30.04.2020. godine provjeriti dobit svih javnih poduzeća koja su u vlasništvu općine, županije i uredbom-odlukom ili nekim drugim pravnim aktom Vlade iznos od 80% iskoristiti za financiranje spomenutih mjera.

12. Do 15.04.2020.godine napraviti Rebalans Proračuna i oslobođena sredstva rebalansom usmjeriti na borbu sa COVID-19 i sanaciju gospodarstva.

13. Zahtjev Vladi HBŽ da iskoordinira sa MVP BiH i Konzulatom RH u Livnu te da se djelatnicima firmi koji od ranije imaju ugovorene poslove u RH omogući odlazak u RH i završetak istih poslova a nakon čega bi isti djelatnici po povratku u BiH išli u samoizolaciju na 14 dana ( kao što imaju vozači teretnih vozila ). Na ovaj način bi se smanjila šteta i plaćanje penala po ugovorima za naše firme koji bi ih odveli u još teži položaj.

14. Osnivanje posebnog fonda na razini HBŽ kao poticaj za zapošljavanje koji za sve firme koje preuzmu tehnološke viškove, radnike koji su otpušteni u periodu trajanja „stanja prirodne nesreće“

15. Kreiranje garantnog fonda koji bi služio za podizanje kredita firmi i subvencioniranje kamata za firme kojim bude trebao kapital da brzo pokrenu poslovanje nakon prestanka važenja prirodne nesreće.
Svjesni smo da neki od traženih zahtjeva nisu u Vašoj nadležnosti te Vas zbog toga molimo da nas podržite sa navedenim zahtjevima prema višim razinama.
Za sve zahtjeve koji su u Vašoj nadležnosti očekujemo da promptno reagirate i donesete konkretne mjere podrške kako ne bi došlo do gubitka  radnih mjesta i zatvaranja kako obrta tako i firmi.
U slučaju bilo kakvih nejasnoća, potrebe za organizacijom sastanka kako bi zajednički našli model i rješenja za nastalu situaciju stavljamo Vam se na raspolaganje i možete kontaktirati bilo koga od dolje ispod potpisanih.
Također podržavamo sve zahtjeve od Udruge poslodavaca i ostalih udruženja koja su upućena na
Federalnu Vladu a u svrhu ishođenja rješenja i prevazilaženja ove situacije.
Uvjereni da su svi svjesni situacije u kojoj se nalazimo te da će isti zahtjevi naići na brzi odgovor i pozitivnu reakciju te da ćemo svi zajedničkim naporima sačuvati gospodarstvo i radna mjesta,
Srdačan pozdrav!

ZAHTJEVI GOSPODARSTVENIKA GRADA LIVNA – POTPISI
Gospodarstvenici Grada Livna

www.tomislavnews.com/ Foto arhiv TN