BiH Vijesti

KNJIŽEVNIKU DŽEVADU KARAHASANU rođenom u Tomislavgradu (Blažuj) Goetheova nagrada grada Frankfurta, čestitamo!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Goetheova nagrada grada Frankfurta, čiji je novčani iznos 50.000 eura, ove godine dodijeljena je  bosanskom autoru Dževadu Karahasanu. Bio je važan posrednik između islama i kršćanstva.

Napisao je romane, drame, eseje i teorijske spise: Bosanski pisac Dževad Karahasan dobitnik je Goetheove nagrade grada Frankfurta 2020. Kao što je grad najavio u četvrtak, Karahasan će biti nagrađen za djelo “koje je posredovanje između istoka i zapada, između islama i kršćanstva “.

“U doba rastućeg nacionalizma iu Europi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o politici ili kulturi”, rekao je gradonačelnik Peter Feldmann (SPD), pozdravljajući izborni žiri. “Počastiti bosanskohercegovačkog pisca Goetheovom nagradom za 2020. godinu, opredjeljenje je našeg rodnog grada Frankfurta za toleranciju i razumijevanje.”

Karahasan je sjajan europski pisac, dodala je kulturna direktorica Ina Hartwig (SPD). “Rođen u Sarajevu ( Dževad Karahasan je rođen u duvanjskom selu Blažuju, ispravka TN) kao dijete muslimanskih roditelja, zna za krhkost različitih religija i kultura koje žive zajedno.” Karahasan je “nezamjenjiv graditelj književnih mostova za intelektualnu klimu Europe.” Goethe mu je bila “zvijezda umjetničkog vodiča, kojoj više puta pokazuje svoje književno poštovanje”.

Nagrađen brojnim nagradama
Karahasan je rođen 1953. u tadašnjoj Jugoslaviji, studirao je književnost i kazalište u Sarajevu, doktorirao u Zagrebu i predavao dramaturgiju i historiju drame na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu od 1986. do 1993. Godine 1993. Karahasan je pobjegao iz spornog grada, koji igra središnju ulogu u njegovim spisima. Radio je kao predavač dramaturgije i dramskog pisanja na raznim europskim sveučilištima, kao i dramaturg i dramaturg.

Opsada Sarajeva tema je njegovog “Dnevnika o doseljavanju” (1993.), prevedenog na deset jezika, i njegovih dvaju romana “Schahrijârs Ring” (1997) i “Sara i Serafina” (2000). Ostala važna djela uključuju “Knjigu vrtova. Granice između islama i kršćanstva” (2002), “Noćni savjeti” (2006), “Utješnost noćnog neba. Roman u tri dijela” (2016) i svezak priča “Ein 2019.” Kuća za umorne “. Svojim radom “Istočni Divan” (1993.) spomenuo se Goetheovog “Diwana”.

Za svoj je rad primio brojne nagrade, uključujući nagradu Bruno Kreisky za političku knjigu (1995.), nagradu za europsko razumijevanje u Leipzigu (2004), medalju Goethea u Institutu za Goethe 2012. i na ljestvici 2019. godine dodijeljena mu je Nagrada Schocken. Karahasan živi sa suprugom u Sarajevu i Grazu.

Nagrada svake tri godine
Nagrada Goethe dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga Goethea, 28. kolovoza, osobi “koja je već došla do izražaja svojim radom i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene Goetheovom sjećanju”. Novčani iznos nagrade je 50.000 eura.

Nedavni pobjednici su Amos Oz (2005), Pina Bausch (2008), a najnovije Ariane Mnouchkine (2017). Prethodni pobjednici su Sigmund Freud (1930), Hermann Hesse (1946) i Thomas Mann (1949). Prvi dobitnik Goetheove nagrade bio je Stefan George 1927. godine.

Povjerenstvo uključuje gradonačelnika Frankfurta, šefa gradskog vijeća, šefa kulture, hezijskog ministra za znanost i umjetnost i predsjednika Sveučilišta Goethe.

www.tomislavnews.com/Quelle: hessenschau.deBild © picture-alliance/dpa (Archiv)