TG Vijesti

FOTO: SPORAZUMI o suradnji s ciljem uspostavljanje općinskih referalnih mehanizama za općine Tomislavgrad i Kupres

Jurprom

___________________

Jurprom

___________________

HDZ

„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Hercegbosanske županije“

U Tomislavgradu su potpisani sporazumi o suradnji s ciljem uspostavljanje općinskog referalnog mehanizma u svrhu pružanja multisektorske podrške djeci u srednjem i visokom riziku od društveno neprihvatljivih ponašanja i s ciljem zaštite djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja za općine Tomislavgrad i Kupres.

Sa direktorima osnovnih škola s područja ove dvije općine sporazume su potpisali direktori općinskih centara za socijalni rad, Ilija Krišto za Tomislavgrad i Brankica Kelava za Kupres. Sporazume za obje općine potpisao je i voditelj Centra za mentalno zdravlje Tomislavgrad, Stipan Dilber.

Kako je navedeno tokom potpisivanja, ovaj Sporazum je izuzetno bitan dokument za realizaciju Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama. S njim se, istaknuto je, ne nameću nove obaveze potpisnicima, već se olakšava saradnja i utiče na produktivnu organizaciju i redovnu komunikaciju između škola i navedenih centara, a sve s ciljem pružanja adekvatne pomoći djetetu.

Od kolovoza 2020.godine kada je otpočela realizacija Programa sekundarne prevencije realizirani su treninzi i obuke za nastavnike i predstavnike stručnih službi svih osnovnih škola s područja HBŽ, predstavnike centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje, doneseni su podzakonski akti, održani sastanci za uspostavu općinskog referalnog mehanizma.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u svim općinama i gradovima HBŽ Genesis project nastavit će realizaciju treninga za pedagoge, a u cilju osnaživanja njihovih kompetencija, kako bi samostalno mogli realizirati Program sekundarne prevencije.
U pripremi je i praktični priručnik za nastavnike i ostalo stručno osoblje, koji bi trebao biti distribuiran već polovinom osmog mjeseca.

Program sekundarne prevencije, u školama Unsko – sanskog kantona i Hercegbosanske županije realizira humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizira po pokroviteljstvom Švedske vlade, priopćeno je iz Genesis Projekta

www.tomislavnews.com