TG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO : Zabranjeno pušenje, za početak samo one “motane”, one kolju za oči i kosu kovrdžaju?!

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

Zar nije milina živjeti u jednoj ovakvoj malenoj, sređenoj i po mjeri skrojenoj državici kakva je ova naša?! Funkcionalna, učinkovita, stvorena za gledanje, napravljena za uživanje, svega taman koliko treba…i više od toga!
Dok se cijeli svijet nalazi na nizbrdici i tumara kao obnevidio seljak kad se spusti u veliki grad i dok su velike svjetske ekonomije na koljenima, grcaju u dugovima i očekuju konačan krah manično tražeći izlaz iz krize….kod nas NIRVANA, BLAŽENSTO, SPOKOJ! Mi nemamo te probleme. Mi funkcioniramo poput švicarskog sata-vrtimo se u krug i nimalo ne polazimo naprijed!
Znam, svi nam zavide. Htjeli bi prekopirati naš model, ali naši veliki stručnjaci čuvaju svoje male tajne!
Nedavno je dolazila visoka delegacija iz Japana…znate već kakvi su Japanci, kako od minimalističkog načine nešto megalomansko, ali im ipak neke stvari nisu bile jasne pa su pokušali doznati odgovore. Naime, zanimalo ih je kako mi sa dva kamiona asfalta uspijemo rekonstruirati i sanirati dionicu dugu 35 kilometara. Naravno, naši stručnjaci s Prometnog fakulteta im nisu odali tajnu. Dalje ih je zanimalo zašto je baš pred Tavelića najbolje farbati cestu, pješačke prijelaze, žute i bijele linije…zašto ispred svake treće škole na asfaltu piše ŠOKLA, je li to protiv uroka ili radnici …? Je li možda Tavelić zaštitnik farbača? Je li se to radi za vrijeme ljetnog ekvinocija ili za vrijeme punog mjeseca kako bi boja bila postojana i svjetlucala dugo, a ne kao kod njih, auti ugaze i izbrišu za dva sata?! Mislim da im nisu odali ni ovu tajnu (koja doduše i mene zanima).
Zatim su dolazili predstavnici državničkih službi i predstavnici sindikata državnih činovnika iz Njemačke. Njih je pak zanimalo kako kod nas marenda traje tri sata? Kako izvode ono zabrinuto trčkaranje iz ureda u ured dok im je stol, kao, pretrpan registrima? Kako bez imalo emocija uspijevaju stranci reći :”Dođi sutra”? Kako uspijevaju jednom rukom pisati, a drugom štipucati burek iz treće ladice? Kako od jednog ureda od 20 kvadrata naprave dva i natiskaju još dva djelatnika? Kako u tom uredu uz dva radijatora radi još i grijalica s tri užarene šipke? Utiče li pregrijavanje na produktivnost djelatnika?! I tako još bezbroj pitanja…ali oni ne znaju da se takva vještina stječe generacijama! Zato, čuvajmo naš model za dobrobit zajednice! Recimo NE trulom Zapadu!
Premda smo lišeni egzistencijalnih, stambenih i financijski problema…ipak smo se uvalili u jedan ogroman problem, naoko banalan(pogotovo za Zapad),ali suštinski ogroman. Kao bomba je odjeknula vijest-ZABRANJENO PUŠENJE!
Svi su u tu vijest buljili u nevjerici i poluotvorenih usta. Ma, nije moguće!
Poznati kao “meraklije” koji mogu satima sjediti nad kavom i u jednom dimu ispuhnuti svaku nevolju , sad su dovedeni pred svršen čin. Digla se kuka i motika! Pomalo razjedinjeni narodi sada su zbili redove i dišu kao jedan.
Ali Parlament neumoljivo zasjeda. Neki zastupnici su predlagali da se radi lakše prilagodbe prvu godinu zabrane samo “motane” jer, navodno, one ne samo da za oči kolju već i kosu kovrdžaju! Drugi opet predlažu da se napravi u kafićima odjeljak za pušače. Ne znam kako je to izvodivo…to je isto da u bazenu napravite odjeljak za mokrenje, ali dobro…

Ne znam što će na kraju biti i kakvi će se prijedlozi usvojiti ali zadržite mirnoću. Sve će biti dobro i ne sumnjajte u odluke, a pogotovo u provedbe ove vlasti!
Jedna država, dva entiteta ,tri naroda, četiri p. m.,  znate sigurno, da se ne izražavam !

www.tomislavnews.com