TG Politika

POVJERENSTVO za Općinski odbor HDZ BiH Tomislavgrad: Prigovor na odluku i demanti OIP-a!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Povjerenstvo za Općinski odbor HDZ BiH Tomislavgrad

Ur.broj: I-29./20.
Tomislavgrad,12. studenoga, 2020. godine

Općinsko izborno povjerenstvo Tomislavgrad
n/p gospodina Kristijana Petrovića, predsjednika

PREDMET: Prigovor na odluku i demanti OIP-a

Poštovani,
vezano za demanti Općinskog izbornog povjerenstva od 11.11.2020. godine kojim se referiralo na obraćanje javnosti HNL Tomislavgrad na temu regularnosti formiranja i sastava mobilnog tima želimo u cilju točnog informiranja javnosti skrenuti pozornost na sljedeće:
HNL je ukazao na propuste ili greške Općinskog izbornog povjerenstva prilikom formiranja posebnog mobilnog tima na predstojećim izborima i izrazio svoju sumnju u regularnost izbora, što je njegovo legitimno pravo kao stranke koja sudjeluje na ovim izborima. Smatramo da je reakcija Općinskog izbornog povjerenstva u ovom slučaju neprofesionalna jer izražena sumnja ne znači „optuživanje“ kako to povjerenstvo želi netočno prikazati. Očigledno da se neosnovanim korištenjem termina „optužuje“ želi kod javnosti stvoriti pogrešan dojam da stranka koja legitimno i sasvim osnovano iznosi sumnje u pravilnost formiranja posebnog mobilnog tima, a potom i njegovog rada vrši nedozvoljen pritisak na povjerenstvo.
Istina je da je Općinsko izborno povjerenstvo svojim ponašanjem i ovakvom reakcijom samo pojačalo osnovu sumnje u objektivnost svoga rada i regularnost izbora kada je u pitanju ostvarivanje biračkog prava glasača pozitivnih na COVID – 19.
Propisi, koje povjerenstvo površno navodi u svom obraćanju javnosti od 11.11.2020. godine ustvari je Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini donesen od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dana 24.09.2020. godine.
U članku 24a. stavak 5. Pravilnika o provođenju izbora u BiH određuje da izborno povjerenstvo posebnom odlukom formira poseban mobilni tim u čijem sastavu je po mogućnosti najmanje jedan zdravstveni radnik, a predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom, koja obvezno sadrži zaštitni kombinezon, masku, zaštitnu kapu, rukavice, adekvatnu zaštitu obuće i po mogućnosti vizir.
Znači, nije istina da član posebnog mobilnog tima mora biti zdravstveni djelatnik. Određena je kao mogućnost, a ne obveza. Još manje je istina da zdravstveni djelatnik mora biti predsjednik mobilnog tima. Nigdje nije rečeno da zdravstveni djelatnik mora biti predsjednik, već ste Vi tako odlučili svjesni činjenice da upravo predsjednik ima posebnu ulogu u radu tima definiranu istim Pravilnikom o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini.
U okolnostima pandemije corona virusa svaki medicinski djelatnik zna i mora znati obući zaštitnu opremu. Nošenje zaštitne opreme i mjere zaštite su nešto za što se može vrlo lako u kratkom vremenu obučiti bilo koji drugi član posebnog mobilnog tima.
Povjerenstvo ako je željelo zadržati svoju objektivnost moglo je od Doma zdravlja Tomislavgrad tražiti da odredi drugog djelatnika umjesto majke kandidata HNP. Ako je htjelo da zadrži vlastiti kredibilitet i objektivnost moglo je barem medicinskog djelatnika (majku kandidata HNP) imenovati članom, a ne predsjednikom posebnog mobilnog tima. Sve to ima posebnu težinu kada se zna da se radi o 4-toj izbornoj jedinici u kojoj to mjesto pripada strankama SDA, HDZ BiH i HSP BiH, a da mi kao jedna od tri navedene stranke nismo konzultirani od strane tog istog povjerenstva.
Opet se vraćamo na mogućnost a ne obvezu, ako u konzultaciji s Domom zdravlja Tomislavgrad niste mogli osigurati člana mobilnog tima koji će biti zdravstveni radnik a ujedno ne i bliski krvni srodnik kandidata HNP, onda tu mogućnost niste dužni koristiti jer se radi o delegiranom članu od strane zdravstvene ustanove izvan redovite procedure.
Greška u godini rođenja je nebitna u odnosu na sve nepravilnosti i nedosljednosti koje smo naveli. Ovom prilikom vas pozivamo da na djelu pokažete da niste imali zadnje primisli da utječete na izborni rezultat ovakvim potezom, ispravite grešku i to ne samo u godini rođenja već u sastavu posebnog mobilnog tima ili barem na način što ćete imenovati drugog člana za predsjednika umjesto majke kandidata HNP. To je najmanje što možete učiniti kako bi osigurali fer, demokratske i zakonite izbore u Općini Tomislavgrad.

Predsjednik Povjerenstva za Općinski odbor HDZ B i H Tomislavgrad:
Dr. sc. Jozo Bagarić