TG Zanimljivosti

FOTO/SAMO PITAMO : Tko je napravio i kako ove krugove na Libu?

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Ovih dana, a to ste sigurno primijetile, dvije ekipe našega Portala bile su na Libu, jedna u petak, druga jučer i snimile fotografije i vedea koja smo objavili.

Uz video u petak na kojemu se vidi zadimljeno Duvanjsko polje dobili smo i nekoliko jasnih fotografija  s Liba i na njemu zanimljive velike krugove, koje ekskluzivno objavljujemo!

Ne znamo tko je i kako ove krugove ovako nacrtao, okružio? Velikim šestarom?

Prije deset godina, sjeća li se tko toga, slični krugovi su se pojavili ispod duvanjskog sela Mokronoga?

Ako netko zna neka nam javi, a mi navodimo nekoliko podataka o Libu, pa iako ne znate kako su nastali krugovi, dobro je obnoviti gradivo o ovoj povijesnoj duvanjskoj planini.

Planina Lib je srednje visoka planina koja se uzdiže na jugoistoku Duvanjskog polja, jugoistočno od Tomislavgrada.

Najviši vrhovi planine su Svinjar (1481 m) i Smiljevača (1429 m).

Lib se završava visoravni imenom Kovačevac. Sjeveroistočnu granicu planine čini 7 kilometara dugi klanac zvan Grla, koji odvaja Lib planinu od Vran-planine.

Planina je dosta krševita i ne baš bogata vodom, iako ima dosta padalina (i snijega), a jedino područje iznad sela Kongora na Libu bogato je izvorima. Poznata vrela su Kosovac i Klišac, koja stvaraju male potočiće, koji u ljetnim mjesecima obično presuše.

Planina Lib je značajna za povijest ovoga kraja, ne samo Tomislavgrada nego i šire. Po nekim spisima još prije nove ere, utvrdu (Delminium) na Libu imalo je ilirsko pleme Delmati (Dalmati), a u Ljetopisu popa Dukljanina i knjizi Kraljevstvo Hrvata, zabilježeno je da je na ovom području ispod planine Liba ili pak na samoj planini, održan Prvi svehrvatski sabor 753.godine, piše dinarskogorje.com

www.tomislavnews.com/ Ljuba Đikić/Foto: B.