BiH Vijesti

Berlinale: Dva Srebrna medvjeda filmu Danisa Tanovića, čestitamo!

 

Grand prix Srebrni medvjed večeras na Berlinaleu otišao je filmu Danisa Tanovića:” Epizoda u životu berača željeza”

 

Nešto ranije, Srebrni medvjed za najboljeg glumca na Berlinaleu otišao je u ruke Nazifa Mujića, protagoniste stvarne priče i glavnog glumca iz istog filma.
Glavna nagrada, Zlatni medvjed, otišla je u ruke rumunjskog redatelja Călina Petera Netzera, za film Poziţia Copilului. Najboljom glumicom je proglašena Paulina García u Glorii,  a redateljem David Gordon Green za film Prince Avalanche.
Vidno uzbuđen, Tanović se na pozornici zahvalio festivalu kojeg mnogo voli, pozdravivši cijelu ekipu koja je radila na filmu, riječima: „Ovo zaista nismo očekivali.“

Epizoda u životu berača željeza igrani je film, rađen po stravičnoj istinitoj priči Senade Alimanović, Romkinje koju su liječnici ostavili s mrtvim fetusom u utrobi deset dana jer nije imala novca za zahvat.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i redatelja Danisa Tanovića, ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Film Epizoda u životu berača željeza nastao je u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji s A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski financirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a realiziran je u suradnji s partnerima Fabrika d.o.o. Sarajevo i restArt Ljubljana.

Radio sarajevo/tomislavnews.com