TG Vijesti

FOTO : BLAGOSLOV polja, sveta misa i proslava Presvetog Srca Isusova na Rošnjačama, na Zavelimu!

copyright@tomislavnews.com
Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Danas 19. lipnja, 2020. godine na blagdan Presvetog Srca Isusova, u prekrasnom okruženju krša i mirisnog cvijeća, pod plavim nebom na kojemu su plovili bijeli oblaci, u zagrljaju mitskog Zavelima, a u nazočnosti stotinjak vjernika iz okolnih sela, mještana, ali i iseljenih, upriličen je blagoslov polja i služena sveta misa koju je predvodio vinički župnik don Jakov Renić. .
Od davnina je poznato kako su naši stari kao zahvalu ili zavjetni dar Bogu gradili kapelice da ih bog sačuva od gladi, munje i zla svakoga, te da dadne blagoslov njihovim poljima i usjevima koje su žuljavim rukama i s puno znoja i truda radili da prehrane brojne članove obitelji.
Tako su i na Rošnjačama usjevi bili pogođeni tučom i poplavama pa su se trojica braće Đikić zavjetovali sagraditi kapelicu u čast Srca Isusova na brdu Katunine iznad Đikića.
Kapelica je sagrađena krajem 19. stoljeća, prije nekih 120 godina.
Prije 15 godina je ponovno obnovljena uz pomoć mještana. Neki su radili i besplatno (zavjet, reče mi prijatelj,), za svoje zdravlje. Zvono koje i dan danas donosi glas kad netko umre ili drugim prigodama je u rukama Joze Škorića, a kum zvona je Ante Škorić.

Iza mise, kao što je ovdje običaj, nastavljeno je druženje obiteljski i prijateljski po kućama, uz pečenu janjetinu, pivo, vino, gradela i neizbježnu gangu!

www.tomislavnews.com/ Tekst i foto: Kristina Kike Tadić