Kolumne

O Hrvatskoj i BiH u Europskom parlamentu

Specijano za TN, izravno iz Bruxellesa, piše zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš

U ponedjeljak su na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta bile rezolucije o izvješćima Europske komisije o napretku B I H u 2012. i o monitoringu ( riječ koja se u Hrvatskoj niti ne pokušava prevesti, a mogla bi značiti  nadgledanje, praćenje… ) Hrvatske u istoj, 2012. godini.
Jučer je rezolucija o Hrvatskoj i prihvaćena bez prijedloga rumunjske zastupnice Monice Macovei o nastavku monitoringa u području pravosuđa i borbe protiv korupcije i nakon ulaska u EU. Rezolucija je prihvaćena velikom većinom glasova te su u nju ušli i neki oštriji amandmani, ublaženi kompromisnim formulacijama svih političkih skupina. Među predlagateljima tih amandmana isticali su se slovenski eurozastupnici, iskazujući tako veliku brigu za Hrvatsku. Usvajanje Rezolucije na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta predviđeno je za travanj.
Izvjestiteljica za B i H je poznata njemačka zastupnica Doris Pack. Ona je slikovito opisala ono što je sadržano u Izvješću, oslikavajući ukupno stanje vrlo tmurnim. Samo zato da se ne bi ni na trenutak zaboravile treba ponoviti osnovne tvrdnje o nefunkcionirajućoj državi premreženoj nebrojenim ministarstvima,  korupcijom razvijenoj na svim razinama, nepovjerenjem među narodima koji je čine i visokom nezaposlenošću, posebice mladih i žena.
Rezolucija preciznije nabraja mnoge poteškoće i aktivnosti, od funkcioniranja vlasti i vlada na višim i nekim lokalnim razinama, preko pravosudne reforme i reforme javne uprave, do povratka prognanika, slobode medija i raznih manjinskih prava. Iako je u razlomljenoj državi teško vidjeti važnost obrazovanja posebno se ukazuje na fragmentiranost obrazovnog sustava i potrebu bolje koordinacije među 13 ministarstava obrazovanja uz dodatak odgovarajućeg tijela distrikta Brčko.
Ipak, važniji od ovog teškog stanja su stavovi o nužnosti njegove promjene. Tako već u uvodnom dijelu stoji vrlo jasan stav kako je ustavna reforma ključna za pretvaranja B i H u efikasnu i funkcionirajuću državu. Rezolucija ne daje naznake rješenja, ali ističe strogu predanost EU suverenoj i jedinstvenoj B i H te naglašava potrebu pojednostavljenja strukture Federacije B i H, pozivajući Europsku komisiju i Specijalnog predstavnika na pomoć u potonjem poslu.
 Samo da se dugo ne čeka i da napori EU budu doista usmjereni prema traženju pravednog i održivog rješenja. Tu svakako mogu biti od pomoći, ako ne i više od toga, i domaće političke snage, kao i susjedne države. Među njima, s posebnim interesom, mogućnostima  i legitimetetom, Republika Hrvatska.