TG Politika

INTERVJU/ ĆIKEŠA ČOLINA (HNL): Osobama koje boluju od dijabetesa omogućiti bezbolniji život

Ćikeša Čolina kandidat je broj 24 za Općinsko vijeće Tomislavgrada na listi Hrvatske nezavisne liste, a vijećnički mandat obnašao je u razdoblju od 2016. – 2020. godine.

Vijećnik ste zadnje četiri godine, što je po vama ono što je obilježilo taj mandat?

Iskreno govoreći, nisam zadovoljan radom Općinskog vijeća Tomislavgrada. Iako je oporba osvojila preko 40% i iako smo mi, oporbeni vijećnici, bili glasan glas tih ljudi, nije bilo sluha od strane vladajućih. Kao hrvatski branitelj kroz političko djelovanje najviše sam se zalagao za poboljšanje položaja u društvu same braniteljske populacije, te odavanje počasti hrvatskim žrtvama Domovinskog rata.
Pored toga, kao član Upravnog odbora Udruge “Nada” (udruga roditelja djece s posebnim potrebama) potencirao sam probleme s kojima se susreću osobe koje boluju od dijabetesa.

Koji su ključni problemi osoba koje boluju od te bolesti?

Tom problematikom bavim se od 2012. godine, a sustavno kroz Udrugu “Nada” djelujem od 2015. godine.
Kako je živjeti s dijabetesom to ne zna nitko osim onih koji boluju od te bolesti i njihovih najbližih. Ukratko, takav život je jako težak, nepredvidiv i financijski zahtjevan. Svjesni problema s kojima se suočavaju oboljeli, dok javni zdravstveni sustav za njih čini jako malo, nastojali smo dati sve od sebe kako bismo ljudima koji boluju od dijabetesa olakšali život. Za neke stvari smo se izborili, a za neke se tek treba izboriti.

Konkretno, uputili smo amandman za nabavku uređaja za bezbolno mjerenje šećera, kako bismo oboljelima omogućili bezbolno mjerenje šećera.
Ova tema i ovi problemi nadilaze stranačke, ideološke i svake druge razlike. Zdravlje je važnije od svega drugoga.

Koliko je točno oboljelih osoba od dijabetesa u našoj TG općini i je li nabavka uređaja za mjerenje šećera jedino što općina može učiniti za ovu populaciju?

Registriranih u našoj udruzi je okvirno malo više od 20, dok je u općini između 130 i 140 dijabetičara. Nažalost, nemamo ukupnu evidenciju koliko ih je tip 1, a koliko tip 2, iako je to jako važno za znati.
Pored nabavke gore navedenih uređaja i popratnih senzora smatramo da općinski proračun može podnijeti i teret sufinanciranja injekcije glukagon, koja im je potrebna, dok to na sebe ne preuzme Zavod za zdravstveno osiguranje. To je tzv. injekcija koja život znači.

Spomenuli ste problematiku branitelja, što smatrate da Općina može učiniti kako bi na neki način potpomogla braniteljsku populaciju?

Nažalost, branitelji su i dalje na samoj margini društva. Zbog toga smo i osnovali Udrugu zaboravljenih branitelja. Smatram da u idućem mandatnom razdoblju treba nastaviti s programom sistematskih pregleda branitelja, te s nužnim osiguravanjem većeg broja i većeg iznosa jednokratnih pomoći za branitelje koji nisu ostvarili svoja prava te jednokratne, ili možda bolje rečeno, višekratne pomoći pri liječenju teško oboljelih branitelja.

Kandidat ste na listi Hrvatske nezavisne liste, zašto baš HNL?

To je politička platforma u kojoj svatko od nas može jasno iznijeti svoje stavove, cijeni se kritičko razmišljanje i to je ono što me privuklo. Pored toga, cijenim dr. Perića kao političara, kao liječnika, a nadasve kao osobu.
Naposljetku, vjerujem i da stanovnici Općine Tomislavgrad dijele moje mišljenje i da prepoznaju da je Hrvatska nezavisna lista jedina opcija koja može stvarati bolji Tomislavgrad.
Pozivam vas da izađete na izbore, da birate Hrvatsku nezavisnu listu i Hrvoja Orlovića za načelnika!

www.tomislavnews.com/ PROMO TEKST HNL