TG Vijesti

SPOMENDAN je sv. Marku, evanđelisti i kršćanskom svecu, Molitva sv.Marku

Danas je spomendan svetom Marku, zaštitniku i zidara, a naš kraj ima mnogo dobrih i uspješnih majstora zidara, građevinara, u duvanjskom kraju, ali i po cijelom svijetu, pa je Sveti Marko i njihov zaštitnik i neka ih čuva.

Mnogo je narodnih izreka i običaja vezanih za svetkovinu ovoga sveca, a mi navedimo samo kako u duvanjskom kraju nakon svetog Marka počinje Blagoslov polja-mise na grobljima. Istina je da su neke duvanjske župe ove godine već od prošle nedjelje započele s misama na grobljima i  blagoslov polja.

I jedna izreka se često čuje “Eto svetog Luke (18. listopada), stavi u nidra ruke, ne vadi ih vanka do svetoga Marka”, što hoće reći da sa svetim Lukom dolazi hladnoća, a sa svetim Markom sunce nas obasja, zatopli.

Iz Životopisa Svetog Marka

Sveti Marko (lat. Marcus – mlat, čekić; ratnik – posveta bogu rata Marsu) rođen je u Isusovo vrijeme, a umro u Aleksandriji, 25. travnja 68.  Evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Marku, aleksandrijski biskup, utemeljitelj kršćanske zajednice u sjevernoj Africi, zaštitnik Venecije.Ostaci sv. Marka u 9. stoljeću iz Aleksandrije su preneseni u Veneciju, te su najprije pokopani u duždevoj kapeli, gdje je između 1063. i 1073. godine sagrađena Katedrala sv. Marka. Prema legendi, jedan je zidar pri gradnji pao sa skele, ali je molitvom sv. Marku ostao nepovrijeđen. Zbog toga je sv. Marko zaštitnik zidara.

U našim krajevima posvećene su sv. Marku dvije katedrale: u Korčuli i u Makarskoj, a u Zagrebu na Griču starodrevna crkva Sv. Marka postade kao neki simbol Gornjega grada te crkva koja je možda najviše ušla u razna povijesna zbivanja hrvatskoga naroda.

Svetog Marka se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom kako piše, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti. Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti te za dobro vrijeme i dobru žetvu.(katehetski.net)

MOLITVA SV. MARKU

O slavni sveti Marko
milošću Božjom postao si veliki evanđelist
propovijedajući Kristovu Radosnu vijest.
Pomozite nam da ga dobro poznajemo kako bismo vjerno
živjeli svoj život kao Kristovi sljedbenici.
Amen.

Pomolimo se: Bože, koji si blaženoga Marka, svoga evanđelista, uzvisio milošću evanđeoskog propovijedanja; podaj, molimo, da nam njegovo znanje koristi i njegova nas molitva brani.

Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome: Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog: po sve vijeke vjekova.

SVIM MARKAMA SRETAN SPOMENDAN NJIHOVOG IMENJAKA I NEKA IH ČUVA NJIHOV NEBESKI ZAŠTITNIK!

www.tomislavnews.com